Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno dotarłem do artykułu mówiącego o pracach nad Polską bombą termojąrdową... Autor uważa, że badania były prowadzone w tajemnicy przed Moskwą.

Polska bomba termojądrowa miała być kilka razy mocniejsza od zwykłego atomu. Początkowo prace prowadził dr Zbigniew Puzewicz, szef Katedry Podstaw Radiotechniki Wojskowej Akademii Technicznej. Zakładał możliwość przeprowadzenia syntezy termojądrowej przy użyciu laserów dużej mocy. Podobno sam Edward Teller jeden z tworców bomby wodorowej potwierdził słuszność tej tezy. Właśnie po tym spotkaniu rozpoczeto prace w Polsce na własnym atomem. Miało się to odbywać w Warszawie w dzielnicy Wola... Od 1972 r. prace kontynuowano w Instytucie Plazmy i Laserowej Mikrosyntezy. Ponoć budynek okopano nasypem, który miał chronić okolice wrazie wybuchu... - hmm... czy naprawdę była taka budowla?

Miało to oczywiście kosztować miliardy, Wojciech Jaruzelski (wtedy szef MONu) mówił, że o projekcie słyszał, ale nie rozmawiał... szef MON nie rozmawiał o takim projekcie? Gierek bał się, że ewentualna próba jądrowa zostanie zanotowana na sejsmografach... i wszystko się wyda. Wtedy wpadli na genialny plan, aby to zrobić w bieszczadzkiej sztolni...

A teraz autor artykułu pisał, że nasz wywiad sprowadził mnóstwo rzeczy z USA, bo było embargo łącznie z jakimiś super przełącznikami sterującymi proces uruchamiania bomby. Jednakże dalej było, że nijaki Wojciech Łuczak (dziennikarz), że to podobno trzymał... inaczej by nie uwierzył... hmm... czy ktoś o takim dziennikarzu słyszał? Gierek tą bombą chciał wprowadzić Polaków do światowego klubu atomowego... propagandowo byłoby to wspaniałe, ale jak zareagowałab Moskwa? Próby z laserem mieli też robić ZSRR i USA, ale bez skutku.

Oczywiście o tym wszystkim dowiedział się wywiad radziecki. Ale u nich nie wyszło, więc nas brzydko powiem olali, bo wiedzieli, że nie tędy droga. Na koniec była przywołana śmierć prof. Sylwestra Kaliskiego w fiacie mirafiori, w dziwnych okolicznościach zresztą. Jego śmierć to koniec programu budowy bomby termojądrowej.

Ciekawi mnie czy to było tak naprawdę? Dlaczego Polacy nie chcieli zwykłej bomby, co również by naszą rangę na świecie podniosło. Ciekawa byłab reakcja ZSRR i zachodniej Europy... Choć jakby się tak Gierkowi udało... to moglibyśmy z ZSRR pozwolić sobie na znacznie więcej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Podobno były takie plany, jednak jeden z naszych towarzyszy podczas spotkania ze swomi ziomalami z ZSRR wypił za dużo i się wygadał.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

a ja je uważam za mało wiarygodne - jedyny u nas ośrodek zajmujacy się tą tematyką, i posiadający odpowiednie urządzenia w bodajże Świerku był pod kontrola ZSRR. W związku z tym mam pytanie - gdzie jeszcze w PRL mogłyby się odbywać takie badania?

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Z tego co mi wiadomo został on pochowany w jego rodzinnym Sosnowcu, nie znam się na cmentarzach w Sosnowcu więc nie wiem na którym.

P.S Zmień kolor na normalny

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Zbudowano by nowy ośrodek.

Ale nie zbudowano. Oto fotka, przedstawiająca ten instytut (fot.2)

Witam

Czy ktoś z szanownych grupowiczów może mi powiedzieć gdzie znajduje się mogiła Edwarda Gierka?

W jakim mieście?

w4w ma rację, w Sosnowcu, a precyzyjniej - na cmentarzu w dzielnicy Zagórze. Pogrzeb miał być w/g życzenia zmarłego świecki. A tak wyglądał tow. Edward: (fot.1)

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W bardzo przekonujący sposób o programie atomowym Gierka pisze J. Rolicki ("Gierek", s. 242 i 243). Na ile podane tam fakty są w 100% prawdziwe - trudno powiedzieć. Przy wszelkich zastrzeżeniach rozmaitej natury, należy chyba uznać, iż realizacja tego programu dawałaby Polsce przynajmniej status "Francji Układu Warszawskiego".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Badlik   

Polska nawet z taką bombą nie mogłaby sobie pozwolić na o wiele więcej w stosunkach z ZSRR. Związek Radziecki miał potężny arsenał, również posiadali bomby atomowe, wątpię że wystraszyliby się tej naszej bomby. Zresztą szansę na to, że odbyłoby się to w całej rozciągłości tajnie, bez wiedzy ZSRR były prawie zerowe. Ciekawi mnie ile wydali na ten nieudany eksperyment.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta