Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Polska granica na zachodzie

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że były premier Jarosław Kaczyński znowu bije w antyniemiecki bębenek atakując naszego największego partnera handlowego i orędownika wejścia Polski do UE, a także kolejny raz marudzi o jakiejś rewindykacji granicy ja jako skromny student prawa pozwoliłem sobie zrobić analizę prawną tego zagadnienia i co mi wyszło:

Oto dwustronne umowy międzynarodowe gwarantujące naszą granicę na zachodzie:

Umowa poczdamska z 2 sierpnia 1945 r. "Polska powinna uzyskać istotny przyrost terytorialny na zachodzie wzdłóż Odry i Nysy Łużyckiej".

Układ zgorzelecki pomiędzy PRL, a NRD z 6 lipca 1950 r. potwierdza ustalenia z umowy poczdamskiej.

Układ normalizacyjny pomiędzy PRL, a RFN z 7 grudnia 1970 r. potwierdzenie nienaruszalności granicy według ustaleń poczdamskich.

Umowa pomiędzy PRL, a NRD z 22 maja 1989 r. o rozgraniczeniu obszarów Zatoki Pomorskiej.

Układ "2 plus 4" z 12 września 1990 r. - „ostateczna regulacja w odniesieniu do Niemiec” - granicami zjednocznych Niemiec będą granice NRD i RFN i będą mieć charakter ostateczny.

Traktat Polski z Niemcami z 14 listopada 1990 r. o potwierdzeniu istniejącej między nimi granicy.

Traktat Polski z Niemcami z 17 czerwca 1991 r. o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy z podkreślonym znaczeniem traktatu zawartego 14 listopada 1990 r.

"Artykuł 2

Umawiające się Strony kierują się w kształtowaniu swych stosunków, a także w sprawach pokoju, bezpieczeństwa i współpracy w Europie i na świecie, przede wszystkim następującymi zasadami:

— nadrzędnym celem polityki jest zachowanie i umocnienie pokoju oraz skuteczne zapobieganie wszelkim wojnom,

— postępują zgodnie z prawem międzynarodowym, w szczególności Kartą Narodów Zjednoczonych, a także zgodnie z podpisanym 1 sierpnia 1975 roku w Helsinkach Aktem Końcowym Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie, Paryską kartą dla nowej Europy z 21 listopada 1990 roku oraz dokumentami kolejnych spotkań KBWE,

przestrzegają wzajemnie suwerennej równości, integralności terytorialnej, nietykalności granic, niezawisłości politycznej oraz zasady zakazującej użycia siły lub groźby jej użycia"

Do tych norm trzeba dodać umowy wielostronne, które mówią o nienaruszalności granic. Takich umów wiążących Niemcy i Polskę jest co najmniej kilka.

Teraz moje pytanie na jakiej niby podstawie pan były premier Jarosław Kaczyński widzi jakiekolwiek realne zagrożenie naszej zachodniej granicy? Ktoś je jeszcze widzi i potrafi mi to prawnie uzasadnić?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Popraw mnie jeśli się mylę (ja tam prawa nie studiuję), ale jeżeli NRD już nie istnieje (formalnie zostało wcielone do RFN) to chyba traktaty z tym krajem już nie obowiązują?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tak masz rację, ale:

Traktat Polski z Niemcami z 14 listopada 1990 r. o potwierdzeniu istniejącej między nimi granicy.

Traktat Polski z Niemcami z 17 czerwca 1991 r. o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy z podkreślonym znaczeniem traktatu zawartego 14 listopada 1990 r.

to są traktaty podpisane już z obecną Republiką Federalną Niemiec, które potwierdzają traktaty wcześniejsze i mówią o nienaruszalności obecnych granic.

Dodam jeszcze, że z tego, co mi wiadomo to PiS w 2006 r. chciał zmian w traktacie z 1991 r., a Rząd Niemiec uznał, że nie ma żadnego powodu do takich renegocjacji. Tym samym symbolicznie rząd Niemiec uznał ten traktat za obowiązujący. Jednakże i bez tego jedną z zasad prawa międzynarodowego publicznego jest zasada pacta sund servanda - umów należy dotrzymywać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dodam także, że o nienaruszalności granic mówi:

Deklaracja ONZ z 1970 r., która stwierdza:

"Każde państwo ma obowiązek powstrzymywania się od groźby lub użycia siły celem naruszenia istniejących międzynarodowych granic innego państwa lub jako środka rozwiązywania sporów międzynarodowych, włączając w to spory terytorialne i problemy dotyczące granic".

Deklaracja KBWE, której sygnatariusze nałożyli na siebie obowiązek powstrzymywania się od wszelkich żądań lub działań zmierzających do zawładnięcia lub uzurpacji częśći lub całości terytorium któregokolwiek z uczestników.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Popraw mnie jeśli się mylę (ja tam prawa nie studiuję), ale jeżeli NRD już nie istnieje (formalnie zostało wcielone do RFN) to chyba traktaty z tym krajem już nie obowiązują?

W prawie międzynarodowym istnieje zagadnienie sukcesji umów, ale nie ma sensu go tu szczegółowo omawiać. Granice gwarantuje traktat z 1990 r., który - nota bene - nawiązuje także do umów z NRD:

Artykuł 1

Umawiające się Strony potwierdzają istniejącą między nimi granicę, której przebieg określony jest w Układzie z 6 lipca 1950 roku między Rzecząpospolitą Polską a Niemiecką Republiką Demokratyczną o wytyczeniu ustalonej i istniejącej polsko-niemieckiej granicy państwowej oraz w umowach zawartych w celu jego wykonania i uzupełnienia (Akt z 27 stycznia 1951 roku o wykonaniu wytyczenia państwowej granicy między Polską a Niemcami; Umowa z 22 maja 1989 roku między Polską Rzecząpospolitą Ludową a Niemiecką Republiką Demokratyczną w sprawie rozgraniczenia obszarów morskich w Zatoce Pomorskiej), jak również w Układzie z 7 grudnia 1970 roku między Polską Rzecząpospolitą Ludową a Niemiecką Republiką Federalną o podstawach normalizacji ich wzajemnych stosunków.

Źródło cytatu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   
Dodam także, że o nienaruszalności granic mówi:

Deklaracja ONZ z 1970 r., która stwierdza:

"Każde państwo ma obowiązek powstrzymywania się od groźby lub użycia siły celem naruszenia istniejących międzynarodowych granic innego państwa lub jako środka rozwiązywania sporów międzynarodowych, włączając w to spory terytorialne i problemy dotyczące granic".

Deklaracja KBWE, której sygnatariusze nałożyli na siebie obowiązek powstrzymywania się od wszelkich żądań lub działań zmierzających do zawładnięcia lub uzurpacji częśći lub całości terytorium któregokolwiek z uczestników.

Tak z ciekawości-jak się ma do tych szczytnych zasad nienaruszalności granic ubiegłoroczna secesja prowincji Serbii- Kosowa ,secesja którą Polska poparła i uznała jako pierwszy kraj słowiański popierając tym samym precedens pierwszej po 1945 roku jednostronnej,siłowej zmiany granic w Europie?Za Kosowem pójdą inni-(a własciwie już poszli -na razie na Zakaukaziu).

A nie jest to jeszcze koniec-skoro powiedziało się "a" i otwarcie złamano w Kosowie zasadę poszanowania integralności terytorialnej suwerennego kraju ...........

To tyle w kwestii wiary że prawo międzynarodowe zawsze tryumfuje w starciu z rzeczywistością -i z siłą....

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
to są traktaty podpisane już z obecną Republiką Federalną Niemiec, które potwierdzają traktaty wcześniejsze i mówią o nienaruszalności obecnych granic.

Nie napisałem, że tak nie jest. Zwróciłem tylko uwagę, że nie wszystkie z wymienionych przez ciebie traktatów w dniu dzisiejszym obwiązują.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Piotr88   

Dzień dobry,

przepraszam, ze ponownie zwracam się z prośbą o pomoc. Mianowicie tym razem chciałbym zasięgnąć pomocy w tematyce "uznanie i ratyfikowanie granicy Polski z NRD". Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieje, że ktos mnie naprowadzi swoim tokiem myślowym na jakiś pomysł jakbym mógł ładnie opisać. Z góry dziękuję.

Tutaj temu tematowi będzie lepiej. ;)

Q

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

wystarczy poszukać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_zgorzelecki [wiki], do tego gdzieś jest zaprezentowane źródło, czyli pełny tekt traktatu i o ile dobrze skopiowałe nto tu: http://pl.wikisource.org/wiki/Uk%C5%82ad_zgorzelecki

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta