Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tofik

Quiz-Polska Okresu Wolnej Elekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Tofik   
Mogłem spokojnie zapytać o 20 :mrgreen:

Gdyby były możliwe oblężenia to i może :D

Proszę mi podać wszystkie chorągwie dowodzone przez Tatarów zaciągnięte przez hetmana Radziwiłła w 1625 r.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

20 dałoby się i bez oblężeń (nie podałeś żadnej z Potopu i WWP).

Pytanie o Tatarow piękne, ale bez pracy Wisnera może być ciężko :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
20 dałoby się i bez oblężeń (nie podałeś żadnej z Potopu i WWP).

No wiesz, to już zależy od stanu wiedzy...

Pytanie o Tatarow piękne, ale bez pracy Wisnera może być ciężko :mrgreen:

:mrgreen: Ty wszystko wyczaisz :mrgreen: Ale obiecuję, że jeżeli otrzymam tą możliwość, to następne pytanie nie będzie z Wisnera :D A w ramach postanowień 'noworocznych' :tongue: może Ty zaprzestaniesz pytać o Szwedów?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tego raczej nie wyczaję, nie mam z czego (ale i tak poszukam).

A co do postanowień 'noworocznych' - nigdy ich nie stosowałem więc nie zamierzam teraz zacząć :tongue:

[ Dodano: 2008-10-25, 11:15 ]

Co do Tatarow - hetman zaciągnął przynajmniej dwie (pewnie więcej) chorągwie, w czerwcu 1625 roku rozmieścił je w Mińsku i Nowogrodku by strzec tych miast przed nadciągającymi lisowczykami. Nie mam jednak żadnych dokładniejszych danych :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie mam Wisnera. Radziwiłł rozporządzał chorągwiami tatarskimi Bohdana Kińskiego, Bohdana Assanowicza, Adama Łowczyckiego, Ułanowicza oraz Zabłockiego. O innych nic nie wiem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Bohdana Kińskiego

Wg Wisnera miał na imię Abraham (150 - zapewne koni, bo dziwne by było dowodzenie piechoty przez Tatara).

Adama Łowczyckiego,

Wg Wisnera miał na imię Zachariasz (100 koni).

Ułanowicza

Mustafa Ułanowicz (95 koni).

Zabłockiego

Eliasz Zabłocki (100 koni).

Bohdan Assanowicz dowodził chorągwią liczącą 50 koni.

Ogólnie się zgadza, zadajesz Viss.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja podawałem za Piotrem Borawskim, "Tatarzy w dawnej Rzeczypospolitej". Może rotmistrzowie byli dwojga imion?

Moje pytanie: 6 lipca 1626 roku Szwedzi zajęli Piławę dokonując desantu. Zdobyli też polskie okręty, które miały bronić dostępu do twierdzy. Ile i jakie? Proszę o podanie nazw i typów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Cztery okręty wystawione przez Prusy.

- "Nadzieja" ("Czarny pies" po zdobyciu)

- "Powitanie" ("Pozłacany bób")

- "Wielbłąd" ("Delfin")

- "Walenty" ("Wodnik")

Ale typów to ja nigdzie nie mogę znaleźć :roll:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dokładnie. Po szwedzku nazwy te brzmiały:

"Svarta Hunden"

"Förgyllda Bönan"

"Delfinen"

"Meerman"

Wszystkie były galeonami, więc bolesna strata. Wprawdzie niewielkimi, klasy "Wodnika", ale zawsze.

Twoja kolej :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Tutaj można przeczytać, że typ tych okrętów jako galeony jest mało prawdopodobny, ale skoro mnie wytypowano...

Pytanie, zgodnie z obietnicą, nie z Wisnera :D : w XVII wieku żyło co najmniej trzech Janów Zamoyskich, pierwszy najbardziej znany to oczywiście hetman wielki koronny i kanclerz, drugi to słynny "Sobiepan", a trzeci... No właśnie - kim był trzeci? Proszę podać najważniejsze urzędy i funkcje (zarówno wojskowe jak i polityczne) pełnione przez niego oraz datę roczną śmierci.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Jan Zamoyski herbu Jelita – biskup łucki w latach 1654-1655, przemyski od 1649, bakowski od 1631, zmarł 1655.

bp Jan Zamojski herbu Grzymała - polski dyplomata.

Urodził się w Zamościu koło Ostrołęki. Studiował na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Był cystersem i opatem komendatoryjnym w Płocku. Za królów Stefana Batorego i Zygmunta III Wazy pełnił poselstwa, m.in. do Turcji. Od 30 sierpnia 1595 został biskupem sufraganem płockim, od 4 lutego 1604 arcybiskupem metropolitą lwowskim obrządku łacińskiego.

Zmarł 30 marca 1614 roku we Lwowie.

Ale Tofikowi chyba chodzi o jeszcze innego. :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Odpowiedziałeś dobrze, więc zaliczone. Żył również Jan Zamoyski, kasztelan chełmski (zm. 1618).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tutaj można przeczytać, że typ tych okrętów jako galeony jest mało prawdopodobny, ale skoro mnie wytypowano...

Ja to mam w źródle drukowanym, nie z netu :D

"Bitwa pod Oliwą" Koczorowskiego (str. 184), ale nie HB'ek (pełniejsze wydanie), oraz potwierdzenie w "Dzieje Polski nad Bałtykiem" Józefa Wójcickiego (str. 220). Wątpliwość może wynikać stąd, że Edmund Kosiarz w "Wojny na Bałtyku X-XIX w." na str. 173 pisze: "a ponadto 4 przerobione ze statków handlowych okręty z 20 działami na pokładach". To każe wątpić w zapis u Kosiarza, gdyż prócz "Wielbłąda", który miał 12 dział, pozostałe miały po 18, więc widać, że pan Edmund podaje nieścisłe informacje. Koczorowski zapisał konkretnie, że to galeony, a Wójcicki przy okazji wymienienia tych okrętów pisze tak: "Nowe, silnie uzbrojone okręty budowano pod naciskiem tych, którzy uważali, że zwykłe, kupieckie statki, mimo uzbrojenia, nie mogą równać się z dużymi okrętami szwedzkimi." Wprawdzie pisze Wójcicki, że były to 4 okręty wydzierżawione na rzecz króla przez elektora pruskiego w Gdańsku, ale wątpię, żeby były to tylko uzbrojone fluity. Jednostki handlowe określa się zazwyczaj jako "statki", a wojenne jako "okręty". Tak też te jednostki określił Jerzy Pertek w "Polacy na szlakach morskich świata" (str. 70). Wypada więc uznać, że rację ma Koczorowski, który posiłkuje się bardzo solidną bibliografią.

Przepraszam najuprzejmiej za OT :)

// Pancerny - jeszcze wybaczam, zaliczam ten post jako argumentację do zagadki.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A już myślałem, że Viss odpowiedział na pytanie, którego jeszcze nie zadałem. :D

Ale skoro nie to proszę może coś łatwego.

Archiwum państwowe w Polsce wykształciło się już za Piastów było to Archiwum Koronne składały się na nie dwa zasoby Archiwum Skarbca Koronnego w Krakowie i Archiwum Sekretne w Warszawie.

Kiedy i przez kogo została dokonana ostatnia inwentaryzacja Archiwum Koronnego?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie wiem czy to dokładnie o to archiwum chodzi, ale znalazłem informację o 'Inwentarzu' z 1765 roku, sporządzonym przez metrykanta I.L. Nowickiego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.