Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Przemoq

Wolnomularze

Recommended Posts

Przemoq   

Co sądzicie o wolnomularzach, co o nich wiecie, jakie były ich obrzędy? Bardzo mnie ostatnio zaciekawili. Zapraszam do dyskusji.

Andreas   

Żeby nie zaczynać od ciężkiej lektury, polecę na początek Nienackiego i jego ''Pana Samochodzika i Niesamowity Dwór''(czyli tom 5). :)

Przemoq   

Na razie poczytałem Wikipedię, ale wiem, że jest to nie pewne źródło informacji :D

Co do "Pan Samochodzik", nie jest to chyba zbyt dobra lektura naukowa? :)

Andreas   

Akurat stwierdzę, że podstawy są bardzo dobre. Mi się podobało, choć osobiście, niewiele mnie interesuje poza II i I WŚ. A tam jest dość dobrze przedstawione. W sam raz dla laika(nie mam broń Boże zamiaru Ciebie urazić :) ).

A jak znajdę coś bardziej konkretnego, to oczywiście tytuły napiszę. :D

Trza by zacząć od podstaw:

L. CHAJN - WOLNOMULARSTWO II RZECZYPOSPOLITEJ

Hass: Wolnomularstwo,

Sekta farmazonii warszawskiej. Pierwsze stulecie wolnomularstwa w Warszawie (1721-1821),

Wolnomularstwo w Europie Środkowo-Wschodniej w XVIII i XIX wieku,;

Ambicje, rachuby, rzeczywistość. Wolnomularstwo w Europie Środkowo-Wschodniej 1905-1928,

Zasady w godzinie próby. Wolnomularstwo w Europie Środkowo-Wschodniej 1929-1941,

Gowans Wilhelm, A Catalogue of Books on Freemasonry and kindred subjects

iksanow N.K., Masonskaja literatura, w: Istoria russkoj literatury, t. 4, cz. 2

Kozłowski Tadeusz ks., Polska bibliografia wolnomularstwa, "Bibliografia religijna" 1938, s. XIII-XXXV, dod. mies. do "Ateneum Kapłańskiego", t. 42, z. 3-5 (238-240). (295 poz. + spis wydawnictw periodycznych)

Conder E., Masonic Literature 1722-1900, "Ars Quatuor Coronatorum" 13 (1900)

... itd... itd

A jaki aspekt Ciebie interesuje konkretnie?

Tomasz N   

U mnie w rodzinie to są sami masoni. A najgorsze w tym to, że ilu członków tyle rytów.

Przemoq   

Tomasz N: To bardzo ciekawe :) może opowiesz coś z własnego doświadczenia?(bo przecież chyba wiesz jakie są rytuały itp.)

secesjonista: rytuały, powiązania z zakonem templariuszy... cokolwiek :D

Edited by Przemoq

Andreas   

A żebyś wiedział, że ma.

Tak zlekceważony przez Was Nienacki pisze, w swojej książce, że pierwszymi wolnomularzami byli właśnie templariusze. Przynajmniej do tej tradycji nawiązywali wolnomularze szkoccy, gdzie schronili się pozostali po pogromie templariusze. Założono tam pierwszą lożę masońską, którą nazwano ''obozem templariuszy''.

Nie neguję nawiązywania do tradycji templariuszy wśród lóż...

Znasz jakieś przesłanki potwierdzające szkocki ślad; prócz tych ludzi od Graala?

W kwestii szachownic Nienacki ma też być autorytetem?

Edited by secesjonista

Andreas   

Proszę Ciebie nie kpij.

Akurat o templariusz, tematyka, która mnie w żadnym stopniu nie interesuje, dowiedziałem się stosunkowo tyle, aby mieć podstawy.

I wiedzieć, że templariusze z wolnomularzami mieli coś wspólnego.

A nie musiałem wertować 20 ksiąg.

puella   

Nie wiem, czy moja wiedza aktualna jeszcze jest i z właściwych knig korzystałam, ale z tego, o mi się o oczy obiło- tak samo można domniemywać, iż wolnomularstwo pochodzi od Templariuszy, jak i od magów egipskich, misteriów greckich, czy tez gnostyków..... Nauka na razie sobie z tym radę dała i w sferze legend (bo jakie mamy zasadne na ten temat źródła?) miejsce na te "herezje" znalazła, uznając, iż powstało ono na wzór średniowiecznych cechów mularzy. Jakiś czas dawny temu zajmowałam się tematyką wolnomularstwa (dokładnie polskiego w wieku XIX), więc mogę bzdury pisać w świetle najnowszej wiedzy....

Wymiana zdań w temacie bardzo lakoniczna, więc i ja też lakonicznie. ;)

Pozdrawiam.

Edited by puella