Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Ateńczycy opuszczą Sycylię pozostawiając zakładników do czasu zapłaty kosztów wojennych, jakie ponieśli Syrakuzańczycy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Tak jest. Dodam jeszcze tylko, że do czasu wpłacenia pieniędzy, za każdy talent za zapłaty, Nikias zobowiązał się dać po jednym zakładniku. Warunki oczywiście odrzucono. Twoja kolej;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W 1565 roku Turcy próbowali zająć Maltę. Pewnego dnia omal nie zajęli ważnego punktu strategicznego wyspy, zamku San Michel oraz miasta Senglei. Turcy opanowali zamek i wbiegli do miasta. Jednak do końca walk o Maltę miasto pozostało w rękach Kawalerów Maltańskich. Co takiego się wydarzyło, że Turcy nie zdobyli jednak zajętego już Senglei i wycofali się z zamku?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
nazaa   
Co takiego się wydarzyło, że Turcy nie zdobyli jednak zajętego już Senglei i wycofali się z zamku?

Khem... Jakaś epidemia ich dopadła?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Może nieprecyzyjnie zadałem pytanie. Wybiegli z miasta jak poparzeni podczas ataku, w tym samym dniu. Nie wiem czy nawet godzinę byli w mieście.

Więc niestety, to nie epidemia, nie działa tak błyskawicznie :wink:

Coś się charakterystycznego wydarzyło. Kroniki o tym trąbiły...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ak_2107   

O ile sobie dobrze przypominam czytany kiedys przewodnik to zdaje sie rownolegle

obroncy wyspy zrobili jatke w obozie tureckim gdzie zostali podczas ataku

tylko ranni i chorzy. Turcy mysleli, ze to odsiecz i dali "w dluga" z twierdzy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Czyżby chodziło o nocny desant hiszpański,chyba coś z 15000 ich było, jeżeli pamięć nie myli?????

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie, to wydarzyło się w ciągu dnia, oraz przed przybyciem odsieczy. Ale ciepło...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dokładnie. Wielki Mistrz zakonu, Jean Parisot de La Valette wyprowadził wcześniej jazdę z miasta i podczas gdy Turcy wpadli do Senglei, ta zaatakowała tyły niczego nie spodziewających się muzułmanów i ich obóz. Dokonano podpaleń i wysadzono skład prochu oraz innych zapasów. Nastąpiły eksplozje i pokazały się dymy. Turcy przekonani, że to przybyła odsiecz hiszpańska, czym prędzej opuścili miasto i zamek.

Kronikarze ówcześni opisali to wydarzenie jako "widomy cud boski" :)

Bardzo proszę, Twoja kolej :)

[ Dodano: 2008-04-11, 03:00 ]

Oj, przepraszam najmocniej, ale dopiero teraz zauważyłem, że ak_2107 też był bardzo blisko, tyle, że wcześniej, przed Pancernym :S

To ja nie wiem co teraz zrobić... Bo wychodzi na to, że każdy odpowiedział w jakiejś części, w sumie razem macie prawie 100% odpowiedzi. Powinienem był uznać chyba odpowiedź ak_2107, był wczesniej, a ja "zaspałem". Mea maxima culpa :wink:

Mam nadzieję Pancerny, że się nie pogniewasz, jak kolega ak_2107 zada pytanie, nie miał tu jeszcze okazji :puppyeyes:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

No to kto by tu jeszcze... August III nie, bo w ogóle się nie nauczył, Fryderyk Krystian mówił bardzo dobrze po polsku i chyba jeszcze Fryderyk August I mówił, bo mógł się nauczyć od stryja Franciszka Ksawerego.

Bo Antoni Klemens to raczej nie i Fryderyk August II również nie, a Jan był pro-germański.

Czy dobrze?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ak_2107   
No to kto by tu jeszcze... August III nie, bo w ogóle się nie nauczył, Fryderyk Krystian mówił bardzo dobrze po polsku i chyba jeszcze Fryderyk August I mówił, bo mógł się nauczyć od stryja Franciszka Ksawerego.

Bo Antoni Klemens to raczej nie i Fryderyk August II również nie, a Jan był pro-germański.

Kowalski dogadalby sie z Augustem II i Fryderykiem Augustem I - ten ostatni zaczal

wkuwac polski jak zostal glowa Ksiestwa Warszawskiego.....:wink:

nastepne pytanie....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta