Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Samuel Łaszcz

Działalność Konspiracyjnego Wojska Polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie żołnierzy radzieckich; tytuł artykułu z miesięcznika "Ziemia Radomszczańska Nasz Dom" brzmiał "Konspiracyjne Wojsko Polskie: Zbrodnia pod Grabami" - więc skąd "Katyń"?

Wiesiu, nie mam wszystkich numerów tej gazetki. Być może motyw tej zbrodni pojawił się dwa razy. W każdym razie ja mam numer, w którym na pierwszej stronie widnieje tytuł "Katyń" pod Radomskiem.

Kolejny "patriotyczny" czyn KWP:

http://issuu.com/mkay/docs/marzec-2010---i/1 (str. 5)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
A mordowanie żydów tez zapewne idzie wytłumaczyć i uzasadnić/? Może i można - ponoć żydzi byli zawszeni. Po co wykańczać wszy pojedynczo jak można wszystkie naraz załatwić - mordując posiadacza zwięrzątek.

To porównanie jest... przynajmniej nie trafione. Tu chodziło o walkę z narzuconą Polsce "uzurpatorską" władzą, której funkcjonariusze [jak ww.] musieli się liczyć z konsekwencjami swojego wyboru.

Czy Polski rząd komunistyczny był uznany przez opinie międzynarodowa? Był.

Większość rządów dyktatorskich / totalitarnych jest i było [będzie] uznawane przez opinię międzynarodową, co nie oznacza, że opozycja ma odebrane prawo do walki [ przykład: Nepal] - pozostaje tylko kwestia metod, czy są humanitarne czy nie.

Co miał zrobić ten rząd w warunkach kiedy po lasach wałęsały się uzbrojone po zęby oddziały partyzanckie. Nic innego jak ich wyeliminować. Czy inaczej była szansa na spokój w kraju?

Wystarczy dodać Co miał zrobić ten rząd hitlerowski...

Jest bardzo zastanawiające zachowanie zachodu wobec wiedzy o Jałcie. Dlaczego nawoływano do walki z nowa władzą w Polsce? Więdząc że nie przyniesie to skutków w postaci obalenia rządów komunistów.

Zachód próbował postraszyć Stalina, kiedy się okazało, że nie docenił jego przebiegłości.

Co by było gdyby w 1989 roku Polacy poszli z bronią do lasu, i próbowali zdobyć władze siłą ?

Moim zdaniem nie było takiej potrzeby. Zresztą przy ówczesnej technice wojskowej [i naszych małych lasach ;)], byłyby to marne szanse :D Tragiczna sytuacja gospodarcza i polityczna zmusiła komunistów do oddania władzy, co uczynili "chętnie" [stan wojenny to tylko zachowanie pozorów wobec Moskwy, odsunięcie możliwości interwencji radzieckiej, czas na przygotowanie "uwłaszczenia" kraju, tudzież nomenklatury w nowym systemie państwowym i gospodarczym - czego doświadczyliśmy].

Wiesiu, nie mam wszystkich numerów tej gazetki. Być może motyw tej zbrodni pojawił się dwa razy. W każdym razie ja mam numer, w którym na pierwszej stronie widnieje tytuł "Katyń" pod Radomskiem.

Zapewne tak było :(

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Wiesław z Bogdańca

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja mam jedno pytanie do autora tematu, naszego sławetnego banity Łaszcza:

czy wątek tyczy się samego KWP, czy raczej wycinka dotyczącego jego rodzinnych ziem?

I jeszcze jedno na czym się opierał Badziak*, bo w zamieszczonym fragmencie nijak się nie można rozpoznać skąd czerpie relacje?

Poza tym mam wrażenie, że dyskusja weksluje na znane tory: który rząd był lepszy i bardziej umocowany, a przecież temat jest jasno określony.

A na marginesie: na ile informacje o "Warszycu" inspirowane były pokłosiem akcji UB typu "Kryształowe zwierciadło" czy „Dunaj"?

* Samuelu, zapytam z ciekawości, to ten sam Badziak, który w latach sześćdziesiątych prowadziłw łódzkiej prasie kampanię antysemicką?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   
Twórcą i głównodowodzącym KWP (do czerwca 1946 r.) był kpt. Stanisław Sojczyński ps. "Warszyc". Działania KWP obejmowały: samoobronę, walkę z bandytyzmem, ochronę społeczeństwa przed Armią Czerwoną,

[i]Można wiedzieć gdzie KWP ochroniło społeczeństwo przed Armią Czerwoną?Nie jest mi znany taki przypadek w wykonaniu KWP.

likwidację najbardziej aktywnych urzędników władzy komunistycznej, a także niezbędne dla zdobycia środków do walki rekwizycje.

KWP była od samego początku główną organizacją niepodległościową na terenie województwa łódzkiego, a po amnestii w sierpniu 1945 r. jej szeregi zasiliło wielu byłych AK-owców, którzy nie złożyli broni.

Zasiliło nawet wcześniej niż w sierpniu 1945 -tworzył ją w końcu b.oficer AK ,b.dowódca batalionu AK acz trzeba zaznaczyć że(wbrew często spotykanym opiniom) członkowie AK z okresu wojny stanowili w KWP mniejszość.Z kilkuset zewidencjonowanych przez J.Tobiasza b.członków KWP do AK należała mniej niż 1/4 ankietowanych .[/i]."Warszyc" odmówił podporządkowania się tak DSZ jak i WINowi-KWP działało samoistnie i niezależnie od nich a próby podporządkowania nie powiodły się .Oficjalnie z tego powodu ,że "Warszyc" uznał ich taktykę za błędną-faktycznie w grę wchodziły chyba i względy ambicjonalne

W szczytowym okresie KWP liczyło ok. 3 tys. członków.

około 3,5-4 a Są szacunki i o 6-tyle chcieli wystawić w III wojnie.Warto dodać że jesienią 1946-maksymalnie już tylko 400 konspiratorów

Walkę zbrojną prowadziły oddziały leśne. Do bardziej znanych należały oddziały Jana Małolepszego ps. "Murat" czy Henryka Glapińskiego ps. "Klinga" . KWP wydawało pismo w W świetle prawdy.

Na wiosnę 1946 r. nasiliły się walki między KWP a stale rosnącą w siłę bezpieką. W nocy z 19 na 20 kwietnia oddział Jana Rogólki ps. "Grot" opanował chwilowo Radomsko i uwolnił 57 aresztowanych z więzienia UB. Dzień później 200-osobową grupę pościgową KBW rozbił w kompleksie leśnym Graby 40-osobowy oddział Henryka Glapińskiego ps. "Klinga".

Oddział "Klingi" rozbroił kolejno 2 kompanie KBW gdyż był w zdobycznych mundurach lWP i podszedł do nich jako lWP .Pisze się że rozbrajający byli trzykrotnie mniej liczni od rozbrajanych czyli nie była to proporcja 40:200

Ostatecznie został aresztowany wraz z całym dowództwem organizacji na skutek zdrady jednego z podkomendnych[1] przez UB 27 czerwca 1946 w Częstochowie na posesji przy ulicy Wręczyckiej 11 gdzie się ukrywał.

w mieszkaniu wraz z "Warszycem" aresztowano 1 kobietę a nie "całe dowództwo" .

Wkrótce po tym rozbite zostały struktury KWP w województwie śląskim. Organizacja nie zaprzestała jednak działalności (szefem II Komendy został Jerzy Jasiński ps. "Janusz"), ale nie odzyskała już pierwotnego zasięgu. Na początku 1947 r. UB aresztowało część dowództwa KWP, w marcu z amnestii skorzystał Wiesław Janusiak ps. "Prawdzic" (szef pionu SOS odpowiedzialnego za ochronę społeczeństwa), a z nim wyszło z podziemia paruset żołnierzy KWP. 9 listopada 1947 r. aresztowany został kolejny szef organizacji - Jan Małolepszy ps. "Murat",

sierżant "Murat" aresztowany został w 1948 a nie 1947

niedługo po tym zamordowany w więzieniu. Resztki organizacji pozostały w podziemiu aż do 1954 r., ale poza sporadycznymi niewielkimi zasadzkami na UB nie były już zdolne do prowadzenia aktywnej walki zbrojnej.

(Wikipedia)

Gros akcji resztek po 1947 to nie były zasadzki na UB.[/quote].A ostatnia grupka(grupa a nie 2 pojedyńczy ludzie niezaleznie od siebie ukrywający się w pojedynkę)przestała istnieć w roku 1951.

Rozstrzelanie kilku ujętych żołnierzy radzieckich to dość słaby argument na zbrodniczość niektórych akcji KWP.

Znam lepsze.

Np kim byli żołnierze KWP ujawniający się w ramach ogłoszonej przez władze amnestii 1947 z rozkazu pewnego oficera KWP i grupowo rozstrzelani z tego powodu z rozkazu wspomnianego tu sierżanta KWP "Murata" ,który nie podporzadkował się akcji amnestyjnej "Jak ich zdefiniowac w czarno-białej propagandzie:

a)Polegli żołnierze wyklęci

b)ofiary systemu

c)zlikwidowane sługusy komuny

d)inaczej-jak?

Przykład ów dedykuję zwolennikom czarno-białej propagandy.

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja mam jedno pytanie do autora tematu, naszego sławetnego banity Łaszcza:

czy wątek tyczy się samego KWP, czy raczej wycinka dotyczącego jego rodzinnych ziem?

I jeszcze jedno na czym się opierał Badziak*, bo w zamieszczonym fragmencie nijak się nie można rozpoznać skąd czerpie relacje?

Poza tym mam wrażenie, że dyskusja weksluje na znane tory: który rząd był lepszy i bardziej umocowany, a przecież temat jest jasno określony.

A na marginesie: na ile informacje o "Warszycu" inspirowane były pokłosiem akcji UB typu "Kryształowe zwierciadło" czy „Dunaj"?

* Samuelu, zapytam z ciekawości, to ten sam Badziak, który w latach sześćdziesiątych prowadziła łódzkiej prasie kampanię antysemicką?

Temat dotyczy wszystkich haniebnych czynów KWP, a tak się składa, że walczyła głównie pod Radomskiem, tak więc i tam najwięcej ludzi zamordowano. Acz jeżeli chcesz wstawić informacje o zbrodniach spod Częstochowy albo Wielunia.

Secesjonisto!

Na pytania o Badziaka Ci nie odpowiem, gdyż opieram się tylko na jednym fragmencie z jego książki. Zresztą wiem o nim tylko tyle, że napisał pracę Za Ojczyznę i Lud.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Członkowie Konspiracyjnego Wojska Polskiego pobawili życia wielu obywateli Polski zupełnie niepotrzebnie, jak niepotrzebne były później wyroki sądowe na osobach biorących w tym udział, także na „Warszycu”.

Oto przykłady „działalności „Warszyca" i jego zwolenników po zakończeniu II Wojny Światowej :

- Jóźwik Feliks – partyzant AL, członek PPR, mieszkaniec Gorzkowic, zamordowany 25.11.1945r.we wsi Bujniczki.

- Konczurski Andrzej – rolnik, radny gminy Gosławice, zamordowany we własnym domu w obecności rodziny 18.11.1945r.

- Malicka Maria, radna gminy Gosławice, zamordowana w własny domu w obecności rodziny 18.11.1945r.

- Pustelnik Józef – milicjant z Pajęczna, zamordowany w czasie pełnienia służby 25.02.1946r.

- rodzina Włosinków – 4 osoby z Kruszyny powiat częstochowski, wymordowana 13.08.1946 r.

- Fudala Józef, przed wojną działacz ludowy, żołnierz Batalionów Chłopskich, członek konspiracyjnej Wojewódzkiej Rady Narodowej w Łodzi, sekretarz Stronnictwa Ludowego w Radomsku, zabity 30.05.1945 r.

- Kopczyński Teofil, więzień obozu w Buchenwaldzie, funkcjonariusz Urzędu Bezpieczeństwa w Radomsku, zamordowany 22.11.1945 r. k/Kamieńska.

- Lipiec Michał, żołnierz Batalionów Chłopskich, komendant posterunku Milicji Obywatelskiej w Sulmierzycach, zamordowany 9.12.1946 r.

( http://www.sldradomsko.org/index.php?strona=artykul&nr=28 )

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

No Samuelu to jest oświadczenie polityczne, a gdzie można znaleźć szczegóły co do okoliczności?

PZPR też wydawała oświadczenia o sprawcach w Katyniu...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

ech... No nic, czy to że oświadczenie wydało koło SLD gdzieś tam, mówiące, że efektem [ubocznym?] działalności niepodległościowej [?] KWP [podobnie jak i całej masy innych podobnych im grup] była śmierć iluś osób, których winą był fakt sprawowania funkcji typu radny, sołtys, wójt, oraz popierania zmian jakie następowały, jest "be" bo nie ma pełnej informacji o tym co się stało?

Czy fakt wydania oświadczenia przez ex Prezydenta o tym, że Ogień wielkim był, automatycznie sprawia, że jest jak lelija niewinny, bo ktoś tak oświadczył? W końcu małe pytanie: od kiedy SLD to PZPR? Przecież do SLD należą ludzie, którzy w okresie tzw. Sierpnia robili w pieluchy, a w czasie tzw. Okrągłego Stołu ciągnęli koleżanki z 4c za włosy i kucyki... Czy oni też należą do tej wrednej PZPR?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ano jak dla mnie oświadczenie koła SLD nie ma wartości merytorycznej, brakuje mi tam bibliografii i źródeł, rozumiem, że dla kolegi FSO sam fakt, kto wystawia takie oświadczenie - sprawia, że nie można już pytać się o szczegóły?

A ja zapytam co robił taki Kopczyński Teofil - siał spokojnie ziemię i orał kiedy przyszli ci bandyci?

Czy fakt wydawania informacji przez IPN - skłania kolegę FSO do wierzenia im?

Czemu fakt składania oświadczeń przez SLD - ma mnie skłaniać do wierzenia - tymże?

Tak samo mam wierzyć w oficjalne enuncjacje z PRL-u co do Katynia?

Czy już nie... i od kiedy nie?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Jesteśmy przeciwko likwidacji pomników, zmian nazw ulic i innych obiektów użyteczności publicznej dawniej nazwanych na rzecz nowych nazwisk o jednej aktualnie „słusznej” orientacji politycznej. Takie działania to fałszowanie historii.

Zarząd Powiatowy i Miejski Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Radomsku apeluje do Rady Miasta Radomska o:

- Dokonanie korekty oceny działalności Konspiracyjnego Wojska Polskiego i „Warszyca m. in. o w/w przykłady podczas planowanego w 2010 r. „Konspiracyjnego Wojska Polskiego”

Cytaty ze strony, którą zapodał Samuel Łaszcz

Mamy demokrację i jeżeli Rada Miasta dokona korekty, to co z pomnikiem KWP w Radomsku odsłoniętym 26 września 2010 roku ? Jesteśmy przeciwko likwidacji pomników...

Edytowane przez Wiesław z Bogdańca

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Cytaty ze strony, którą zapodał Samuel Łaszcz

Mamy demokrację i jeżeli Rada Miasta dokona korekty, to co z pomnikiem KWP w Radomsku odsłoniętym 26 września 2010 roku ? Jesteśmy przeciwko likwidacji pomników...

Pomnik ten stoi zaledwie 200 metrów od mojego domu, w parku. Byłem na jego odsłonięciu i mam co do niego raczej mieszane uczucia. Nie potępiam, ani nie pochwalam.

secesjonista: Sugerujesz, że te informacje z oświadczenia SLD są fałszywe?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

SŁ: bo to taka moda teraz prawo do wybiorczego stosowania źródeł i prawdy jedynie słusznej ma IPN i PiS do spółki z prawą stroną PO. Reszta won. Poza tym jakoś nikt nie neguje w oświadczeniu SLD tego, że "Warszyc" w czasie wojny robił dobrze, a po wojnie z racji nie tej opcji już różnie. Przecież jakoś nikt nie kwestionuje oświadczenia SLD w tej części...

Taki kraj dziś mamy.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

23 kwietnia 2010 roku żołnierzom KWP przyznano Medal Miasta Radomska.

Godna podziwu jest "skromność" członków tejże organizacji, którzy sami wystąpili o przyznanie tego odznaczenia. Przedstawicielami KWP byli Remigiusz Kwiatkowski i Lucjan Brycht. Co ciekawe, jak podaje Krzysztof Szwagrzyk w Golgocie wrocławskiej 1945-1956, L. Brychta oskarżono o napad na prywatne przedsiębiorstwo budowlane i napad na listonosza, który zapewne niósł pieniądze emerytom.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

SŁ: bo jeden z nich - prywatny przedsiębiorca działał we współpracy z nową władzą, zaś listonosz z racji że pobierał z poczty przesyłki także był jej przedstawicielem.Ale przecież to komuniści.

Tak na marginesie jak takie wiadomości słyszę nasuwa mi się tylko jedno: "Klasówka z fragmentu wolności" Daukszewicza...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta