Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
solec1

Państwa, które graniczyły ale nie graniczą z Polską

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie słyszałem Tofiku na temat zależności Pomorza Zachodniego od Danii. Najbliższe nas tereny duńskie, to wspomniane wyspy, Ozylia i Dago. Obecnie należą do Estonii.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
redbaron   

Viss - zobacz na mapy, które podałem - są w Atlasie Historycznym Świata. Wychodzi, że Dania graniczyła przez swoje posiadlości na Pomorzu Zachodnim w czasie rozbicia dzielnicowego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Chodzi Ci o Rugię? Ta należała do Duńczyków w okresie 1168-1325, czyli graniczyła wtedy z Pomorzem Zachodnim, które od roku 1181 staje się lennem cesarskim. Czyli mówimy co najwyżej o okresie 1168-1181, wychodzi 13 lat. Tylko, że według innych źródeł (teraz wygrzebałem) w zależność lenną od Duńczyków popadł książę Bogusław I w 1164 roku. Potem we wspomnianym 1181 staje się lennikiem cesarskim. Po pewnych perypetiach (przez prawie cały omawiany okres, oczywiście z przerwami, trwały walki w różnych konfiguracjach sojuszniczych, taki galimatias) w roku 1185 z powrotem staje się duńskim lennikiem. Zależność ten zrzuca dopiero jego wnuk, Barnim I w roku 1227. Tak więc rzeczywiście, przez ten okres, via lenno, można mówić o graniczeniu z Danią. Tofiku, zwracam honor i przepraszam, myliłem się. Barnim I po krótkim okresie niezależności stał się lennikiem Brandenburgii. Potem Pomorze Zachodnie ulega rozbiciu dzielnicowemu.

Podsumowując, jeśli przyjąć, że lennika uznamy za część kraju suwerena, to rzeczywiście, przez łącznie 59 lat (z przerwami) graniczyliśmy z Danią. Na to wychodzi... Czy później (po roku 1227) nie wiem, nie sprawdzałem.

Natomiast posiadłości stricte duńskie, czyli np. Rugia, nie graniczyły bezpośrednio z Polską, jak wyżej pokazałem. Graniczyły z Pomorzem Zachodnim, które było raz to ich lennikiem, raz to cesarskim.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Też się zastanawiam Capricornusie, dlatego napisałem, jak napisałem (przedstawiając fakty i pisząc "jeśli"). Nie czuję się na siłach wyrokować... Może jakiś prawniczy fachura by nam powiedział.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
redbaron   

Ok, ale zobacznie na ten fragmencik mapy. Pomorze Gdańskie było wtedy częścią Polski (fakt, że rozbitej dzielnicowo).

56d934322284973e.png

To są posiadłości duńskie z lat 1214 - 1221

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Link nie działa (do strony głównej, jest i thumbnail), więc dokładnie nie widać, ale wygląda na Pomorze Zachodnie jako lenno. No i z Capricornusem mamy zagwozdkę...

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
redbaron   

Nie jest lenno - kolor oznacza nabytki terytorialne. Kropki są bo jakość kiepska.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tak, tylko, że ja sprawdziłem historię Pomorza Zachodniego i w okresie jak na mapie, było właśnie lennem Danii. Faktycznie, na wielu mapach przedstawia się lenna jako część kraju suwerena. Coś w tym jest...

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
solec1   

Raz jeszcze - chylac glowe w szacunku dla wiedzy piszacych - dziekuje za odpowiedzi. Nie sadzilem, ze bedzie ich az tyle i ze pytanie okaze sie dosyc trudne. Wiec podsumowujac: wychodzi na to, ze OBECNIE ISTNIEJACYCH panstw, z ktorymi Polska miala BEZPOSREDNIA GRANICE (ladowa, nie przez lenno) w przeszlosci a teraz jej nie posiada jest 7. A jesli uwzglednic tez graniczenie przez lenno, to jako 8. panstwo uznac nalezy Danie. Dziekuje i pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Widzisz solec1, bo my zawsze staramy się dojść do prawdy historycznej dość dogłębnie. Czasem na pozór prosta sprawa staje się nieco zawiła :)

Powodzenia Kolego!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta