Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • Jarpen Zigrin

      Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

      Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!

Czy ktoś zna i mógłby polecić tytuły książek, artykułów lub publikacji, które przydałyby mi się abym mógł opracować następujący temat:

"Kuchnia staropolska w aspekcie kulturowym"

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam, może coś z tego Ci się przyda:

1. Baranowski Bohdan, Życie codzienne małego miasteczka w XVII i XVIII wieku, Warszawa 1975.

2. Czapliński Władysław, Długosz Józef, Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku, Warszawa 1982.

3. Czerniecki Stanisław, Compendium ferculorum, albo zebranie potraw Dostępny w internecie: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent...66&dirids=1

4. Kitowicz Jędrzej, Opis obyczajów za panowania Augusta III Sasa Dostępny w internecie: http://univ.gda.pl/~literat/kitowic/index.htm

5. Kuchowicz Zbigniew, Obyczaje i postacie Polski szlacheckiej XVI-XVIII wieku, Warszawa 1993.

6. Lemnis Maria, Vitry Henryk, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole,Warszawa 1986.

7. Wyczański Andrzej, Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w., Warszawa 1969.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Zwłaszcza trzy ostatnie pozycje wyglądają "smakowicie". :)

Edytowane przez Filip Ammundi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Stanisław Czarniecki Compendium fercolum z 1682 najpopularniejsza książka kucharska kuchmistrza Lubomirskich, z której korzystał Mickiewicz przy Panu Tadeuszu

Jean Luis Flandrin L'Ordre des mets gdzie pisze m.in. o różnicach w serwowaniu potraw

Jan Szytler Kuchnia mysliwska czyli na łowach z 1839

Krzysztof Kluk Dykcyonarz roślinny

Leszek Wiwała Od gorzałki do wódki

Studia i materiały z Historii Kultury Materialnej. LXI: M.Dembińska Zmiany w polskiej kuchni od średniowcza do końca XVII wieku na tle europejskim Baraniewski W. Kuchnia i stół w polskim dworze

Baranowski B. Polska karczma, restauracja, kawiarnia

Dampz M. Alkohol i biesiadowanie w obyczajowości Polaków

Zbigniew Kuchowicz Obyczaje staropolskie XVII ? XVIII w

Dembińska M Konsumpcja żywnościowa w dawnej Polsce średniowiecznej

Familiarz S. O ziołach i mocy ich

Hanna Lis, Paweł Lis Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko?

Z. Klonder Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich w XVI-XVII w

Marcin z Urzędowa Herbarz polski to jest o przyrodzeniu ziół i drzew rozmaitych

Krystyna Bockenheim Przy polskim stole

Jakub Trembecki Wirydarz poetycki

Wojciech Wincenty Wielądek Kucharz doskonały

H. Kręt, Życie codzienne Jadwigi i Jagiełły

L. Stomma Dzieje smaku

Jarosińska I., Kuchnia polska i romantyczna

Janina Gilewska-Dubis, Życie codzienne mieszczan wrocławskich w dobie średniowiecza

H. Kręt, Życie codzienne Jadwigi i Jagiełły

Andrzej M. Wyrwa: W kuchni i przy stole "szarych mnichów", czyli o wyżywieniu k cystersów w świetle źródeł normatywnych zakonu oraz wybranych źródeł pisanych, archeologicznych i przyrodniczych

M.Milewska, J.Kruppe Wyposażenie gospodarstwa domowego na zamku krzyżackim w Pucku

Z.Morawski Rozwój i upadek winiarstwa w Polsce (XII-XVI wiek)

R.Kiersnowski Rośliny uprawne i pożywienie roślinne w Polsce wczesnofeudalnej

M.Dembińska Z dziejów przetwórstwa produktów żywnościowych

K. Moldenhawer Jadalne owoce pestkowe i orzechy włoskie w wykopaliskach polskich z okresu wczesnośredniowiecznego Wiadomości Archeologiczne t.XXII 1955

Mówią Wieki Cały numer poświęcony kuchni staropolskiej XII 2009 nr 12/09 (599)

Warto zerknać co wyszło w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria

i czy nie ma materialów z III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej ?Kultura stołu w wiekach dawnych?

Z ciekawostek:

najstarszy przepis na ćwikłę zawdzięczamy Rejowi.

rosół pochodzi od włoskiego rosolare = gotować, i tak jest zwany tylko w Polsce

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zacząłbym od - wzmiankowanej wyżej - popularnej i sympatycznej książki Krystyny Bockenheim, Przy polskim stole, Wrocław 1999. A potem chociażby pozycje wymienione w bibliografii do niej (s. 202-203).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego wyd. Znak

Jędrzejko Ewa O polskiej kulturze kulinarno-biesiadnej z perspektywy etnoparemiologii

Stabrowski Marcin O dziwnie smacznej rybie, kolanach bieługi i łabędzim kuprze. Rzecz o XVII-wiecznych żołnierskich gustach kulinarnych w świetle Pamiętników Paska.

Zagożdżon Joanna Obżarstwo i pijaństwo w zwierciadle Rejowej fizjonomiki.

Rzeczy i ludzie. Sylwetki sarmackich konsumentów. Między barokiem a oświeceniem. Sarmacki konterfekt, red. S. Achremczyk

Orientalne i zachodnie wzory konsumpcji szlachty wielkopolskiej w XVI-XVIII w. [w:] Między Zachodem a Wschodem. Studia z dziejów Rzeczypospolitej w epoce nowożytnej, red J.Staszewski, K.Mikulski]

Bieda i ostentacja. Konsumpcja szlachty wielkopolskiej na początku XVIII wieku [w:] Między barokiem a oświeceniem. Wojny i niepokoje czasów saskich, red. K. Stasiewicz i S. Achremczyk

Seydow M., Najciekawsze osobliwości m. Torunia z dawnych i nowszych czasów, (oczywiście o piernikach, m.in. anegdoty)

Z ciekawostek: W 1635 roku do gdańskiego kupca przybyli francuscy posłowie, którzy chcieli pożyczyć trochę pieniędzy. Gospodarz poczęstował ich gorzałką. Goście posłusznie ją wypili, ale dziwili się potem, dlaczego w Polsce daje się gościom tyle lekarstw.... profani

Projekt MHP:

http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/

... właśnie zgłodniałem :)

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.