Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Feneomen młodych...

Rekomendowane odpowiedzi

Granat   
zostało PO i LiD i większość wybrała PO.

Bo jednak panuje przekonanie o " komuchach " :/

Na tej zasadzie to do wyborów może startować każdy, kto potrafi przekonać do siebie ludzi, niekoniecznie musi być obeznany w polityce.

Jakby na to nie patrzeć, to tak jest... Kaczyński potrafi wygrać wybory, pokazał to nawet w tym roku gdzie po takich rządach jest 2 partią w kraju! Potrafią wygrywać wybory, rządzić już niekoniecznie... Zobaczymy co zrobi Platforma :]

To przecież ktoś może ostatniego dnia zmienić zdanie słuchając wypowiedzi jakiegoś polityka, mówiącego jak to będzie pięknie.

Ale Kwaśniewski i jego pseudo rosyjski potrafił zmienić zdanie :|

Wiesz że większość ludzi tak mówi? "Jestem obiektywny", "mam swoje zdanie" etc. Tyle że zazwyczaj nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Młodzi ludzie dają się bardzo łatwo manipulować, możliwe że ja też dałem się zmanipulować kampanii antyPiSowskiej, chociaż głosowałem na UPR. Spora część młodych ludzi (zapewne nie tylko) nawet nie zna programu PO. Przed wyborami rozmawiając ze znajomymi z przerażeniem stwierdzałem, że ich sztandarowym argumentem na pytanie, dlaczego głosują na PO, było: Bo PiS nie może wygrać. To raczej nie jest przejaw "obiektywności".

Wiem co to jest manipulacja ( ostatnio pomagałem siostrze w prezentacji multimedialnej :] ) i wiem że jesteśmy bardzo podatni :] . Tak samo jak na reklamy itp. Dlatego osoby w moim wieku nie mają prawa głosu... Ale nie wmawiaj sobie że dałeś się zmanipulować bo zagłosowałeś na inną partię niż PiS -.- wtedy manipulujesz samym sobą :mrgreen: Ja powtarzam, dla mnie jest dobrze, ale lepiej było by gdyby jednak LiD rządził ( ot, mój pogląd ) I taki pogląd sobie wyrobiłem słuchając polityków, CZYTAJĄC program ( tylko bez docinek że nie został by wykonany -.- ) i jeszcze "kompas wyborczy" dorobił swoje :]

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Bo jednak panuje przekonanie o " komuchach " :/

Trafiłeś w sedno takie jest przekonanie...

Na tej zasadzie to do wyborów może startować każdy, kto potrafi przekonać do siebie ludzi, niekoniecznie musi być obeznany w polityce.

Granat ma racje, może to się nam niepodobać, ale tak jest...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Do tego wielu znajomych lub z tego co czytałem na innym forum, wiele młodych poszło na PO ze względu na Tuska i debatę z Kaczyńskim, mówili, że był niesamowity i wreszcie ktoś Kaczyńskiemu pokazał miejsce i nawet tylko dla tego powodu poszli głosować.

Tylko, ze później była debata Tusk-Kwaśniewski. Olek (niech czasem nikt nie myśli, że darzę sympatią tego typa) mimo, że daleki od dobrej formy udowodnił niekompetencję Tuska w sposób kapitalny. Kwach obnażył prawdę o Tusku, człowieku, który udaje miłego i mówi, to co ludzie chcą usłyszeć.

Zgadzam się z Albinosem, że tak naprawdę zdecydowana większość społeczeństwa głosuje nie znając programów partii, na które oddaje głos. Głosuje na tych, o których dobrze sie mówi w mediach, którzy ładnie wygladają w telewizorze lub na plakacie. Wybory w Polsce to nic innego jak plebiscyt popularności, który nie jest najlepszym ze sposobów decydowania o losach kraju.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tylko, ze później była debata Tusk-Kwaśniewski. Olek (niech czasem nikt nie myśli, że darzę sympatią tego typa) mimo, że dlaki od dobrej formy udowodnił niekompetencję Tuska w sposób kapitalny. Kwach obnażył prawdę o Tusku, człowieku, który udaje miłego i mówi, to co ludzie chcą usłyszeć.

Tak zwłaszcza z tą Irlalndią, ale aby zachować obiektywizm powiem, że Kwaśniewski niewiedział jak założyć firmę... Ponadto końcówka dla Tuska, a ona zostaje w pamięci wyborców noi Tusk był na fali po debacie z Kaczyńskim przecież to nie jest fikcja, młodzi poszli za PO i to ilu studentów czyli nie można mówić o jakiejś przypadkowości, wielu ludzi poszło pierwszy raz do wyborów niezerobili tego 2 lata temu nie głosowali przeciwko SLD młodzi zostali w domu, a teraz?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
młodzi poszli za PO i to ilu studentów czyli nie można mówić o jakiejś przypadkowości,

A co mają do tego studenci?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
młodzi poszli za PO i to ilu studentów czyli nie można mówić o jakiejś przypadkowości,

A co mają do tego studenci?

Mówię to dlatego, że często pojawia się zarzut, że poszli, a nie wiedzą dlaczego, albo poszła za PO głupia część społeczeństwa... Chce przez to powiedzieć, że studenci poszli za PO, a 2 lata temu tak tłumnie nieoddawali głosów dlaczego? Mogli głosować 2 lata temu przeciw LiD, a jednak zostali w domach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Ja powtarzam, dla mnie jest dobrze, ale lepiej było by gdyby jednak LiD rządził ( ot, mój pogląd ) I taki pogląd sobie wyrobiłem słuchając polityków, CZYTAJĄC program ( tylko bez docinek że nie został by wykonany -.- ) i jeszcze "kompas wyborczy" dorobił swoje :]

Podejrzewam, ze zostałeś wychowany w rodzinie dobrze wspominającej okres PRL, ale może się mylę. Nikt przy zdrowych zmyslach i poglądach socjaldemokratycznych nie zagłosuje na LiD, bo ta partia nie jest lewicą, ona jedynie używa lewicowych haseł, ale lewicą jedynie może w sferze ideologicznej, bo na pewno nie socjalnej (ich rządy pokazały, że socjaldemokratyczna gospodarka jest dla nich abstrakcją). Jezeli natomiast wyrocznią jest dla ciebie GW, no to nie dziwią poglądy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Czyli studenci to sama elita? Czemu 2 lata temu nie poszli? Bo jak widać uznali, że nie ma sensu bo czy PiS czy PO to będzie dobrze, i jak gro narodu zawiedli się. Studentem aktualnie może być każdy, wystarczy zapłacić. Wiele osób w ten sposób np. unika poboru do wojska.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Podejrzewam, ze zostałeś wychowany w rodzinie dobrze wspominającej okres PRL, ale może się mylę. Nikt przy zdrowych zmyslach i poglądach socjaldemokratycznych nie zagłosuje na LiD, bo ta partia nie jest lewicą, ona jedynie używa lewicowych haseł, ale lewicą jest bardziej w sferze ideologicznej, bo na pewno nie socjalnej (ich rządy pokazały, że socjaldemokratyczna gospodarka jest dla nich abstrakcją). Jezeli natomiast wyrocznią jest dla ciebie GW, no to nie dziwią poglądy.

Ale dlaczego odniosłeś się do jego prywatnego życia? Rozmawiajmy na argumenty. Grancie proszę Cię nieodpisuj, bo inaczej znowu powstanie off top. Skupmy się na temacie.

Czemu 2 lata temu nie poszli? Bo jak widać uznali, że nie ma sensu bo czy PiS czy PO to będzie dobrze, i jak gro narodu zawiedli się.

Czy ja wiem, że się zawiedli na pewno nie na PO, bo końcu ją poparli, a wielu ludzi poszło na wybory 1 raz. Może PiS ma jednak coś odpychającego młodych np. politykę historyczną, układy, Radio Maryja etc.?

Studentem aktualnie mże być każdy, wystarczy zapłacić. Wiele osób w ten sposób np. unika poboru do wojska.

Masz racje, ale np. na moim Uniwersytecie było tak:

1725 studentów zadeklarowało, że zagłosuje na PO,

488 na LiD,

399 na PiS,

Na moim wydziale przewaga jeszcze większa o ile dobrze pamiętam... PO ma więcej niż LiD i PiS razem wzięte...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Ale dlaczego odniosłeś się do jego prywatnego życia? Rozmawiajmy na argumenty. Grancie proszę Cię nieodpisuj, bo inaczej znowu powstanie off top. Skupmy się na temacie.

Nie miałem zamiaru nikogo urazić, tylko wiem jak duże znaczenie mają poglądy rodziny. One kształtują w wiekszości przypadków poglądy dzieci. Ja miałem tego farta, ze połowa rodziny ma poglądy narodowe, druga połowa lewicowe, stad jest porównanie i możliwość oceny. Zetknąłem sie z róznymi skrajnymi poglądami i dzięki temu łatwiej wyciagnąć wnioski, bo nie ma sie od dziecka narzuconej przez bliskich jednej wizji odbioru rzeczywistości.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie miałem zamiaru nikogo urazić, tylko wiem jak duże znaczenie mają poglądy rodziny. One kształtują w wiekszości przypadków poglądy dzieci. Ja miałem tego farta, ze połowa rodziny ma poglądy narodowe, druga połowa lewicowe, stad jest porównanie i możliwość oceny. Zetknąłem sie z róznymi skrajnymi poglądami i dzięki temu łatwiej wyciagnąć wnioski, bo nie ma sie od dziecka narzuconej przez bliskich jednej wizji odbioru rzeczywistości.

No tak często tak jest, ale są rodziny gdzie rodzice za PiS, a np. syn za PO. Sam znam, ale to nie o mnie : ) O ile często tak jest to przecież 2 lata temu było tak samo... rodziny się niezmieniły raczje..., a jednak tłum młodych poszedł głosować.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Czyli studenci to sama elita? Czemu 2 lata temu nie poszli? Bo jak widać uznali, że nie ma sensu bo czy PiS czy PO to będzie dobrze, i jak gro narodu zawiedli się. Studentem aktualnie może być każdy, wystarczy zapłacić. Wiele osób w ten sposób np. unika poboru do wojska.

Studenci zagłosowali na PO, bo uwierzyli, ze Polska rzeczywiście może stac sie państwem policyjnym. Wpływ mediów też był ogromny, pewnego rodzaju wmówienie w społeczeństwo, że PO jest partią intelignecji, partią młodych ludzi. Nie mówię, że nie głosowali z przekonanania, ale przede wszystkim, zeby odsunać PiS od władzy. LiD po kompromitacji Kwacha przestało się liczyć, Kaczory sami odrzucili młodzież stawiając na ludzi w starszym wieku, pozostało zatem PO, które miało w dodatku najlepsze notowania w mediach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Studenci zagłosowali na PO, bo uwierzyli, ze Polska rzeczywiście może stac sie państwem policyjnym. Wpływ mediów też był ogromny, pewnego rodzaju wmówienie w społeczeństwo, że PO jest partią intelignecji, partią młodych ludzi. Nie mówię, że nie głosowali z przekonanania, ale przede wszystkim, zeby odsunać PiS od władzy. LiD po kompromitacji Kwacha przestało się liczyć, Kaczory sami odrzucili młodzież stawiając na ludzi w starszym wieku.

Jest w tym wiele racji, ale z oceną trzeba poczekać minium 100 dni od zaprzysiężenia, bo narazie premierem jest Jarosław Kaczyński. Media zawsze były liberalne i jak tu się im dziwić skoro władza je obrażała, mówiła, że nie ma wolnych mediów, że to układ etc. Sami sobie je zrazili, a mieli również swoje media jak TVP, ale chyba jednak ona nie trafia do młodych jest mało atrakcyjna...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   

Jednak ten dopisek Rycerza sprawia że nie będzie offtopu :] Tutaj jest mowa o dzieciach- młodych ludziach. Ale Rycerzu do rzeczy... Mojej rodzinie nie powodziło się za PRL'u chciałbym zauważyć że mówiłem o tym że moi rodzice głosowali na PO ( nie pierwszy raz ). Rodzinka w większości głosowała na PO. PRL to czasy które nie są dobrze wspominane - wujek siedział w kiciu tylko dlatego że był innych poglądów... Mój ojciec miał w pracy szpicla który w końcu doprowadził do wyrzucenia go z roboty. Nie wiem czy w rodzinie jest ktokolwiek kto zagłosował by na LiD... Nawet w najbliższej rodzinie babcia "rozmawiała " ( poprzez telewizor xD ) z politykami LiDu że czerwone świnie itd... Ja nie mam czego pamiętać, dla mnie to ludzie jak wszyscy inni. I podoba mi się taka partia jak LiD. Powtarzam, to mój osobisty nienarzucony wybór, nawet jeśli z lewicą mają coraz mniej wspólnego. Po prostu !

Ale nie mówię że nie przyznaje Ci rację co do drugiej wypowiedzi. Tak, masz rację, większość kumpli ze szkoły nienawidzi PiSu choć nie wie czemu... Ich wiedza na ten temat jest strasznie uboga, może to i dobrze, nie mają się nad czym martwić. Jednak mój kumpel mieszka w tym samym bloku co Gosiewski i nawet nie umiał powiedzieć jak ma na nazwisko -.- ( powiedział że taki gruby i niski, chodzi jak pingwin :lol: )

Ja mam tego (nie)farta że zainteresowałem się tym głebiej...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wołodia   
najbliższej rodzinie babcia "rozmawiała " ( poprzez telewizor xD ) z politykami LiDu że czerwone świnie itd... Ja nie mam czego pamiętać, dla mnie to ludzie jak wszyscy inni. I podoba mi się taka partia jak LiD. Powtarzam, to mój osobisty nienarzucony wybór, nawet jeśli z lewicą mają coraz mniej wspólnego. Po prostu !

Brawo!!!

Nie za to ze popierasz te partie a nie inna ale za to ze nie szufladkujesz ludzi (bo ci to komuchy, tamci lze-elity a jeszcze inni faszysci i populisci) co bardzo czesto sie teraz zdarza wsrod politykow i wyborcow.

Chcialbym zauwazyc ze w sferze gospodarczej PiS jest po stokroc bardziej lewicowy, socjalistyczny (czy nawet uzywajac retorfyki PiSowskiej komunistyczny :-P) niz LiD ktory w gruncie rzeczy jest liberalny. Ja rowniez zapoznalem sie z programami partii a nie sugerowalem sie opiniami mediow (zrobilem sobie tez.m.in. test skanera politycznego)

I dwa glowne powody dla ktorych bym na PO glosowal to JOW i ulatwienie rozpoczecia dzialalnosci gospodarczewj. A polityka historyczna, czy ów "populizm" - od razu zastrzegam (zanim ktos to skomentuje) ze bynajmniej nie chodzi mi tu o szufladkowanie ludzi/.partii ale faktyczny stan rzeczy (mowienie o froncie oligarchow i przyjaciol zabojcy ks. Popieluszki) w moim odczuciu schodza na drugi plan - choc oczywiscie sa wazne.

Kolejnymi waznymi powodami (mozna to tez nazwac glosowaniem przeciwko PiSowi) sa niekompetencja minister Fotygi czy opinie prof. Bartoszewskiego. Osobisci mi tez dosyc odpowiada program LiD, ale to PO bardziej do mnie trafilo (szczegolnie po debatach z Kaczorem i Kwasniewskim, wszak wczesniej deklarowalem na tytm forum poparcie dla LiD)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta