Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Gilotyna

Pomocy x2 !!

Rekomendowane odpowiedzi

Gilotyna   

Witam. W przeciwieństwie do większości, którzy proszą tutaj o pomoc, bardzo lubię historię. Czasami wydaje mi się, że przez to, że ją tak bardzo lubię napotyka mnie wiele problemów z zadaniami, referatami gdyż biorę te z "wyższej półki" i tak oto mam dwa problemy.

Pierwszy: Zostałam wrobiona w referat na temat Floty polskiej podczas II Wojny Światowej. Temat ten oczywiście mam opracowany, jednak referowanie jego zajmuje mi ok 30 min, muszę go nieco okroić, tak żeby zmieścić się w max 15 min. Na pewno chciałabym powiedzieć o zadaniach floty, o planach na walkę, plan Pekin, Worek, Rurka- tego nie powinno zabraknąć, oczywiście wymienić i przedstawić trochę dowódców, porównać okręty wroga z naszymi, wymienić gdzie nasza marynarka walczyła.

Czego jeszcze nie powinnam zapomnieć? Co pominąć? Prosiłabym też o jakieś ciekawostki, żeby zainteresować klasę.

Drugi: W zasadzie to nie jest problem, bo problem byłby do rozwiązania, tyle, że sama sobie go sprawiłam. Mianowicie chodzi o temat prezentacji maturalnej. Wybrałam: "Powstania narodowowyzwoleńcze tematem literackim, malarskim, filmowym itp. Zanalizuj zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów"

Temat łatwy, wręcz banalny gdybym pracowała na podst. powstania styczniowego czy listopadowego. O nich jest masa. Ale... nie chcę iść na łatwiznę, oczywiście jeśli się nie uda to wybiorę to styczniowe, postanowiłam, że "popracuję" z powstaniami XXw. łódzkie, wielkopolskie i powstania śląskie. I tutaj zaczynają się schody. Nie mogę znaleźć żadnej literatury, obrazy też takie mizerne. Oczywiście o powstaniach śląskich jest nawet sporo materiałów. Ale prosiłabym o jakieś wskazówki, tytuły. Chciałabym zaskoczyć egzaminatorów. Matura ustna jest mi bardzo potrzebna na studia. Możliwe, że za szybko proszę o pomoc, ale wiem, że czas do kiedy oddajemy bibliografię szybko zleci.

Liczę na pomoc. Pozdrawiam Monika ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Powstania śląskie w filmie to: "Sól ziemi czarnej", kilka odcinków serialu"Blisko, coraz bliżej". Natomiast powstanie wielkopolskie pokazane jest w pierwszych odcinkach "Pogranicza w ogniu", pamiętam też taki film "Męskie sprawy"...ale tym nikogo nie zaskoczysz...Arkady Fiedler pisał o powstaniu wielkopolskim w swych wspomnieniach...to już bardziej jakaś ciekawostka...

Edytowane przez montezuma1985

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Zostawiłbym plan ''Rurka'', ponieważ są znacznie ważniejsze sukcesy PMW(choćby walka z ''Bismarckiem'', zatopienia U-Bootów, walka pod Quessant etc.).

Najbardziej skupiłbym się na ''Wichrze'' i De Waldenie, jeśli chodzi o okręty nawodne we Wrześniu i na ''Orle'' i Grudzińskim, jeśli chodzi o OP. A potem to mówić głównie o PMW na Zachodzie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witaj;

w kwestii powstań i literatury: małe pytanie czy to ma być literatura typu wspomnieniowego, autobiograficznego czy "dowolna". W razie braku źródeł radziłbym uderzyć do zasobów bibliotek on line, lub poszukać / przeglądnąć prace p. Popiołka. Pisał on chyba jako jeden z pierwszych o Śląsku i jego historii pokazując ją tak zawiłą jak była. Do literatury możesz też włączyć "Historie rodzin na Górnym Śląsku" wydane przed Dom Współpracy Polsko - Niemieckiej. Jest ich opisanych kilkanaście, lecz być może w archiwach czy bibliotece tegoż Domu... będzie ich więcej.

Przeglądnij wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego - jest tam troszkę pozycji, a z racji że kilka ich mam - są naprawdę ciekawe.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Co do powstania wielkopolskiego, to rzeczywiście materiałów (zwłaszcza filmowych) jest niezbyt dużo.

Literatura piękna, wspomnieniowa wraz poezją:

Literatura:

Stanisław Cielichowski "Wspomnienia uczestnika"

Gerard Górnicki "Bitwa szalała do wieczora. Opowieść o Powstaniu Wielkopolskim w siedemnastu obrazach"

Daniel Kęszycki "Z dni powstania wielkopolskiego. Wspomnienia 1918-1920"

Józef Ratajczak "Krople wrzącej krwi: Powstanie Wielkopolskie w poezji i pieśniach. Antologia".

Wojciech Jedlina Jacobson "Z ludem wielkopolskim przeciw zaborcom. Wspomnienia"

Eugeniusz Wachowiak "Powstańczy polem wiedzie świat. O zbrojnym czynie ludu wielkopolskiego 1918-1919 mową wiązaną a gdzie trzeba prozą""

Eugeniusz Wachowiak "Płonąca stanica"

"Wspomnienia. Wspomnienia powstańców wielkopolskich" oprac. Lesław Tokarski, Jerzy Ziołek

Tadeusz Becela "Świt nad Wartą. Opowieść z czasów Powstania Wielkopolskiego"

Danecki Ryszard "Witaj jasności. Wiersze"

Witold Jakóbczyk "W poznańskim Bazarze 1838-1939"

Powstanie Wielkopolskie 1918/1919. Wspomnienia ks. M. Skoniecznego - proboszcza w Baszkowie

Zygmunt Wieliczka "Szkice i fragmenty z powstania wielkopolskiego"

Temat Powstania Wielkopolskiego 1918/1919 roku w artystycznych i literackich formach twórczości / Marian Olszewski // Kronika Wielkopolski. - 1978, nr 4

"Wspomnienia. Wspomnienia z Powstania Wielkopolskiego" wybór i oprac. Janusz Karwat

Włodzimierz Łęcki "500 zagadek o Poznaniu i Wielkopolsce"

"Powstanie Wielkopolskie 1918-1919. Katalog źródeł i materiałów" red. Stanisław Sierpowski

"Powstanie Wielkopolskie 1918-1919. Wybór źródeł oprac. Antoni Czubiński, Bogusław Polak

Roman Wilkanowicz "Bezimienni Bohaterowie Powstania Wielkopolskiego"

"Pieśni Powstania Wielkopolskiego 1918-1919" - Kubera Sylwester, Sobczak Joanna, Sobczak Jerzy

A. Rzepecki "Powstanie grudniowe w Wielkopolsce. 27 XII 1918"

"Literackie wizje Powstania Wielkopolskiego 1918 - 1919" Bogusław Polak, "Nurt", 1984, nr 12

"Pisarze o Powstaniu Wielkopolskim " Aldona Narkiewicz, "Ziemia Nadnotecka" 1976, nr 12

Stanisław Świderski "Moje wspomnienia z I w.św. i powstania wlkp. 1914-1919r".

Zygmunt Wieliczka "Od Prosny po Rawicz. Wspomnienia z powstania wielkopolskiego 1918-1919"

Adam Ulrich "W marszu i w bitwie 1914-1919"

Stanisław Rybka "Zerwane pęta. Wspomnienia z dni rewolucji niemieckiej i powstania polskiego 1918-1919"

Warto pod kątem bibliografii przejrzeć roczniki "Wielkopolskiego Powstańca" wydawane przez ZG Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego

Więcej pozycji:

http://www.powstaniewlkp.fora.pl/pamiatki,...9-wybor,73.html

Filmy:

Wypada pewnie zacząć na kanwie:

"Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy" reż. Jerzy Sztwiertnia

"Męskie sprawy" reż. Jan Kidawa-Błoński

"Republika nadziei" reż. Zbigniew Kuźmiński, Karol Chadura

(na bazie serialu "Republika Ostrowiecka")

"Odrodzona Polska" z 1924, reż. Zygmunt Wesołowski

"Chwała zwycięzcom" autor Bogusław Wołoszański, reż. Adek Drabiński

"Zapomniane powstanie" Krzysztof Magowski

"Powstanie wielkopolskie" reż. Robert Stando

"Spadkobiercy Powstania Wielkopolskiego" reż Zbysław Kaczmarek

"Powstanie wielkopolskie" reż. Krystyna Dobrowolska

"Polonia Restituta" reż Bohdan Poręba

Malarstwo:

Leon Prauziński (jego ilustracje również w książce Adama Ulricha):

gazetki03.jpg

gazetki02.jpg

M.Milewski:

obrazy04.jpg

Leon Wróblewski, Nałęcz-Małachowski, Edwarda Gąsiora: Przekroczenie Noteci przez patrol powstańczy, tryptyk: Pomnik, Pogrzeb Powstańca, Armata pod drzewem, J. Podgórski

Z mniej znanych filmów o powstaniach śląskich:

"Gdy nad Anną gorzało niego lub III powstanie śląskie" reż. Romuald Dobrzyński

"Nie rzucim ziemi skąd nasz ród" reż Władysław Lenczewski z 1920 roku

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gilotyna   

Bardzo Wam wszystkim dziękuję ;) Prosiłabym jeszcze o coś związanego z powstaniem łódzkim, bo w zasadzie śląskie i wielkopolskie mam już skompletowane. Ewentualnie muzyka przydałaby się. Referat o flocie wygłaszam w środę, także trzymajcie kciuki :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Bardzo Wam wszystkim dziękuję ;) Prosiłabym jeszcze o coś związanego z powstaniem łódzkim, bo w zasadzie śląskie i wielkopolskie mam już skompletowane. Ewentualnie muzyka przydałaby się. Referat o flocie wygłaszam w środę, także trzymajcie kciuki :D

Ja bym zajrzał do luźno związanych, ale zawsze:

Polska poezja rewolucyjna 1878-1945 pod red. Stefana Klonowskiego

Strajk aktorów warszawskich w roku 1905 [W zb.:] Warszawa teatralna . Red. L. Kuchtówna. Warszawa 1990

Wspomnienie weteranów rewolucji 1905 i 1917 roku pod red. Z. Spieralskiego

Maria Dąbrowska Strajk szkolny

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta