Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tofik

Quiz-Polska Okresu Wolnej Elekcji

Rekomendowane odpowiedzi

bavarsky   

Nie mogłem się powstrzymać, zwłaszcza że większość danych które wymieniasz Michale sobie drukuję i wieczorami je czytam :)

A bitwa pod Połtawą zawsze mnie bardzo interesowała.

Dobra, nie siedzę w okresie i w związku z tym zadam takie prościutkie pytanie:

Jak nazywał się pewien kozak, któremu na sercu leżała niezależność Ukrainy od Rosji, i tym samym uczynił się kompatybilnym z Karolem XII...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie bardzo to pytanie dotyczące Polski Okresu Wolnej Elekcji, ale niech będzie :) - Iwan Stiepanowicz Mazepa

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

No mówiłem, że proste było... ahh no tak toż to Polski tyczyć miało... po prostu blondyn jestem... 8) :| :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Po bitwie pod Kircholmem w 1605 roku uciekający z pola bitwy Karol IX miał zabić pewnego polskiego jeńcą, wziętego do niewoli przed bitwą. Kim był nieszczęsny jeniec?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Jak nazywał się brat Stanisława Koniecpolskiego, który zginął w czasie wojny z Rosją (w okresie Wielkiej Smuty)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Prosimy o medyczne lub inżynieryjne pytanie

Wedle życzenia. ;)

W Lublinie pewien lekarz imieniem Walenty wydał książkę medyczną, proszę o datę wydania, tytuł i adresata dedykacji?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
może jakaś podpowiedź?

No jak wam to podpowiedzieć?

Tytuł jest po polsku i bardzo prosty od razu wiadomo, jaką książkę mamy w rękach.

Wydana została w czasach, kiedy żyły dwie postacie, jedna jest ulubioną postacią Tofika a druga wprost przeciwnie i jednej z nich była zadedykowana książka.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Hmmm... Ja znam tylko dwóch lekarzy z tamtego okresu o imieniu Walenty. Pierwszy to Walenty Sierpiński, ale zmarł w roku 1569. Drugi, to Walenty Skowid, ale ten urodził się dopiero w 1609. Pierwszy z nich istotnie był Lublinianinem. Więc... Czy to jeszcze jakiś inny Walenty?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Czy to jeszcze jakiś inny Walenty?

Niestety znam go tylko z imienia, ale biorąc pod uwagę, że data wydania jego książki mieści się pomiędzy śmiercią jednego z Twoich a urodzinami drugiego to musi być jakiś trzeci.

A tak nawiasem czy ten Walenty Sierpiński wydał jakąś książkę, bo może doszło do przekłamania czyichś źródeł i chodzi o tego samego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czy w Polsce to nie wiem, we Włoszech tak. W latach 1554-1556 wydał w We­necji skrypty wykładów wybitnego profesora medycyny z Pad­wy, Jana Chrzciciela de Monte (Montanus'a). Był zdaje się kolegą Oczki.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.