Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Park był trochę większy, ale zgadza się, właśnie w Gdańsku powstał pierwszy ogród botaniczny w Polsce. Ale to dopiero pierwsza część odpowiedzi. A w którym roku?

[ Dodano: 2008-04-14, 18:41 ]

W Krakowie, owszem, jest najstarszy, ale nie był pierwszy. Ten z Gdańska już nie istnieje... Obecny pochodzi z dużo późniejszego okresu. Pierwszy ogród botaniczny w Europie powstał w Padwie, w 1545 roku.

[ Dodano: 2008-04-22, 18:25 ]

Chyba znowu za trudne. Wiecie już, że to Gdańsk, podpowiem tylko, że była to pierwsza połowa XVII wieku :)

[ Dodano: 2008-04-29, 12:23 ]

Ostatnia podpowiedź. Odpowedź znajdziecie np. na stronie: http://www.kryminalistyka.fr.pl/

Jak nikt nie zgadnie, w dniu 30 kwietnia o północy daję odpowiedź :wink:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Jak nikt nie zgadnie, w dniu 30 kwietnia o północy daję odpowiedź

Niedługo 30...ale maj. :roll:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Cóż, myślałem, że jak dam link do strony, gdzie można tę informację znaleźć, to ktoś się wysili, ale jak widać, nikt się nie kwapił... szkoda.

Skoro więc minęło 15 dni od podanego przeze mnie (kwadrans akademicki ;) ) ostatecznego terminu, podaję odpowiedź:

Pierwszy ogród botaniczny w Polsce założono w Gdańsku, w 1615 roku.

To może proste pytanie teraz, żeby szybko poszło. Nawet bardzo proste...

Kto był pierwszą kobietą-profesorem na Sorbonie?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lach71   

Maria Curie-Skłodowska. Ale jak wszem i wobec wiadomo toczone są spory, czy to kobieta była. :dance:

Co do pytania o ten nieszczęsny ogród botaniczny, to ja skorzystałem z tej strony podanej przez kolegę Vissa. Jednak nie znalazłem tam odpowiedzi. Być może źle szukałem.

Poza tym Gdańsk w 1615 r. miał raczej status miasta miedzynarodowego (jeśli nie wolnego), ale tak średnio polskiego. I to była, przynajmniej dla mnie, podstawowa zmyłka.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Bardzo dobrze Lach71!

To teraz Ty proszę przejmij pałeczkę quizu, a ja sobie odpocznę ;)

P.s.: Nie kombinuj, że Cię ten Gdańsk zmylił ;)

Na podanej stronie jest zakładka "Historia medycyny". Po otwarciu, kolejne zakładki, odnoszące się do epok. Z racji tego, że czasem Capricornus maltretuje nas zagadkami z medycyny, to czasem czytam. Informacja o ogrodach botanicznych jest w "Odrodzeniu". Długaśny artykuł, ale wart przeczytania :)

"Kopernik też była kobietą!" :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lach71   

Który ze współczesnych polskich polityków publicznie szczyci się swym odległym przodkiem w kontekście polsko-rosyjskich relacji? Dla ułatwienia dodam - trudnych relacji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Przemysław Edgar Gosiewski szczyci się historycznym przodkiem, ale chyba nie o niego chodzi, bo coś mi z tą Rosją nie do końca pasuje...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lach71   
Przemysław Edgar Gosiewski szczyci się historycznym przodkiem

Bardzo dobrze! ;)

No a z kim miał relacje tenże przodek - Aleksander Gosiewski, jeśli nie z Rosją? Przecież to jego Stanisław Żółkiewski mianował pierwszym dowódcą załogi na Kremlu w 1610 r.

Ty zadajesz pytanie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Faktycznie, masz rację. Ja pomyślałem o plamie jaką dał z Prusami drugi Gosiewski (Wincenty Korwin) i za to go potępiam, a ponieważ jakoś dziwnie za wspomnianym posłem nie przepadam, więc mi się tylko z tym skojarzyło w pierwszej chwili, ot animozje... ;)

A teraz pytanie. Za panowania którego cesarza otwarto w starożytnym Rzymie pierwszy gabinet dentystyczny?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Doskonale! Gabinet mieścił się na Awentynie. Twoja kolej oczywiście ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lach71   

Ok, zostaniemy jednak częściowo w starożytności. ;)

W "ciemnych wiekach" pojawił się wynalazek, który zrewolucjonizował transport. Brak tego przedmiotu wymuszał na starożytnych Rzymianach budowanie prostych odcinków dróg. Co to takiego?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta