Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Teodoryk II był synem Teodoryka I, podobnie jak Euric, ojciec Alaryka II, czyli Teodoryk II był stryjem Alaryka II. Czy tak?

Halo, halo Nazaa, zmieniłaś pytanie :evil:

Alaryk II był zięciem Teodoryka Wielkiego, ale tak się nie robi...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
nazaa   

Vissegerd nie krzycz i bij :pada: Zmieniłam, bo od samego początku chodziło mi o Teodoryka Wielkiego, a ta II to mi się napisała przez to, że i przy Alaryku stała ;P Moja wina, moja wina, za bardzo jestem zakręcona.

Zadawaj i już się nie gniewaj :lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

No pewnie, że się nie gniewam ;)

Ale pierwsza wersja pytania też była fajna, musiałem trochę pokombinować. Druga wersja natomiast był prostsza :lol:

Pytanie, chodzi o rzymski sytem imienniczy. Co było wskazówką tego, że Rzymianin był człowiekiem urodzenia wolnego?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wolni rzymianie używali tylko kilkunastu imion (praenōmen) i nazwiska, zaś niewolnicy tylko imion, ale nie mogli nosić żadnego z tych kilkunastu zarezerwowanych dla wolnych. Nie wiem, czy chcesz ,żeby te imiona wymienić? Tu będe mial problem bo wszystkich nie pamiętam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Praenomen był jednym z kilku elementów pełnego imienia rzymskiego, imieniem indywidualnym i faktycznie było ich tylko kilkanaście. Ciepło Drogi riv, ale nie o to chodzi :lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Eee, nie poddawaj się Drogi Kolego, jestem przekonany, że dasz radę, jak mówiłem ciepło :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

Niewolnicy zatrzymywali swoje dawne imię. Niekiedy imiona zostały zastępowane określeniem skąd pochodzi dany niewolnik, np.: Syrus (z Syrii). Czasami niewolnika nazywano chłopcem czyli puer i łączono z imieniem właściciela np.: Titus puer. Ale to nie była reguła..........

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
puella   

Dokładniej, to wyglądało tak: gdy nie-Rzymianin otrzymywał obywatelstwo, przyjmował on najczęściej nazwisko rodowe i praenomen swoich patronów, zdarzało się i tak, że namiestnika prowincji lub też samego cesarza.

Imię służyło za cognomen . Z czasem przyjmował on formy bardziej łacińskie niż "barbarzyńskie" co i teraz jest nei lada zmyłką dla nas- czy rzymskiego pochodzenia dany delikwent był, czy też nie....

Rozpisało mi się, a nawet nie wiem czy na temat... :roll:

Pozdrawiam cieplutko.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dobrze kombinujecie, mamy już praenomen, mamy cognomen, ale to wszystko można było nabyć, a w pytaniu jest, co świadczyło, że jako wolny obywatel rzymski się urodził... :lol:

Jest jeszcze parę elementów pełnego imienia rzymskiego...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

Jako pierwsze występowało imię (praenomen), następnie nazwisko rodowe (nomen gentile, gentilicium), by ostatecznie całą konstrukcję zamknąć przy pomocy przydomku (cognomen).

a w dokumentach pomiędzy nomen gentile a cognomen umieszczano również imię ojca, a nierzadko dziadka ze stosowną adnotacją o kogo dokładnie chodziło, co wyrażało się przy pomocy litery f. (filius - syn) lub n. (nepos - dziadek). Czasem wykraczano poza tą konstrukcję i umieszczano jeszcze jeden magiczny akronim pr. (pronepos - pradziadek).

I taki mprzykład, który znalazłem to : Marka Tuliusza Cycerona w oficjalnym zapisie to:

M. Tullius M. f. M. n. M. pr. Cor. Cicero.

W czasach republiki wykształcił się zwyczaj nadawania czwartego członu, tj. drugi przydomek (agnomen).

W przypadku wyzwoleńców sytuacja wyglądała odmiennie. Wyzwoleniec przejmował nazwisko rodowe, a często również imię pana, który go wyzwolił. Niewolnik wyzwolony przez kobietę otrzymywał praenomen i nomen ojca wyzwalającej, a ponadto zaznaczano jeszcze komu zawdzięcza swoją wolność, np.: Marcus Livius, Augustae libertus, Ismarus - Marek Liwiusz, wyzwoleniec Augusty, Ismarus.

Mogę jeszce opisać dokładnie imiona żeńskie.....

Niektóre imiona były ściśle związane z poszczególnymi rodami, i tak imię Appius utrzymywało się tylko w rodzinie Klaudiuszów, a Mamercus w rodzie Fabiuszów. Bardzo często zdarzało się, że w określonych rodzinach, używano jedynie tylko niektórych imion. Tak na przykład lud Klaudiuszów (gens Claudia) używał jedynie sześciu praenomen: Gajusz, Decymus, Lucjusz, Publiusz, Serwiusz i Tyberiusz. Zasada ta działała jednak i w drugą stronę. Jeżeli ktoś splamił nazwisko rodu czynem hańbiącym, imię jego było na zawsze wykluczone z tego rodu. Los taki spotkał imię Lucius w rodzie Klaudiuszy.

Zaraz wymienię wszystkie imiona zarezerwowane dla wolnych rzymian.........

[ Dodano: 2008-07-09, 22:50 ]

A co mi tam oto lista wszystkich imion dostępnych wolnym rzymianinom łącznie z ich skrótami

A.

Aulus

N.

Numerius

Ap.

Appius

Post.

Postumus

C.

Caius

P.

Publius

Cn.

Gnaeus

Qu.

Quintus

D.

Decimus

Ser.

Servius

K.

Kaeso

Sex.

Sextus

L.

Lucius

T.

Titus

Mam.

Mamercus

Ti.

Tiberius

Ma.

Manius

V.

Vibiscus

M.

Marcus

Vo.

Vobiscus

Vissegerd zlituj się

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W cały Twoim długim wywodzie riv, w pierwszych pięciu linijkach wymieniłeś to, co trzeba. Zdecyduj się na coś :lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

Problem w tym,że nie wiem o który okres chodzi.....

Jeżeli chodzi o nomen gentile, gentilicium, to wyzwoleniec je otrzymywał dokładnie takie same jak jego pan., różnica jest taka,że w dokumentach nie będzie miał zapisu pomiędzy nomen gentile a cognomen odnośnie ojca czy dziadka czyli owej literki f od filius lub n od nestor,

ale to tylko w oficjalnych dokumentach widać i dopiero w okresie republiki....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta