Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
chaly

Co to za broń?

Rekomendowane odpowiedzi

chaly   

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć jaki to typ broni (pałasz, rapier??) oraz z jakiego okresu pochodzi ta broń i przez kogo była używana. Chciałbym tez siędowiedziec jak orginalnie wyglądała część drewniana która nie jest oryginałem.

Dziękuje z góry za pomoc.

3ea5c505275aed74m.jpg

0b85e080c6cfa376m.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   

Właśnie bardzo wąska jak na pałasz. W ogole to brakuje jakiegoś porownania, zeby wiedziec jakie to jest duże.

Mnie to raczej wyglada na dośc drobną rzecz. Moze na jakaś szpade paradną czy cos w tym guście.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gervazy   

Ile cm długości ma ta broń ?

Mnie to wygląda na pałasz - trochę chudy fakt, ale może to jakaś odmiana, a skąd wziąłeś taki bajer? Jak z Allegro, to to nie może być zbyt stare. A jak pamiątka rodzinna, to kto wie, stosunkowo dobrze zachowane, więc na pewno nie XVII wiek. Może końcówka XIX wieku. Mój chrzestny znalazł na strychu u teściów szablę z okresu I wojny światowej, była bardziej zniszczona niż oręż na obrazku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Na pierwszy rzut oka przypomina koncerz,tylko koncerze miały dużo dłuższe klingi(120-150cm).Tak to chyba koncerz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
chaly   

Nie kupiłem jej na Allegro. Po prostu wysępiłem ją od dziewczyny, u której zostawił to jej wujek. wydaje mi sie ze jest zniszczona ponieważ leżała gdzies w ziemi, to by wyjaśniało dlaczego rączka nie jest oryginalna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
Na pierwszy rzut oka przypomina koncerz,tylko koncerze miały dużo dłuższe klingi(120-150cm).Tak to chyba koncerz.

Raczej miniaturka :P

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Amilkar   

Też pomyślałem na początku o koncerzu ze względu na to cienkie ostrze , aale ma zamkniętą rękojeść ,co czyni go podobnym do pałasza szlub szpady , choć ma ostrze płaskie , ale jakichś paradnych typów tej broni. Trudno , chyba nikt do końca nie wie z forum co to za broń.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Różnorodność i swobodna interpretacja nazw broni jak i ich wyglądu w czasach szlacheckich sprawiła,że nawet znawcy tematu mają problemy z określeniem rodzaju rapiera.pałasza,szabli.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Na koncerz nie wygląda, nie ma trój- ani czwogrannego przekroju. Na pałasz zbyt cienkie ostrze. Stawiałbym na szpadę. ale raczej taką podoficerską, a nie paradną.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Za długa jak na szpadę,szkoda,że rękojeść jest nie oryginalna-dużo by powiedziała.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta