Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tomasz N

Czy NATO to (jeszcze) NATO

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

to ja zadam inne pytanie: czy cena X, będąca równoważnikiem około 2/3 czy 1/2 normalnej ceny, być może i nie zapewniająca zysku na oczekiwanym poziomie wiąże się z czymś czy nie? Gdyby Ukraina płaciła taką samą cenę jak wszystkie inne państwa nie musiałaby się przejmować Flotą. Gdyby nie kradła gazu - sytuacja byłaby bardzo podobna.

Przy okazji: koszt budowy bazy w innym miejscu wynosi Z, koszt utrzymania bazy w ciągu roku Y, ilość lat L. Koszty ogólne to Z + Y * L i oznacza to rzeczywistą cenę budowy nowej bazy. Gwoli ścisłości - także rządy innych krajów w podobnych wypadkach pomagają w tego typu biznesach. Nie jest nic nowego. To jest jak promocja telefonu: telefon za złotówkę, ale opłaty nieco wyższe, usługi serwisowe takie sobie a umowa na dwa lata... Coś dziwnego?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

drogi FSO:

Ta dyskusja staje się przeraźliwie nudna, a kolega kolejny raz został przyłapany na... powiedzmy pomyłce w tematyce, o której tak szeroko pisze, ale zarazem na upartym ignorowaniu tegoż faktu i nieumiejętności przyznania się do błędu.

A fakty są takie, że wykazałem związek pomiędzy sprzedażą paliw, a statusem floty.

Koniec, kropka.

Mnie naprawdę nie interesują dywagacje o tych wszystkich 1/3, koszt Z, cena Y... które mają przesłonić fakt kolegi pomyłki.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

a ja po raz kolejny stwierdzam, że cena ropy nie wzięła się znikąd, z sufitu. Po prostu jest ona ustalona, są ustalone normalne upusty, koszty transportu i cała reszta, zaś wszelkie obniżki poniżej wiążą się z zobowiązaniami i to takimi na nieco większą skalę. Aby dowiedzieć się czemu przy cenie jaką ma Ukraina musiała się ona zgodzić na takie a nie inne warunki, można się zapytać a jaką mamy my, Niemcy czy ktokolwiek inny na Zachodzie. Dowiemy się wtedy o różnicy w cenie - czyli dlaczego my odbieramy i płacimy a nie dajemy jeszcze coś w zamian, poza pieniędzmi.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam;

a ja po raz kolejny stwierdzam, że cena ropy nie wzięła się znikąd, z sufitu. Po prostu jest ona ustalona, są ustalone normalne upusty, koszty transportu i cała reszta, zaś wszelkie obniżki poniżej wiążą się z zobowiązaniami i to takimi na nieco większą skalę. Aby dowiedzieć się czemu przy cenie jaką ma Ukraina musiała się ona zgodzić na takie a nie inne warunki, można się zapytać a jaką mamy my, Niemcy czy ktokolwiek inny na Zachodzie. Dowiemy się wtedy o różnicy w cenie - czyli dlaczego my odbieramy i płacimy a nie dajemy jeszcze coś w zamian, poza pieniędzmi.

pozdr

Aby dowiedzieć się czemu przy cenie jaką ma Ukraina musiała się ona zgodzić na takie a nie inne warunki,

To niech kolega FSO się zdecyduje, bo z tego zdania wynika że cena jest jednak uzależniona od spełnienia pewnych warunków przez Ukrainę, a konkretnie przedłużenie okresu pozostania floty rosyjskiej.

Innymi słowy jest to potwierdzenie tego co napisałem.

Recte...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: pisałem o dwóch rzeczach. Pierwsza: cena rynkowa jaką oferuje Gazprom dla swoich klientów jest ceną rynkową [plus - minus upusty etc.]. Oznacza to, że Polska, Niemcy i in. mają bazę jedną czyli cena rynkowa. Druga : jeżeli jeden klient z różnych powodów miał cenę dużo niższą niż rynkowa, to jako firma, idę do niego i mówię brutalnie "chłopie czekają Cię podwyżki, w najlepszym razie o tyle". Jeżeli nalega to mam dwa wyjścia: albo mówię : było miło i szukaj chętnego gdzieś indziej, albo daję mu takie warunki, które sprawią, że i tak wyjdę na swoje. Sposobów jest multum, albo i jeszcze więcej. Dla małej firmy może być to darmowy remont samochodów, z terminem na wczoraj. Większa - choćby darmowe usługi transportowej na kosztownej trasie, a jeszcze większa może dogadać się że załatwi kontrahentowi "niezałatwialny" biznes, w zamian za coś co otrzyma od niego. Tak czy inaczej, ów Gazprom wyjdzie na swoje i zarobi, znacznie więcej niż gdyby sprzedal po cenie rynkowej.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W sumie nic z tego postu nie zrozumiałem i nijak nie wiem jak to ma wskazywać na brak powiązania oferowanej ceny ze zgodą na pozostawienie floty na Krymie.

I mam takie jeszcze nieodparte wrażenie, że kolega pisze wciąż ten sam post... i ten sam post... zmieniając tylko jego formę.

Zakończmy więc może ten wątek gdyż kolejny post pt. jak to kolega nie widzi powiązań działań Gazpromu z kierunkami i celami polityki Kremla, mnie nie przekona, a szkoda czasu na n-ty wykład o ekonomii rynku paliwowego à la FSO.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta