Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tofik

Quiz-Polska Okresu Wolnej Elekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Pancerny   

No niestety znowu plus dla Ciebie, nikt już chyba nie odpowie na to pytanie, więc proszę, podaj odpowiedź i zadaj kolejne pytanie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
proszę, podaj odpowiedź i zadaj kolejne pytanie.

Skoro nikt nie odpowiedział (fakt, że pytanie do łatwych chyba nie należało) to odpowiadam:

Franciszek Lubiecki „Książka potrzebna każdemu człowiekowi”, resztę informacji już podałem.

To może teraz pytanie łatwiejsze:

Ile w XVII wieku kosztowała operacja trepanacji czaszki w Warszawie?

Dopuszczam pewien procent błędu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pięć złotych?

Niestety nie.

Może ograniczymy ilość strzałów? Do trzech razy sztuka?

Oczywiście dla każdego odpowiadającego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tylko, że ja miałem na myśli czerwony złoty, czyli 250 groszy. To daje 6 zł. i 10 gr., ale to chyba i tak mało. Wydało mi się to prostą operacją i przyrównałem do ceny płaszcza na zimę (podbitego). Ale jeżeli więcej, to hmmm... Może w takim razie Pancerny miał jednak rację, jeśli myślał również o czerwonym złotym. Bo to daje 600 groszy, czyli 20 złotych polskich. Ja bym szacował podobnie.

Możemy ustalić jednostkę monentarną oraz czasokres aby uniknąć nieporozumień? Bo ja przyjąłem przelicznik na pierwszą ćwiartkę XVII w., ale to się zmieniało, więc możemy mieć duży problem z poprawną odpowiedzią lub ustaleniem, ktora jest poprawna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Proponuję przyjąć jako monetę rozrachunkową 1 polski zloty czyli 30 groszy.Czerwony złoty/floren /dukat miał wartość zmienną, więc to trochę komplikuje obliczenia(na początku XVII cena czerwonego wynosiła 120 groszy, a 50 lat później już 180 groszy)

Odpowiedź: 20 złp?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Cena jest wzięta wprost ze źródła i występuje jako …… (tu cyfra) złotych. Czas to 2 połowa XVII wieku.

Odpowiedź: 20 złp?

Nie to nie jest prawidłowa odpowiedź.

Może niejaką podpowiedzią będzie informacja, z która się niegdyś zetknąłem.

We Francji za jedno puszczenie krwi cyrulika stać było na roczny wynajem mieszkania tylko nie wiem, jaki metraż.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
We Francji za jedno puszczenie krwi cyrulika stać było na roczny wynajem mieszkania tylko nie wiem, jaki metraż.

Ho ho ho...

150 zł?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nadal nie.

//To może, informuj, czy ta suma jest za duża czy z mała!!!

[ Dodano: 2008-04-21, 00:40 ]

OK, nie ma sprawy.

Za mała.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Dobra, to mój ostatni strzał, roczny żołd husarza-320zł?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Dobra, to mój ostatni strzał, roczny żołd husarza-320zł?

Teraz trochę przesadziłeś, ale mówiłem, że dopuszczam pewien procent błędu. Początkowo chciałem uznać błąd 10 złotych, ale niech tam będzie i 20.

Za trepanację czaszki chirurg warszawski Simonet żądał 300 złotych, ceny te były różne w zależności od chirurga i miasta, organizacja cechowa nie pozwalała jednak na zbyt duże rozbieżności. Sumę 300 złotych możemy chyba uznać za górną półkę usług.

Zadajesz następne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.