Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Roshnise

Euro 2008

Moim zdaniem Mistrzem Euro2008 będzie:  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1.

• Hiszpania
      10
    • Niemcy
      3
    • Nie mam zdania
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Albinos   

Euro wygrała drużyna zdecydowanie najlepsza. Skuteczna, pięknie grająca, dobrze poukładana... zdecydowanie najlepsza. Po tych 44 latach czekania należało im się. O ile początek spotkania dla Niemców, o tyle później już było widać, że to Hiszpania jest lepsza. Kilka akcji naprawdę najwyższej klasy. Wypada tylko im pogratulować... a może by tak wybrać jedenastkę Euro;)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Trudno o tą jedenastkę by było i moje typy kłócić się nie będę ale takie moje pierwsze skojarzenia.

Boruc

Lahm - Marchena - Puyol - Żirkow

Senna

Robben - Xavi - Arszawin - Iniesta

Torres

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Pierwsze 20 minut zdecydowanie dla Niemców, jednak Hiszpanie otrząsneli się i zaczęli grać swoje. Torres pokazał swoją szybkość, czy był tam faul? Można spekulować. Lekko rozczarowany byłem grą Fabregas'a oraz Schweinsteiger'a. Jestem ciekaw co by było gdyby sędzia podyktował rzut karny dla Niemców po zagraniu, bodajże Marchen'y ręką.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Torres pokazał swoją szybkość, czy był tam faul?

Ale na kim? Na Lahmie? Zwyczajna walka ciałem, zresztą Niemcy nie protestowali. Zresztą i tak największy błąd popełnił Lehmann. Wyszedł daleko od bramki i na dodatek jej nie złapał. Można stwierdzić, że Lahm odpuścił Torresowi w końcowych momentach, bo sugerował się pozycją bramkarza.

Najbardziej było mi do śmiechu, gdy Metzelder próbował ścigać się z Torresem lub Guizą, czy wychodził do akcji ofensywnych.

I powiedzcie mi jeszcze drogie panie i drodzy panowie, dlaczego jakość arbitrażu na tych mistrzostwach była żenująco niska?

[ Dodano: 2008-06-30, 11:22 ]

http://euro2008.wp.pl/title,-Boruc-najleps...,wiadomosc.html !!!!!!!!!!!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Co do jedenastki turnieju. Klasyczne ustawienie 1-4-4-2:

Bramka- Artur Boruc: Może będę nieobiektywny, ale nasz bramkarz zrobił na mnie największe wrażenie ze wszystkich golkiperów na Euro. Casillas i Buffon popełnili po jednym błędzie, z kolei van der Sar miał zdecydowanie lepszą formację obronną do dyspozycji. Tak więc w bramce nasz "Arczi".

Prawa obrona- Hamit Altintop: Obok Kahveciego najlepszy piłkarz turecki na tym turnieju. Duży spokój, doświadczenie, spore umiejętność gry w ofensywie, dobry strzał z dystansu.

Lewa obrona- Philip Lahm: Naprawdę groźny w ofensywie, niemniej ma trochę do poprawienia w defensywie.

Środek obrony- Carles Puyol i Carlos Marchena: w środku liczy się przede wszystkim dobre zgranie, a trudno o lepsze zgranie, niż u dwóch grających za sobą piłkarzy. Obaj pewni, nie popełniali błędów. Teoretycznie zastanawiałem się też nad Chielinim, jednak zgranie środkowych to sprawa podstawowa.

Prawa pomoc- Dirk Kuyt: Tak jak za nim nie przepadam, tak na tym turnieju zrobił na mnie niezłe wrażenie. Radził sobie na skrzydle naprawdę bardzo dobrze.

Lewa pomoc- Lukas Podolski: Czego by nie mówić o nim, na tym turnieju zagrał naprawdę bardzo dobrze. Pokazał jak jest niebezpieczny, i jak świetnie radzi sobie na pozycji, która nie jest jego nominalną (zupełnie jak Kuyt).

Środek pomocy- Xavi Hernandez i Marcos Senna: Dwójka niesamowitych środkowych. Senna jako defensywny pomocnik, absolutny numer jeden na turnieju, z kolei Xavi numer jeden spośród wszystkich (w końcu został uznany przez UEFA najlepszym piłkarzem turnieju). Odbiór i rozegranie na najwyższym światowym poziomie, i znowu to zgranie środkowych.

Atak- Fernando Torres i David Villa: Zgranie, skuteczność, szybkość, technika... czegóż chcieć więcej.

Trener- Fatih Terim: Żeby dojść do półfinału z Turcją, trzeba mieć sporo szczęścia. Ale to podobno sprzyja najlepszym. Terim bardzo dobrze przygotował zespół fizycznie i mentalnie, a i taktycznie z czasem było coraz lepiej. Trzy razy zwycięstwa wydzierane w samej końcówce, z Niemcami było naprawdę blisko. Mimo tylu problemów kadrowych, z Niemcami toczył wyrównany bój. Naprawdę duża klasa.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Zamiast Puyola dałbym Pepe, zamiast Kuyta Arszawina, zamiast Villi Semiha, a tak to pełna zgoda. Villa grał na tym turnieju mocno przeciętnie, fakt został królem strzelców, ale czy 4 bramki robią na kimś wrażenie? Zwłaszcza, że 3 z nich padło w najbardziej chyba jednostronnym meczu tych mistrzostw, czyli meczu z Rosją?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Pepe, wrażenie robił niezłe, i gdyby wybierać drugą jedenastkę, pewnie umieściłbym go obok Chieliniego. Co do Arszawina. Dwa dobre mecze... jak dla mnie trochę za mało. Jeśli chodzi o Senturka. Sytuacja podobna jak z Pepe. Gdyby wybierać drugą jedenastkę trafiłby do niej, albo obok Guizy (naprawdę świetne zmiany), albo obok van Nistelrooya.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   
Co do Arszawina. Dwa dobre mecze... jak dla mnie trochę za mało.

Tyle samo ile Kuyt :wink: A, ze w bezpośrednim starciu tych dwóch drużyn zwyciężała Rosja i to dzięki Arszawinowi, to Arszawin bardziej zasłużył na miejsce w pierwszej 11. Hiszpania wygrała Euro, ale to nie powód, żeby umieszczać w najlepszej 11 prawie samych hiszpanów.

Gole Senturka były decydujące dla Turcji, a co by było gdyby Villa nie strzelił swoich 4 goli?

Nic, za niego grałby Guiza być może nawet z lepszym skutkiem, a hiszpania i tak wygrałaby euro.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Tyle samo ile Kuyt :wink:

Też prawda;) Niemniej Kuyt zrobił na mnie lepsze wrażenie.

Hiszpania wygrała Euro, ale to nie powód, żeby umieszczać w najlepszej 11 prawie samych hiszpanów.

Oczywiście że nie powód... ale ja po prostu lepszych nie widzę na ich miejsce. Poza tym zauważ, że Hiszpanie trafili w środek ustawienia (środek obrony, pomocy i atak). Dla mnie zgranie tych elementów jest najważniejsze.

Gole Senturka były decydujące dla Turcji, a co by było gdyby Villa nie strzelił swoich 4 goli?

Nic, za niego grałby Guiza być może nawet z lepszym skutkiem, a hiszpania i tak wygrałaby euro.

Nie raz się zdarzało, że piłkarz grający dobre zawody nic nie strzelał, a ktoś wchodził na ostatnie 5 minut i strzelał ważną bramkę. I to akurat o niczym jeszcze nie świadczy. Villa zwyczajnie bardziej mi się podobał, wrażenie czysto subiektywne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Nie będę Ci udowodniał, że ja lepiej wiem od Ciebie co Ty myślisz. Jednak od Kuyta lepsi na pewno byli i Snejder i Arszavin, Kuyta dałby dopiero na 3 miejscu równo z Bastim.

Villa zwyczajnie bardziej mi się podobał

5 strzałów, 4 gole w meczach, a potem nic. To nie był turniej napastników, jednak na tym bezrybiu bardziej efektywny był Senturk. Po za tym chyba wybieramy 11 najlepszych, a nie 11 tych, którzy nam się najbardziej podobali :razz:

btw słyszeliście kto był najszybszym piłkarzem w polskiej kadrze? jak to przeczytałem to myślałem, że jestem pierwszym czlowiekiem na ziemii, który upił się wodą niegazowaną :razz:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Jednak od Kuyta lepsi na pewno byli i Snejder i Arszavin, Kuyta dałby dopiero na 3 miejscu równo z Bastim.

Możliwe... tylko że Snijder raczej mało grał na prawym skrzydle;)

Po za tym chyba wybieramy 11 najlepszych, a nie 11 tych, którzy nam się najbardziej podobali :razz:

Dobra, inaczej. Bardziej podobała mi się jego gra;) Tak jak większość podziwia w Manchesterze Crisa, tak jak wolę Rooneya. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, aby wszyscy byli zgodni co do takich jedenastek. Każdy ma swoje wyznaczniki... i niech tak pozostanie. Inaczej to będzie zwyczajne bicie piany;)

btw słyszeliście kto był najszybszym piłkarzem w polskiej kadrze? jak to przeczytałem to myślałem, że jestem pierwszym czlowiekiem na ziemii, który upił się wodą niegazowaną :razz:

Czyżby Jop;)? Chociaż jakiś czas temu czytałem, że to Wawrzyniak był najszybszy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   
Możliwe... tylko że Snijder raczej mało grał na prawym skrzydle;)

Ale może grać na prawym skrzydle, więc jak wybieramy najlepszą 11 to można go umieścić na prawym skrzydle. Altintop też raczej mało gra na prawej obronie(w Bayernie nigdy) a mimo to obaj mamy go w swojej TOP 11.

Czyżby Jop;)? Chociaż jakiś czas temu czytałem, że to Wawrzyniak był najszybszy.

Jop 30 km/w Wawrzyniak 26 km/h Koronuje tego kto to dostrzegł podczas meczu z Austrią :queen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wołodia   

Moja jedenastka turnieju:

Bramka- Artur Boruc
Boruc

Z cala stanowczoscia sprzeciwiam sie umieszczaniu Boruca w "pierwszej 11". Panowie, panowie jak moze byc najlepszym bramkarzem puszczajac 4 gole w 3-ch meczach i nie wychodzac z grupy to tak jakby do pierwszego skladu wstawic Alexandra Freia bo bardzo dobrze gral przez te pierwsze 45 minut zanim doznal kontuzji albo Yakina tez ze Szwajcarii -strzelil 3 gole. Boruca moglbym rozwazyc gdyby obronil karnego z Austria

Moja "11" turnieju:

!.Bramkarz - Edvin van der Saar - co prawda nie poprowadzil zespolu do finalu jak Cassilas ale bronil swietnie zwlaszcza z Rosja no i przynajmniej wyszedl z grupy

2.Obroncy

Lahm (mimo powaznego bledu w finale, ale za bardzo nie ma konkurencji)- Marchena - Puyol - Żirkow

Pomoc:

Schweinsteiger-Arszawin-Podolski-Iniesta (Nie wiem jak prezentowal sie Ivan Rakitic w innych meczach poza tym z Polska wiec trudno jest mi sie wypowiedziec, w sumie to nawet nie wiem czy w tych innych gral)

Atak:

Kuyt i ten Turas chyba sie Senturk nazywa

Trener:

oczywiscie Guus Hiddink - jak zwykle bezbledny na wielkiej imprezie doprowadza druzyny pelne przecietniakow wysoko (Korea,Australia,Rosja), a przeciez Rosja miala przepasc w eliminacjach

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Ale może grać na prawym skrzydle, więc jak wybieramy najlepszą 11 to można go umieścić na prawym skrzydle. Altintop też raczej mało gra na prawej obronie(w Bayernie nigdy) a mimo to obaj mamy go w swojej TOP 11.

Niby racja... niemniej jak już pisałem, tutaj decydują osobiste odczucia. Nie da się w pełni obiektywnie ustalić takiej "11". I tak w zdecydowanej większość się zgadzamy.

Z cala stanowczoscia sprzeciwiam sie umieszczaniu Boruca w "pierwszej 11". Panowie, panowie jak moze byc najlepszym bramkarzem puszczajac 4 gole w 3-ch meczach i nie wychodzac z grupy to tak jakby do pierwszego skladu wstawic Alexandra Freia bo bardzo dobrze gral przez te pierwsze 45 minut zanim doznal kontuzji albo Yakina tez ze Szwajcarii -strzelil 3 gole. Boruca moglbym rozwazyc gdyby obronil karnego z Austria

Buffon umieszczony w "23" turnieju, puścił 4, z czego trzy w jednym meczu. Takie zestawienia nigdy nie będą obiektywne. To że puścił te 4 bramki w 3 meczach, to ok. Niemniej gdyby nie on, tych bramek spokojnie moglibyśmy stracić drugie tyle. Pod uwagę trzeba też wziąć klasę obrony. Zobacz jaką obronę miał przed sobą van der Sar, a jaką Boruc. Różnica jest, i to chyba niemała.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.