Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Estera

Po trupach do celu?

Rekomendowane odpowiedzi

Nautilos   
Było lepiej niż wcześniej,ale gdyby Napoleon(Francja) tego nie zrobił(a) to mogła to zrobić Rosja czy Prusy a tego się bał.Więc nie wiem czy to był taki plus

Dość niejasne...Co mogli zrobić? Coś lepiej dla Polaków? Nawet jakby naobiecywali i my walczylibyśmy obok nich, to potem i tak by nas oszukali.

A co zrobił Napoleon ? Stworzył sobie enklawę w postaci Księstwa Warszawskiego, z której mógł korzystać, zarówno jeśli chodzi o wojsko jak i teren strategiczny do kolejnych wypraw. Jak już skończył swoje wojaże, to i Księstwo upadło.
//Estera. Ortografia! Błagam!
a dokładniej ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   

Szkoda, że nie odniosłeś się do innych punktów moich wypowiedzi, bo niektóre warto było rozwinąć...

Jak już skończył swoje wojaże, to i Księstwo upadło.

Upadł twórca, założyciel, upadł twór!

Stworzył sobie enklawę w postaci Księstwa Warszawskiego, z której mógł korzystać, za równo jeśli chodzi o wojsko jak i teren strategiczny do kolejnych wypraw

Wykorzystał pomoc Polaków, którą zakładając Legiony wciśnięto mu. Polacy- jak pisałam też skorzystali.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Odnieśliśmy wiele korzyści, co nie oznacza (Tofiku nie przecz :mrgreen: ), że Napoleon był w 100% fair- tego nie mówię.

No zastanawiam się czy nie zaprzeczyć... Ale w czym on nie był taki fair? Że nie dał niepodległości? Jeśli tak to ok. Jeśli nie to się tłumacz :twisted:

Skoro wiesz w jakich okolicznościach to powiedział ,to może napiszesz tu . Byłbym wdzięczny.

Och, nie wiem (może Estera wie?) w każdym razie na mój rozum mało prawdopodobne, że to o Polakach - to jego ogólne przemyślenia na temat wojskowości.

Było lepiej niż wcześniej,ale gdyby Napoleon(Francja) tego nie zrobił(a) to mogła to zrobić Rosja czy Prusy a tego się bał.Więc nie wiem czy to był taki plus.

Ten kto to pisał wykazuje elementarne braki w znaniu sytuacji polskiej na przełomie XVIII i XIX wieku, nawet większe braki ode mnie. Skoro zaborcy mogli zrobić taką namiastkę państwowości polskiej to dlaczego anektowali nasze ziemie?

Czyli zaostrzone z obu końców drągi , zanim taki kawalerzysta by podiechał do tych drągów to by go zastrzelili ,a jeśli nawet by mu się udało to albo by się nadział ,albo dostał bagnetem.

Ale czyj kawalerzysta? Francuski?

chyba nie wmówisz mi ,że nie było gdzieś w pobliżu jakichś drzew ,lasu, to była Rosja a nie Egipt.

Czy mowa o Berezynie?

Rosja ,rzeka,Polacy zrobieni w balona.

Jasne, bo Polacy szli z tyłu?

A co zrobił Napoleon ? Stworzył sobie enklawę w postaci Księstwa Warszawskiego, z której mógł korzystać, za równo jeśli chodzi o wojsko jak i teren strategiczny do kolejnych wypraw. Jak już skończył swoje wojaże, to i Księstwo upadło.

A co zrobili zaborcy?

1) Jeden nic sobie nie stworzył, dostał najwięcej, dopiero jak wygrał z jakimś tam Korsykaninem to przekonał się, że Polakom lepiej dać jakieś tam swobody.

2) Drugi dostał najlepiej rozwinięte obszary, ale nie robił nic dla poprawienia doli narodu polskiego.

3) Trzeci dostał najmniej i najgorzej rozwinięte ziemie, za to dał nam największe swobody - ale jakieś 30 lat po Napoleonie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Ale w czym on nie był taki fair

Nie był fair- polscy żołnierze na egzotycznych wypsach, porzuceni, wykorzystaniE. Nie przecz, że to OT.

Och, nie wiem (może Estera wie?)

Wiedziałam- na bank wiedziałam, coś mi świta, ale wolę to jeszcze psarwdzić, aczkolwiek nieo biecuje, że znajdę.

a dokładniej ?

Poprawiłam, ale nie pamiętam, które słowo- wiem, że zmaist rz było ż.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nautilos   
Skoro wiesz w jakich okolicznościach to powiedział ,to może napiszesz tu . Byłbym wdzięczny.

Och, nie wiem (może Estera wie?) w każdym razie na mój rozum mało prawdopodobne, że to o Polakach - to jego ogólne przemyślenia na temat wojskowości.

Skoro nie wiesz, to skąd ta wypowiedź?:? "Fakty są takie, że nie powiedział do tego mówiąc o Polakach lub ich widząc. "
Czyli zaostrzone z obu końców drągi , zanim taki kawalerzysta by podiechał do tych drągów to by go zastrzelili ,a jeśli nawet by mu się udało to albo by się nadział ,albo dostał bagnetem.

Ale czyj kawalerzysta? Francuski?

Nie, rosyjska
chyba nie wmówisz mi ,że nie było gdzieś w pobliżu jakichś drzew ,lasu, to była Rosja a nie Egipt.

Czy mowa o Berezynie?

Już pisałem ,że nie pamiętam,kiedys na historii o tym miałem ,ale to już bylo dawno.
Rosja ,rzeka,Polacy zrobieni w balona.

Jasne, bo Polacy szli z tyłu?

Jaśniej proszę.
Było lepiej niż wcześniej,ale gdyby Napoleon(Francja) tego nie zrobił(a) to mogła to zrobić Rosja czy Prusy a tego się bał.Więc nie wiem czy to był taki plus.

Ten kto to pisał wykazuje elementarne braki w "znaniu" sytuacji polskiej na przełomie XVIII i XIX wieku, nawet większe braki ode mnie. Skoro zaborcy mogli zrobić taką namiastkę państwowości polskiej to dlaczego anektowali nasze ziemie?

A co zrobił Napoleon ? Stworzył sobie enklawę w postaci Księstwa Warszawskiego, z której mógł korzystać, za równo jeśli chodzi o wojsko jak i teren strategiczny do kolejnych wypraw. Jak już skończył swoje wojaże, to i Księstwo upadło.

A co zrobili zaborcy?

1) Jeden nic sobie nie stworzył, dostał najwięcej, dopiero jak wygrał z jakimś tam Korsykaninem to przekonał się, że Polakom lepiej dać jakieś tam swobody.

2) Drugi dostał najlepiej rozwinięte obszary, ale nie robił nic dla poprawienia doli narodu polskiego.

3) Trzeci dostał najmniej i najgorzej rozwinięte ziemie, za to dał nam największe swobody - ale jakieś 30 lat po Napoleonie.

Nic dziwnego skoro Polacy walczyli przeciwko nim.Nie napisałem ,że zaborcy zrobili więcej. Napisałem ,że gdyby walczyli po stronie zaborców, tak wiernie jak u boku Napoleona to także mogliby dostać większe swobody.

//Estera. W tym dziale wielu użytkownikom zwracałam na to uwagę- Polacy, Francuzi, Niemcy- nie polacy, francuzi, niemcy. To kolejna okazja by przypomnieć, jak piszemy nazwy obywateli poszczegółnych państw.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Skoro nie wiesz, to skąd ta wypowiedź?:? "Fakty są takie, że nie powiedział do tego mówiąc o Polakach lub ich widząc. "
Już pisałem ,że nie pamiętam,kiedys na historii o tym miałem ,ale to już bylo dawno.

No widzisz- dokładnie to samo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nautilos   
a dokładniej ?

Poprawiłam' date=' ale nie pamiętam, które słowo- wiem, że zmaist rz było ż.[/quote']

Ok. dzięki; dysortografia szerzy się. :wink:

[ Dodano: 2007-12-17, 23:31 ]

Skoro nie wiesz' date=' to skąd ta wypowiedź?:? "Fakty są takie' date=' że nie powiedział do tego mówiąc o Polakach lub ich widząc. " [/quote'']
Już pisałem ' date='że nie pamiętam,kiedys na historii o tym miałem ,ale to już bylo dawno. [/quote']

No widzisz- dokładnie to samo.

Nie bardzo ,różnica jest taka ,że ja jestem pewien

przytoczonych faktów,ale zapomniałem nazwy miejsca,rzeki.Tofik natomiast nie wie ,tylko przypuszcza.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Tofik

Ja też powinnam zostać przywołana :wink:

Będę szukać tych okoliczności...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

"Nie był fair- polscy żołnierze na egzotycznych wypsach, porzuceni, wykorzystaniE. Nie przecz, że to OT"

Haiti? Nie dość, że to pojedynczy przypadek to jeszcze Polacy pojechali tam z własnej woli, bo uznali tą misję za ciekawą.

"Skoro nie wiesz, to skąd ta wypowiedź?:? "Fakty są takie, że nie powiedział do tego mówiąc o Polakach lub ich widząc. "

Ja wiem jedno - nie powiedział tego o Polakach. On o nich powiedzial "Oni umieją się tylko bić".

"Nie, rosyjska "

Aha i sądzisz, że w taki sposób Francuzi pokonaliby 70 tys. Rosjan?

"Już pisałem ,że nie pamiętam,kiedys na historii o tym miałem ,ale to już bylo dawno. "

Jeśli mowa o jakiejś bitwie to proszę o dowody, że tam był jakiś lasek. Zresztą - Francuzi nie mieli niczego innego do roboty tylko drzewo rąbać :roll:

"Jaśniej proszę"

Zostali zrobieni w balona, bo szli z tyłu - tak?

"Nic dziwnego skoro Polacy walczyli przeciwko nim.Nie napisałem ,że zaborcy zrobili więcej. Napisałem ,że gdyby walczyli po stronie zaborców, tak wiernie jak u boku Napoleona to także mogliby dostać większe swobody. "

Rosjanie dali nam "swobody", gdy stworzono armię u ich boku - i dostaliśmy łamaną konstytucję, Konstantyna i Nowosilcowa.

[ Dodano: 2007-12-18, 12:58 ]

"Nie bardzo ,różnica jest taka ,że ja jestem pewien

przytoczonych faktów,ale zapomniałem nazwy miejsca,rzeki.Tofik natomiast nie wie ,tylko przypuszcza."

A Ty co robisz?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nautilos   
On o nich powiedzial "Oni umieją się tylko bić".
Kolejny przykład obrazy Polaków.
"Nie, rosyjska "

Aha i sądzisz, że w taki sposób Francuzi pokonaliby 70 tys. Rosjan?

Skąd wiesz, ilu ich tam naprawdę było,nie wiem czy wygrać ,ale mogli przynajmniej odeprzeć atak.
"Już pisałem ,że nie pamiętam,kiedys na historii o tym miałem ,ale to już bylo dawno. "

Jeśli mowa o jakiejś bitwie to proszę o dowody, że tam był jakiś lasek. Zresztą - Francuzi nie mieli niczego innego do roboty tylko drzewo rąbać

Widocznie nie, bo pamiętam ,że budowali jakieś mosty,a ze stali to one nie były.
"Jaśniej proszę"

Zostali zrobieni w balona, bo szli z tyłu - tak?

Nie bo Napoleon wydał rozkaz przeprawy przez rzekę .
"Nic dziwnego skoro Polacy walczyli przeciwko nim.Nie napisałem ,że zaborcy zrobili więcej. Napisałem ,że gdyby walczyli po stronie zaborców, tak wiernie jak u boku Napoleona to także mogliby dostać większe swobody. "

Rosjanie dali nam "swobody", gdy stworzono armię u ich boku - i dostaliśmy łamaną konstytucję, Konstantyna i Nowosilcowa.

A kiedy to było ?
"Nie bardzo ,różnica jest taka ,że ja jestem pewien

przytoczonych faktów,ale zapomniałem nazwy miejsca,rzeki.Tofik natomiast nie wie ,tylko przypuszcza."

A Ty co robisz?

Odnośnie czego? Przeprawy czy szansy na swobody dla Polaków?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Kolejny przykład obrazy Polaków.

Obrazy? Raczej stwierdzenie faktu - Polacy nie umieli stworzyć szyku.

Skąd wiesz, ilu ich tam naprawdę było,nie wiem czy wygrać ,ale mogli przynajmniej odeprzeć atak.

Skąd wiem? Przykładowo Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_nad_Berezyn%C4%85

Widocznie nie, bo pamiętam ,że budowali jakieś mosty,a ze stali to one nie były.

Bo może zrobili zapasy?

Nie bo Napoleon wydał rozkaz przeprawy przez rzekę .

Aha, bo można było zostać i zginąć.

A kiedy to było ?

Po kongresie wiedeńskim. Tak wyglądały te "swobody". Nie równa się to do Księstwa Warszawskiego.

Odnośnie czego? Przeprawy czy szansy na swobody dla Polaków?

Odnośnie dociekań o tym kiedy Napoleon powiedział zdanie o lwach i baranach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Kolejny przykład obrazy Polaków

Tofik popraw, ale też chyba chodziło o pewną niedyspozycję w armii Polaków...Polacy mieli też wady, jak i dzisiaj, ale i tu kontekstu tej wypowiedzi niestety nie pamiętam, ale będzie tzreba szukać jak i o branach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Tofik popraw, ale też chyba chodziło o pewną niedyspozycję w armii Polaków...Polacy mieli też wady, jak i dzisiaj, ale i tu kontekstu tej wypowiedzi niestety nie pamiętam, ale będzie tzreba szukać jak i o branach.

Z tego co pamiętam to tutaj chodziło o to, że Polacy nie potrafili stworzyć szyku - o czym pisałem wyżej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   

"Ci ludzie umieją się tylko bić!"- "Wspomnienia" Załuskiego- Bonaparte miał tak rzec w Schoenbrunnie 9 VIII 1809 do "zagranicznych generałó" w Schoebrunnie o polskim pułku gwardii. Chodziło o kompromitacje na przeglądzie wojsk.

Nie zapominajmy jednak, że potrafił Bonaparte mówić o Polakach pięknie: "Cześć najdzielniejszym z dzielnych!"- okrzyk następnego dnia po szarży szwoleżerów polskich pod słynną Somossierrą, przed defiladą pułku, 1 XII 1808 r.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Amilkar   
"Ci ludzie umieją się tylko bić!"- "Wspomnienia" Załuskiego- Bonaparte miał tak rzec w Schoenbrunnie 9 VIII 1809 do "zagranicznych generałó" w Schoebrunnie o polskim pułku gwardii. Chodziło o kompromitacje na przeglądzie wojsk.

Nie zapominajmy jednak, że potrafił Bonaparte mówić o Polakach pięknie: "Cześć najdzielniejszym z dzielnych!"- okrzyk następnego dnia po szarży szwoleżerów polskich pod słynną Somossierrą, przed defiladą pułku, 1 XII 1808 r.

Polacy byli najlepszymi żołnierzami świata , jeśli wygrywali bez szyku to na co im on?

Z resztą chełpienie się takie jest bezpodstawne , u Macdonnela czytamy że armia francuska była wyszkolona tylko do ataku kolumnami , za nic nie potrafią manewrować w linii jak Prusacy.

Z resztą przyrównywanie piechoty do kawalerii w armii Księstwa do przesada. Wystarczy popatrzeć na to co potrafili robić "cheval-legers" czy ułani legii nadwiślańskiej , nie mówiąc już o krakusach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta