Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tomasz N

Cmentarz w Lipsku ( i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz N   

Zachęcony przez kolegę Atrixa postanowiłem założyć taki temat. Kolega Atrix (z Lipska!) napisał, że stan grobów wrześniowych to nie jest jego działka, bo są ku temu odpowiednie służby. Abstrahując od ich istnienia, ciekawi mnie co my możemy zrobić dla poprawy ich stanu.

Na początek proponowałbym zająć się zbieraniem danych, czyli:

W jakim stanie są mogiły wrześniowe na cmentarzach w waszej okolicy ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Cmentarz w Lipsku ( i nie tylko)

Kolega Atrix (z Lipska!) napisał, że stan grobów wrześniowych to nie jest jego działka, bo są ku temu odpowiednie służby
Uważam ze to jest złośliwość w stosunku do mojej osoby. Odnosze wrazenie że kolega stara się poniżać miejscowosć w której mieszkam, poniżajać miejscowosć poniża jej mieszkańców.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

Nie w mojej gesti jest renowacja tablic i nagrobków.

Co prawda nie jest moim punktem zainteresowań, sprawa cmentrzy wojskowych,

Posty będziemy pisać jak powstanie temat o cmentarzu w LIpsku. ENDE

Temat nie jest moją złośliwością wobec kogokolwiek, a zwłaszcza wobec mieszkańców Lipska i okolic. Realia lokalne są różne, a ja choć z daleka, je rozumiem. Poza tym wiem, że w kwestii tablic decydujący głos ma Warszawa. Z tego jednak wcale nie wynika, że ma być jak jest. Jeżeli Twoja grupa pasjonatów nie chce się tym zająć, to jak obiecałem, robię to ja.

W końcu życzyłeś mi powodzenia.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Uważam ze to jest złośliwość w stosunku do mojej osoby. Odnosze wrazenie że kolega stara się poniżać miejscowosć w której mieszkam, poniżajać miejscowosć poniża jej mieszkańców.

Nie dostrzegam tu żadnych znamion, które wyczepywałyby termin "złośliwości" lu "poniżania", więc argumenty ad personam darujmy sobie. A tak wygląda (kolejny po Solcu) grób naszych 300 żołnierzy poległych pod Ciepielowem, znajdujący się w Lipsku:

859f9a1e9ed9f4c0m.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
A tak wygląda (kolejny po Solcu) grób naszych 300 żołnierzy poległych pod Ciepielowem, znajdujący się w Lipsku:
Coś ci się pomyliło kolego Ciekawy, to zdjęcie co przedstawiłeś to mogiła w Ciepielowie a nie w Lipsku. Poszukaj w moich postach o mordzie pod Dąbrąwą, dałem tam zdjęcia które zrobiłem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Coś ci się pomyliło kolego Ciekawy, to zdjęcie co przedstawiłeś to mogiła w Ciepielowie a nie w Lipsku.

Acha - to w Lipsku jest jeszcze jedna, kolejna (po Solcu i Ciepielowie) mogiła tych samych 300 żołnierzy ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Acha - to w Lipsku jest jeszcze jedna, kolejna (po Solcu i Ciepielowie) mogiła tych samych 300 żołnierzy ?
Otóż kolego Ciekawy ile żołnierzy spoczywa na Lipskim cmentarzu nie jest znane. Moge tylko dodać że zabitych żołnierzy tych z Dąbrowy w Lipsku spoczywa tylko około 13-15. Tyle udało mi się dowieść.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrixie.

Napisałeś gdzieś na forum, że znasz nazwiska pochowanych w Lipsku. Wszystkie czy część ? Poza tym w „wiodącym temacie” mam dla ciebie robotę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Napisałeś gdzieś na forum, że znasz nazwiska pochowanych w Lipsku. Wszystkie czy część ? Poza tym w „wiodącym temacie” mam dla ciebie robotę.
Tylko część. Wszystkich nie udało mi sie ustalić.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
A jakiej klasy dokumenty potwierdzają poprawność ustaleń ?
dwa nagrobki z imieniem i nazwiskiem. Swiadkowie przedewszystkim. Żołnierzy z Cukrówki eksuchomawano na lipski cmentarz. Ekschumacjie robił pan Pałka. Ale jest jedna zagadka, której nie udało mi się rozwiązać. Jako mały chłopiec pamiętam przy szosie Lipsko-Ożarów ( w obrebie Lipska) dwie mogiły. pamiętam że na krzyżach były tabliczki. Groby zostały prawdopodobnie przeniesione na kwatery wojskowe na cmentarzu. Nie jestem pewny, ale były to mogiły kpt Czechowicza i ?. Na mogile wojskowej nie ma żadnych nazwisk, ktos sprawe uprościł.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Te dwa nagrobki pojedyncze "miejscowych", przywiezionych z pobojowiska i pochowanych przez rodziny, to zna nawet Ciekawy. Mnie interesują właśnie te bezimienne dwie kwatery zbiorowe.

Czyli: ilu w nich pochowanych, ile znasz nazwisk, jak pewne są dokumenty to poświadczające.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Te dwa nagrobki pojedyncze "miejscowych", przywiezionych z pobojowiska i pochowanych przez rodziny, to zna nawet Ciekawy
A to ciekawe, że kolega Ciekawy zna nagrobki "miejscowych". Bo ja akurat nie znam żadnego miejscowego żołnierza w wrzesnia, pochowanego na Lipskim cmentarzu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Z tego co mi napisał, ma nienaganne oko. Jedna ma być przy wejściu po lewej stronie, druga gdzieś w tyle cmentarza. Pierwsza nazwisko chyba T. Koneczny zginął tragicznie 8 IX 1939 ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Pierwsza nazwisko chyba T. Koneczny zginął tragicznie 8 IX 1939 ?
T. Konieczny pochodził z okolic W-wy zginał 08.09.1939r w okolicy Drezna. Był żołnierzem WBPM, gdzie zginął - mapa ( mord pod Ciepielowem). Ekschumowany na cmentarz w Lipsku w 1947r.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta