Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Gnome

Seria Total War

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, ale skala dezercji jest duża. Od dwóch do sześciu oddziałów i to tura jedna po drugiej. Armia stopniała mi o połowę, nie miałem dosłownie czym już walczyć :wink:

A jak nie chciałem brać udziału w krucjacie, to papież mnie nie lubił.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Nie wiem, ale skala dezercji jest duża. Od dwóch do sześciu oddziałów i to tura jedna po drugiej. Armia stopniała mi o połowę, nie miałem dosłownie czym już walczyć :wink:

To może chodzi tu o jakieś kwestie funduszowe?

A jak nie chciałem brać udziału w krucjacie, to papież mnie nie lubił.

Podeślij zabójcę, niech dziad wącha kwiatki od spodu. Jeszcze jedno - co znaczy "nie lubił"? Ekskomunika?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Z funduszami nie miałem problemu. A jeśli chodzi o papieża, to do ekskomuniki nie dopuściłem, po prostu podchodzę do sprawy chyba zbyt ambicjonalnie. Jednakże wyleczyłem się z krucjat. Buduję za to jakieś swiątynie i też jakoś jest z tym papieżem. Tyle, że musiałem odpuścić sobie podbijanie prowincji na bliskim wschodzie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

No cóż, nie poradzę :roll: ;)

Visse, wspominałeś o swojej taktyce opierającej się głównie na jeździe - a jak radzisz sobie z włóczniami, czy pikami?

Poza tym skończyłem wikińską kampanię z Irlandią na czele (podbiłem całą Irlandię z Wyspami Brytyjskimi oraz jedną prowincję Wikingów, w jednej bitwie uczestniczyło ok. 7000 ludzi, choć muszę wspomnieć, że ze strony wroga wzięli udział wszyscy tj. 3600 żołnierzy, a u mnie tylko 960, gdyż zaraz biłem wrogu posiłki, które wzywał). Wziąłem się za wczesną kampanię i wziąłem pierwszą z brzegu nację - Almohadów (tak więc moja przygoda z konnymi oddziałami strzelniczymi dopiero się zaczyna).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Visse, wspominałeś o swojej taktyce opierającej się głównie na jeździe - a jak radzisz sobie z włóczniami, czy pikami?

O, bardzo prosto. Zawsze staram się mieć conajmniej 4 oddziały konnych kuszników i 4 oddziały konnej szlachty (Polish Nobles), Podjeżdżam konno do włóczników bądź pikinierów i strzelam tak długo, aż spadną przeciwnikowi morale i poniosą duże straty. Przy doświadczonej jeździe idzie to migiem. A potem jeden błyskawiczny atak ciężką jazdą i po kłopocie. Schemat prawie doskonały. Jak moją jazdę strzelczą chcą atakować to się wycofuję. Potem z powrotem i tak "wkoło Macieju". Ja mam małe straty a przeciwnik kładzie się pokotem ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

W Medieval jeszcze nie grałem, ale czytając Wasze taktyczne rozważania ,podpaliłem się do tej gry.

Pytanko:

- Która wersja gry daje tyle emocji?

-W jakiej wersji językowej jest ta gra?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

"Medieval Total War". Ja mam polską wersję językową, kupiłem w sierpniu w EMPiK'u, w wersji podstawowej. Jest chyba najświeższa. Ma pewne błędy merytoryczne, bo w średniowieczu pojawia się husaria, jednak nic nie mająca wspólnego z tą, którą znamy. Taka "średnio-ciężka" jazda, dość szybka o wysokim morale i tyle. Najlepsza jest ciężka jazda polska (ja gram tylko Polską) i polska szlachta (strzelczo-uderzeniowa). Można ustawiać parametry jednostek, tzn., czy ma dochodzić do starcia wręcz, czy tylko do ostrzału, formacje na polu bitwy, itd., co ułatwia dowodzenie w ogniu bitwy.

Efekty graficzne i dźwiękowe są doskonałe. Imponujący jest widok wojsk ustawionych do bitwy, jak wznoszą bojowe (artykułowane, niestety po angielsku) i potrząsają bronią. Możliwość obserwacji bitwy z dalekiej perspektywy i zoomu takiego, że masz wrażenie jakbyś był wśród żołnierzy wprost na polu bitwy. Możesz widzieć jak wprost na Ciebie lecą zbrojni i się zbliżają, a potem tłuką tuż koło Ciebie. Rewelacja... ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
O, bardzo prosto. Zawsze staram się mieć conajmniej 4 oddziały konnych kuszników i 4 oddziały konnej szlachty (Polish Nobles), Podjeżdżam konno do włóczników bądź pikinierów i strzelam tak długo, aż spadną przeciwnikowi morale i poniosą duże straty. Przy doświadczonej jeździe idzie to migiem. A potem jeden błyskawiczny atak ciężką jazdą i po kłopocie. Schemat prawie doskonały. Jak moją jazdę strzelczą chcą atakować to się wycofuję. Potem z powrotem i tak "wkoło Macieju". Ja mam małe straty a przeciwnik kładzie się pokotem ;)

Eee, to dla mnie za dużo ;D Ja biorę jeszcze pod uwagę jeszcze inne oddziały, a nigdy jeszcze nie spotkałem armii bez włóczników (ewentualnie była to co najwyżej armia licząca 200 ludzi).

- Która wersja gry daje tyle emocji?

2.01. Złota Edycja (normalny Medieval + dodatek Viking Invasion czy jakoś tak ;) ).

-W jakiej wersji językowej jest ta gra?

Polszczyzna, jeśli nie liczyć lektora (a lektor wypowiada się np. w czasie samouczków [ale wówczas wszystko masz wypisane po polsku, więc nie ma się czym martwić] oraz w sytuacjach, w których wrogi/swój generał ginie, zostaje pojmany lub ucieka).

Co do ostatniego posta Visse'a to nic dodać nic ująć. Powiem tylko jeszcze jedną rzecz. Wiadomo, że na płaskiej równinie dowodzi się lepiej niż w terenie górzystym i pofałdowanym. Dowodzenie w walce w górach jest w pewien, prozaiczny sposób utrudnione (nie wiem czy to umyślne zamierzenie twórców) - żeby ustawić dobrze kamerę trzeba się ostro namęczyć, a i tak wiadomo, że miejsce walk się zmienia ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Eee, to dla mnie za dużo ;D Ja biorę jeszcze pod uwagę jeszcze inne oddziały, a nigdy jeszcze nie spotkałem armii bez włóczników (ewentualnie była to co najwyżej armia licząca 200 ludzi).

Cóż, w prawdziwej wojnie jednymi z najważniejszych czynników są doświadczenie i straty bojowe. Ja, dzięki mojej taktyce minimalizuję straty, osiągam wysoki poziom doświadczenia, i mam super efekty. Dodatkowo, dzięki temu, że mam tylko jazdę, szybciej się przemieszczam niż przeciwnik i daje mi to sporo przewagi i możliwości ;)

Po prostu wykorzystałem "staropolską sztukę wojenną" ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lester   
P.S. Proszę o wydzielenie postów o TW i zrobienie z nich nowego tematu/scalenie do tematu o TW (jeśli takowy istnieje), bo to już duży OT.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   

Pancerny - w internecie fruwają dema :] Więc możesz tę grę przetestować choć ja i tak namawiam do Rome: Total War z racji o wiele lepszej grafiki i optymalizacji względem Medievala I i mniejszych wymaganiach względem Medievala II. No ale nie każdemu może się podoba tłuc się np. ze słoniami ;)

Mam pytanie do grających w Medievala I. Czy też macie ten powszechny problem który doprowadza mnie do szaleństwa tj. czy gra potrafi sama się wyłączyć i powrócić do Windowsa ? Właśnie dlatego z nim skończyłem.... Wole Rome gdzie taki problem nie występuje...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   
Mam pytanie do grających w Medievala I. Czy też macie ten powszechny problem który doprowadza mnie do szaleństwa tj. czy gra potrafi sama się wyłączyć i powrócić do Windowsa ? Właśnie dlatego z nim skończyłem.... Wole Rome gdzie taki problem nie występuje...

W Medievalu tak nie miałem ale pamiętam, że w Shogunie coś takiego występowało, więc być może to wina konkretnej płyty.

Pancerny gry są po polsku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lester   
Mam pytanie do grających w Medievala I. Czy też macie ten powszechny problem który doprowadza mnie do szaleństwa tj. czy gra potrafi sama się wyłączyć i powrócić do Windowsa ?
Grywałem w tę grę już kilkakrotnie i często takie przygody też mi się niestety przydarzały. Niedawno znów kupiłem sobie Medievala wraz z Vikingiem w złotej edycji (cena 9,90, ale musiałem szukać po sklepach internetowych, ponieważ prawdzie wszędzie nakład już się wyczerpał) i od tygodnia gram i gra wyłączyła mi się tylko ze trzy razy. To jednak wielkim problemem nie jest, ponieważ zawsze dzieje się to w przerwie między turami lub podczas wczytywania bitwy. Ja często zapisuję, a w tej wersji Medievala można użyć opcji szybkiego save tuż przed samą bitwą. Oprócz tego na mapie można też wcisnąć ctrl+s i gra zapisuje się w sekundę w przeciwieństwie do normalnego trybu zapisu, który może dłużyć się co bardziej niecierpliwym graczom.A problem samoczynnego wyłączania się aplikacji dotyczy niestety wszystkich produktów z Seri Total War, jednak w obecnej sesji z grą te kłopoty są jak na razie nieszkodliwe.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Mam pytanie do grających w Medievala I. Czy też macie ten powszechny problem który doprowadza mnie do szaleństwa tj. czy gra potrafi sama się wyłączyć i powrócić do Windowsa

Z niczym takim się nie spotkałem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lester   
W Medievalu tak nie miałem ale pamiętam, że w Shogunie coś takiego występowało, więc być może to wina konkretnej płyty.
Przeglądam czasem fora dotyczące tej gry i jest to niestety powszechne zjawisko. Gracze walcząc z tym problemem przeinstalowują windowsy, samą grę, sterowniki do karty graficznej i różne inne działania, które i tak nie zawsze przynoszą skutek.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta