Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Hauer

Che Guevara - gorąca dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

A skąd informacja, że takie były jego ostatnie słowa?

Arnaldo Saucedo Parada podaje całkiem inne.

Co do - jaj, nikt mu ich nie odmawia, ale można przytoczyć te wcześniejsze:

"Nie strzelać, jestem Che Guevara i jestem dla was więcej warty żywy niż martwy"...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A skąd informacja, że takie były jego ostatnie słowa?

Arnaldo Saucedo Parada podaje całkiem inne.

Co do - jaj, nikt mu ich nie odmawia, ale można przytoczyć te wcześniejsze:

"Nie strzelać, jestem Che Guevara i jestem dla was więcej warty żywy niż martwy"...

Różne są wersje tych słów które powiedział Guevara w chwili pojmania.

Była walka, został ranny, wystrzelał całą amunicję z pistoletu, karabinek miał uszkodzony, mógł powiedzieć wszystko. Człowiek w silnym stresie zachowuje się różnie, są tacy co nawet płaczą.

Słowa które wypowiedział Guevara przed śmiercią pochodzą z przekazu Mario Terana.

Che wiedział że wcześniej zastrzelono we wiosce partyzanta wziętego razem z nim do niewoli.

W każdym razie nie skamlał o litość, a tak co niektórzy chcieli by przedstawić ostatnie chwile jego życia. Zachował się jak mężczyzna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czy to,ze Morales zawiesil sobie portret tego komunistycznego swiatka,to argument "za",czy "przeciw" w temacie? :huh:/>/>

Pan Morales wstawil rowniez do prezydenckiego palacu jakies guslo w stylu Matki Ziemi,gabinet co rano mu czarownik okadza,a z madrzejszych teorii owego indywiduum mozna wymienic np.takie,ze boliwijscy indianie pokonali rzymskie legiony,coca-cola powoduje lysienie,a kurczaki pederastie.

Osmiele sie wiec postrzegac te osobe, jako autorytet bardzo watpliwej miary,choc komiczny niewatpliwie. :rolleyes:/>/>

Edytowane przez Mariusz 70

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Być może dla Ciebie jest to postać komiczna ten Indianin-prezydent.

Ale zaważ że wybrano go w demokratycznych wyborach.

Póki co żaden Indianin, było nie było prawowity obywatel USA nie został prezydentem w tymże USA.

Co mu tam czarownik okadza mnie nie interesuje. Moza ma nawet dwóch i portret Matki Boskiej z Guadalupe. To jego kultura, jego tradycja i uszanujmy ją choć jej nie znamy.

W każdym razie uprawnieni do głosowania boliwijczycy wybrali sobie prezydenta z ludu, Indiannina, a on w wyrazie szacunku dla Guevary zawiesił w gabinecie prezydenckim jego portret. Dokonano zresztą reelekcji Moralesa na następną kadencję.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Komiczna bardzo.Zwlaszcza jak idiotyzmy i brednie wygaduje,no chyba ze kolega zechce mi udowodnic,ze Rzymianie podbijali Boliwie.

Zwazam tez,ze wybrano go demokratycznie.Tak jak np.pana Adolfa Hitlera.Zwazam,ale nie czyni to dla mnie z pana Moralesa,ani z pana Hitlera autorytetu absolutnie.

Rowniez czyjas odmiennosc kulturowa czy ideowa nie wzbudza u mnie wcale szacunku.Bo byly rozmaite idee i kultury.Np.takie co lubily patroszyc ludzi tysiacami na szczytach piramid,albo takie co ich milionami eksterminowaly w ramach klasowej urawnilowki(a czy aby, to nie pan Che Guevara nie jest autorem stwierdzenia "Rozstrzeliwalismy i bedziemy rozstrzeliwywac") .Doprawdy trudno mi sie tu na szacunek chocby minimalny zdobyc.

Takze to ,ze pan Morales raczyl sie urodzic akurat indianinem achow i ochow u mnie nie powoduje.Nie zwyklem oceniac bowiem ludzi w kryteriach rasowych,ale np.intelektualnych,a z tym akurat u tego pana, po wypowiedziach sadzac ,nie jest najlepiej.

Pana Moralesa wiec staram sie oceniac po tym co mowi.Slucham w oryginale i oceniam.I niestety widze belkoczacego niewiarygodne banialuki faceta.A wiec oceniam jako...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Takze to ,ze pan Morales raczyl sie urodzic akurat indianinem achow i ochow u mnie nie powoduje.

Ale powoduje u Ciebie napady śmiechu...

"Rozstrzeliwalismy i bedziemy rozstrzeliwywac"

Przed nim i po nim wielu robiło to samo choć nikt tego głośno nie mówił.

Może wrzucisz jeszcze jakiś zmanipulowany filmik jak to Guevara morduje niewinnych współpracowników Batisty?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Kiedy gada idiotyzmy powoduje wielkie napady smiechu.Tak to juz w zyciu bywa.ze zachowania idiotyczne nas zazwyczaj smiesza.Pretensje prosze kierowac do pana Moralesa.Np.w takim wypadku:

http://www.youtube.com/watch?v=SnGCQGFt81Q

Swoja droga moze ta fascynacja Che Guevara u pana Moralesa wynika z niecheci obu do pederastow? Ten pierwszy jednak wsadzajac ich do obozow pewnie pojecia nie mial,ze to wszystko przez jedzenie kurczakow.Dobrze,ze dzis dzieki panu Moralesowi juz mamy proste wytlumaczenie owego fenomenu :unsure:/>

To,ze ktos cos tam kiedys robil ,to ma byc wytlumaczenie popelnianych zbrodni? Paradne doprawdy.Dziekujmy Bogu w takim razie ,ze z Oswiecimia pan Che Guevara wziol tylko haslo ("Praca uczyni z was mezczyzn"),a nie jakies komory.A z drugiej strony kolega stara sie wytlumaczyc mordowanie ludzi przez Che Guevare czynami poprzednikow,a chwile potem stara sie udowodnic,ze nic takiego nie robil.Toz sam wszak mowil,ze rozstrzeliwywal i grozil,ze wiecej ludzi ukatrupi.

Dialektyka komunistyczna naprawde jest pelna cudnych niespodzianek :)/>

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czego oczekujesz od żołnierza jakim był Guevara? Żeby był na wojnie (w tym wypadku partyzanckiej) i strzału nie oddał?

Chciał nim zostać i został, strzelał i zabijał. Cóż w tym dziwnego?

Nie pamiętam to napisał że" byli silni i brali jeńców, ale byli zbyt słabi by ich więzić". Myślisz że polscy partyzanci (obojętnie jakiej proweniencji) też prowadzili "partyzanckie obozy jeńców"? Myślisz może że taki "Hubal" patyczkował się z wziętymi do niewoli Niemcami?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Aaaa...a wiec jednak rozstrzeliwywal.Powoli jednak do konsensusu dochodzimy.

A dlaczego zamykal pederastow w obozach wieszajac watpliwej inspiracji hasla?

Swoja droga niezwykle ucieszna sprawa,bo idol wszelkiej masci postepowcow .co to o tzw.prawa dla pederastow niby walcza ,mial w tej kwestii zdanie radykalnie odmienne.Nie tylko w tej zreszta o czym jak sie zdaje ,wielbiciele tegoz nie maja zielonego pojecia.

Co dziwniejsze jednak sa i pederasci zafascynowani owa postacia,a to juz chyba jakies straszne zboczenie :huh:/>

che guevara gay

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Aaaa...a wiec jednak rozstrzeliwywal.Powoli jednak do konsensusu dochodzimy.

Między tym że rozstrzeliwał a tym że był przy rozstrzeliwaniu jako dowódca oddziału lub komendant więzienia/fortu jest pewna różnica.

Kto się nim fascynuje i z jakich powodów jest mi obojętne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Aaaa...wiec dowodca oddzialu,ktory rozstrzeliwuje jencow nie ponosi jak rozumiem odpowiedzialnosci. :huh:/>

Z ta obojetnoscia to tez nieprawda,bo sam kolega z wielkim szacunkiem przyklad wielbiciela-Moralesa nam tu podawal.Pomimo iz ten wygaduje glupoty,ktore zwykle czlowieka klasyfikuja do czubkow.

A wiec mamy cudow dialektyki ciag dalszy.

A dlaczego on tych pederastow tak dreczyl i skad te oswiecimskie inspiracje?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Aaaa...wiec dowodca oddzialu,ktory rozstrzeliwuje jencow nie ponosi jak rozumiem odpowiedzialnosci. :huh:/>

Cudow dialektyki ciag dalszy.

To były wyroki ich sądu. Nie były to morderstwa z chęci zysku lub zemsty, po prostu wyroki śmierci. Cóż, Hubal też na bierząco "sądził" schwytanych jeńców niemieckich.

Widać takie są prawidła walki partyzanckiej.

A dlaczego on tych pederastow tak dreczyl i skad te oswiecimskie inspiracje?

Idź do wróżki, może ona ci powie. Mnie mniejszości sexualne są obojętne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie o "Hubalu" tu dyskutujemy przypominam.Wyroki sadu sa zaiste rozne,ale to pan Che Guevara owe wykonania nadzorowal,a i sam byl czlonkiem owego rezimu.Ba...ministrem nawet.

To,ze koledze miejszosci seksualne sa obojetne nie ma tu nic do rzeczy.Nie o pogladach kolegi tu dyskutujemy,ale o panu Che Guevarze,ktorego kolega zdaje sie gloryfikowac.A panu Che Guevarze owe mniejszosci obojetne nie byly bynajmniej.I nie chodzi juz o to jak sie o tego typu ludziach wypowiadal("g...ni zboczency"-gwoli scislosci),ale o to,ze zamykal ich w obozach koncentracyjnych.Takie jakies 25 000 tysiecy,bagatelka.A moze i na to kolega znajdzie argument,ze inni wczesniej tak robili? I tu sie zgodze,inni wczesniej tez tak robili i takie wlasnie byly ispiracje pana Che Guevary.

Jak rozumiem sprawa strasznie niewygodna i wizerunek swiatka zasmradzajaca,ale obawiam sie,ze jezeli chce kolega temat dalej ciagnac,to trzeba bedzie o niej podyskutowac :unsure:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Był, w którymś momencie jednak przestał "być". Poszedł dalej walczyć.

Pokazałeś kłamliwy filmik, zmanipulowany aż do bólu pisząc tak Guewara osobiście mordował.

A na zdjęciu plutony egzekucyjne.

Do tego się nie odniesiesz?

Jak rozumiem sprawa strasznie niewygodna i wizerunek swiatka zasmradzajaca,ale obawiam sie,ze jezeli chce kolega temat dalej ciagnac,to trzeba bedzie o niej podyskutowac

To wejdź na jakieś stosowne forum mniejszości sexualnych i dyskutuj do woli w tym temacie.

Ja nie mam zamiaru tego wątku ciągnąć.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Pokazalem film z lista zamordowanych.Prawdziwa,a wiec prosze nie bredzic o falszerstwach,skoro sam bohater naszego tematu sam z duma o egzekucjach wspominal.

Acha poprawka.Blad popelnilem z rozpedu.Przepraszam .25 000 ludzi to pan Che Guevara ogolnie w obozach pozamykal,krag zainteresowan wykraczal poza mniejszosci seksualne.

Jak widze kolega chce tu prowadzic dyskusje tylko na swoich warunkach.Niestety forum na takiej zasadzie nie funkcjonuje.Jezeli o jakiejs postaci dyskutujemy, to robimy to w celu ustalenia historycznej prawdy,a nie smarowania komunistycznych laurek.Te czasy to juz mamy za soba.I dzieki Bogu.Obawiam sie wiec,ze temat bedzie jak najbardziej wyciagany.Sprawa obozow koncentracyjnych jest akurat u tego pana bardzo istotna.No i wreszcie coz to za bojownik o wolnosc skoro ludzi za forme zabawy pupa w lagrach zamykal i za kare do roboty zmuszal.Bede wdzieczny za wyjasnienie,co o tym mowi komunistyczna dialektyka,bo doprawdy ,az takiej wyobrazni nie mam.

Proponuje tez po doglebnym wyczerpaniu owego watku, przejsc do rasowych uprzedzen idola.Bo skoro mi tu juz wczesniej podobna latke chcial kolega przyczepic. ;)/>

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta