Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Jarpen Zigrin

Najlepszy niszczyciel czołgów II wś

Najlepszy niszczyciel czołgów II ws to:  

50 members have voted

1. 1.

• Jagdpanther
      15
    • Jagdtiger
      3
    • Ferdinand-Elefant
      1
    • Hetzer
      4
    • Nashorn-Hornisse
      0
    • M18 Hellcat
      0
    • M36 Jackson
      1
    • SU-100
      0
    • SU-152
      4
    • SU-122
      0
    • Panzerjäger
      1
    • Inny jaki?
      0

Recommended Posts

DiTo   
Według mnie ciężkie działo samobieżne SU-152 było najlepsze.

ISU mógł zabrać 21 pocisków. Jagdtiger - 40. Poza tym jestem przekonany, że posiadał działo o lepszym skupieniu i mniejszym rozrzucie.

Wybierając Najlepszy niszczyciel czołgów II wojny światowej kryterium powinno być to jaki był jego udział w walkach i jak się tam spisywał, a nie to czy miał najgrubszy pancerz i najcięższe działo.

moim zdaniem najlepszy był jagdtiger miał najlepsze działo i pancerz żaden aliancki czołg nie mógł przebić jego pancerza(...)

W gruncie rzeczy niszczył się sam. Był zbudowany na podwoziu Panzerkampfwagen VI Ausf. B "Königstiger" vel Tiger II alias Tygrys Królewski(Bengalski).

W skrócie - coś co psuję się na potęgę i spala dużo paliwa, a przy stanie 48 sztuk, które trafiły na front prezentuje się fatalnie.

Jestem w stanie stwierdzić, że lepiej w zestawieniu z Jagdtigerem prezentował się Ferdinand(Elefant) choć i temu psuł się silnik.

Ogólnie stawiam zdecydowanie na Jagdpanther.

Ja uważam że Hetzer, był bardzo niski, rozsądnie opancerzony i uzbrojony, a do tego powstał niejako z recyklingu, a do tego był prosty i tani w produkcji.

DiTo   

Specyfikę mają prawię tą samą.

Specyfikę mają prawię tą samą.

Właściwie to czym się różnił ?

Bo na szybko patrząc miał inny silnik, trochę inne wymiary (był na podwoziu IS-a zamiast KW), ale poza tym to właściwie taka sama maszyna, właściwie dlaczego w ogóle powstał ten pojazd ?

DiTo   

Działo w SU znajduje się niżej niż w ISU , " środki " kół napędowych ISU są bardziej " szpiczaste " . ISU ma nad silnikiem żaluzje wylotu powietrza a na tylnej płycie dwie okrągłe pokrywy dostępu do transmisji.

SU mial nieco większą moc jednostkową i w związku z tym nieznacznie wyższe osiągi (43 km/h vs. 37km/h, choć wersja z 1945 już dorównywała SU). ISU był za to nieco lepiej opancerzony (max 90 mm, w SU do 75 mm). Uzbrojone były tak samo.

Jeśli chodzi o zasięg trochę to skomplikowane. Pojemność wewnętrznych silników na rzecz Su-152, ale widać że w późniejszych wersjach Isu-152 jest to aż 920 l + dodatkowe 360 dawały spory zapas i zasięg ponad 600 m,lecz to już nie ma znaczenia bo obie wersje powstały grubo ponad dekadę po IIWŚ.

SU:

Zasadnicze: 600-615 l, dodatkowe: 360

ISU:

560 l (maksymalnie

(wewnętrzne zbiorniki paliwa)

920 l (ISU-152K, ISU-152M)

(wewnętrzne zbiorniki paliwa)

360 l (maksymalnie)

(cztery zewnętrzne zbiorniki paliwa, nie połączone z systemem paliwowym)

Nie jestem w stanie ściśle odpowiedzieć dlaczego powstał Isu-152. Jedynymi powodami wydają mi się grubszy pancerz i zmiana podwozia na to z IS'a (lepiej opancerzonego)