Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
TyberiusClaudius

Rodzimowierstwo Słowiańskie

Rodzimowierstwo  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co sądzisz o inicjatywie powrotu do rodzimej wiary?

• Popieram
      2
    • Nie popieram
      3
    • Nie interesuje mnie to
      2
  2. 2. Co sądzisz o Rodzimowiercach?

• Dobrze, że wracają do korzeni
      2
    • Mam ambiwalentny stosunek
      2
    • To nieszkodliwi wariaci
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Istniało w tradycji Słowian dawanie sobie prezentów.

A zamaist choinki - snopek siana

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jancet   

Tak z ciekawości: u Tyberiusza nie istnieje choinka i prezenty?

Ależ Secesjonisto, nikt nikomu przecież nie daje prezentów z okazji jakiegoś święta, którego data bliska jest zimowemu przesileniu. Prezenty przynosi św. Mikołaj - jak chcą jedni, Aniołek - jak chcą drudzy, Dziadek Mróz - jak chcą trzeci, no ale na pewno nie tata i mama.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jancet   

W sumie nie wiem, kto założył tę ankietę, ale raczej nikt mądry. Przynajmniej ja mam pewien stosunek do "rodzimowierstwa", ale nie został on przez badacza przewidziany.

Rodzimowierstwu przyglądam się ze sporą dozą życzliwości. Ale warto by było jasno określić, że nie jest to powrót do przedchrześcijańskich słowiańskich wierzeń, tylko pewna ich kreacja na podstawie nader skąpych źródeł.

No i można się zastanawiać, czy jest to faktycznie wiara, czy też jedynie rekonstrukcja obrządków.

Jedna z moich starszych (znacznie starszych) koleżanek, którą bardzo lubiłem za serdeczność, którą zawsze okazywała innym, miała na imię Żywia. Tyberiuszowi imię to zapewne się bardzo podoba. Ja z pewnym zdziwieniem podczas pogrzebu dowiedziałem się, że pochodzi z rodziny od kilku pokoleń ateistycznej, a zarazem krzewiącej szacunek dla wierzeń starosłowiańskich. Mogłem się jednak mylić, może Pani Profesor pochodziła z rodziny od kilku pokoleń wyznającej rodzimowierstwo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Furiusz   

Ankietę założył Tyberiusz, a z ciekawości - jak wyglądał pogrzeb?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

O ile wiem, bo tego tematu nie zgłębiałem (albo nie pamiętam), to delikwent był palony na stosie, a jego prochy zakopywane na jakims pagórku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Furiusz   

Niekoniecznie tzn pierwsza część generalnie tak (bo mamy i inhumacje - choć chodzi o dzieci), z drugą różnie bywało - mnie zaś bardziej ciekawi jak wygląda to obecnie w przypadku osoby w której pogrzebie brał udział Jancet.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jancet   

Ankietę założył Tyberiusz, a z ciekawości - jak wyglądał pogrzeb?

Na Wólce Węglowej. Taki facet z brodą w fioletowej szacie, przypominającej ornat, prowadził ceremonię. Najpierw odbyło się zgromadzenie w sali, która zwykle bywa kaplicą. Symbole religijne nieprzesadnie przysłonięte.

Facet z brodą w fioletowej szacie wygłosił naprawdę piękną mowę pogrzebową.

Jak chcecie mieć piękną mowę pogrzebową, to porzućcie religię chrześcijańską. Jeden jedyny raz słyszałem z ust księdza równie piękną i przejmującą mowę, ale wówczas chowany był jego ukochanym siostrzeńcem. Tu żadnego pokrewieństwa nie było.

Po prostu ten człowiek to profesjonalista. Przygotowuje mowę pogrzebową, odwiedzając bliskich zmarłego, by dowiedzieć się czegoś o nim i o jego rodzinie.

W jakiś rok później byłem na pogrzebie innego kolegi, imieniem Władysław Roman, tym razem ateisty-racjonalisty, więc o żadnym pogaństwie nie może być mowy. Obrządek prowadził ten sam facet, choć na innym cmentarzu. I też jego mowa pogrzebowa była osobista i przejmująca.

Oboje byli spopieleni. Z tym że urnę Żywii złożono w podziemnym grobie, zaś urnę Władysława w takiej ścianie z urnami, jaką często widywałem przy wiejskich kościółkach w północnych Włoszech.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ratomir Wilkowski 29 marca 2016 r. udostępnił post z 22 grudnia 2015 roku z saldem konta Rodzimowierców. 

Jak w końcu grudnia 2015 roku można rozliczać stan konta z marca 2016 r. - tego nie pojmuję.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta