Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
lukass

Wojna o tron Rosyjski

Rekomendowane odpowiedzi

lukass   

Jak wiadomo w XVII wieku sytuacja w Rosji była bardzo zła, tą sytuację postanowił wykorzystać Zygmunt III Waza, który zapragną zdobyć rozległe tereny rusi i nawrócić ludność na katolicyzm. Po zdobyciu Moskwy rosyjscy możni zgodzili się na objecie tronu przez syna Zygmunta Władysława pod warunkiem, że ten przyjmie religię prawosławną. Niestety króla zgubiła jego nietolerancyjność religijna i na cara obrano Michała I Romanowa.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Niestety króla zgubiła jego nietolerancyjność religijna i na cara obrano Michała I Romanowa.

Błąd - król nie był nietolerancyjny, on myślał o tym, co będzie po kilkunastu latach panowania Władysława w Moskwie, a ta przyszłość nie wyglądała różowo. Wiadomo jak skończyli Samozwańcy (Rosjanie na dodatek), a Polak (czy też Szwed) nie miał raczej podobnej pozycji co Dymitrzy, ze względu na narodowość i nie zmienia tego wcale, to że bojarzy zaproponowali Władkowi koronę - to było zagranie na czas, byle tylko wytrzymać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lukass   
Wiadomo jak skończyli Samozwańcy (Rosjanie na dodatek),

Samozwańca zabito ponieważ otaczał się polakami, popadł w konflikt z cerkwią Prawosławną oraz był nielubiany przez poddanych.

bojarzy zaproponowali Władkowi koronę - to było zagranie na czas, byle tylko wytrzymać.

Władysław miał przyjąć tytuł Cara pod warunkiem, że nie będzie się otaczał Polakami i przyjmie religię Prawosławną. Czemu mieli by zabić Władysława skoro by nawrócił się na ich religię i przyjmował jedynie bojarów na wysokie urzędy, a nie jak Dymitr Polaków.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Samozwańca zabito ponieważ otaczał się polakami, popadł w konflikt z cerkwią Prawosławną oraz był nielubiany przez poddanych.

Z tego co wiem to on chciał prowadzić politykę raczej samodzielną, niezbyt zależną od polskiego interesu, a padł głównie przez to, że był narzucony, nie wybrany - i pewnie przez to też Władysław zginął.

Czemu mieli by zabić Władysława skoro by nawrócił się na ich religię i przyjmował jedynie bojarów na wysokie urzędy, a nie jak Dymitr Polaków.

Dlaczego mają mieć na tronie Szweda/Polaka, który może być pod wpływem Polaków i może kierować się interesem RON, skoro mogą mieć na tronie rosyjskim Rosjanina, który będzie robił dobrze tylko Rosji i bojarom?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lukass   
Dlaczego mają mieć na tronie Szweda/Polaka, który może być pod wpływem Polaków i może kierować się interesem RON, skoro mogą mieć na tronie rosyjskim Rosjanina, który będzie robił dobrze tylko Rosji i bojarom?

Może mieli nadzieję na poprawę ich sytuacji np. przywileje.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Może mieli nadzieję na poprawę ich sytuacji np. przywileje.

Hm... Jak kolega sądzi - kto im da prędzej przywileje i kto jest bardziej obiecujący: swój czy cudzoziemiec (bo ten i ten w momencie wchodzenia na tron musiał poczynić jakieś ustępstwa - no przynajmniej tak było w RON)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lukass   
Hm... Jak kolega sądzi - kto im da prędzej przywileje i kto jest bardziej obiecujący: swój czy cudzoziemiec (bo ten i ten w momencie wchodzenia na tron musiał poczynić jakieś ustępstwa - no przynajmniej tak było w RON)?

Tylko, że Władysław jako wdzięczny król poczynił by zapewne większe niżeli Michał Romanow.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Tylko, że Władysław jako wdzięczny król poczynił by zapewne większe niżeli Michał Romanow.

A Michał miałby być niewdzięczny?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lukass   

Tylko zauważ, że Władysław jako obco krajowiec poczynił by większe następstwa, a i bojarzy szybciej by mogli wykorzystać nadążająca się okazję i wprowadzić ustrój podobny jaki był w Polsce.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Tylko zauważ, że Władysław jako obco krajowiec poczynił by większe następstwa

Dlaczego? Wg mojej logiki, Władysław, który "otrzymałby" propozycję nie musiałby robić nic w zamian - przecież bojarzy sami go chcieli (no i przy okazji chcieli nas osłabić), a rosyjski car musiałby sypnąć kasą i przywilejami, ponieważ był wybrany przez szlachtę rosyjską.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Czy zbliżona dyskusja nie toczyła się w temacie o Zygmuncie III ? Czyż nie podałem powodów, dlaczego dworianie i bojarzy chcieli Władysława IV na tron ?

Dlaczego? Wg mojej logiki, Władysław, który "otrzymałby" propozycję nie musiałby robić nic w zamian - przecież bojarzy sami go chcieli (no i przy okazji chcieli nas osłabić), a rosyjski car musiałby sypnąć kasą i przywilejami, ponieważ był wybrany przez szlachtę rosyjską.

I przy okazji - tradycyjne Tofik używa swych "żelaznych" argumentów....

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Czy zbliżona dyskusja nie toczyła się w temacie o Zygmuncie III ? Czyż nie podałem powodów, dlaczego dworianie i bojarzy chcieli Władysława IV na tron ?

W sumie dyskusja nie ma sensu - ja dawałem argumenty za tym, że bojarzy nie chcieli Zygmunta, a tron proponowali, aby przeczekać te ciężkie momenty.

I przy okazji - tradycyjne Tofik używa swych "żelaznych" argumentów....

?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
?
on myślał o tym, co będzie po kilkunastu latach panowania Władysława w Moskwie, a ta przyszłość nie wyglądała różowo.
i pewnie przez to też Władysław zginął.
kto im da prędzej przywileje i kto jest bardziej obiecujący: swój czy cudzoziemiec (bo ten i ten w momencie wchodzenia na tron musiał poczynić jakieś ustępstwa - no przynajmniej tak było w RON

W przeciwieństwie do twego adwersarza xlukassa ja wiem, że ciebie nie przekonam :(

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Przepraszam, ale nie wiem o co chodzi. Jakaś sprzeczność? Gdzie? Czy to, że Władysław by nadał bojarom jakieś przywileje coś by zmieniało na korzyść RON?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
lukass   
Dlaczego? Wg mojej logiki, Władysław, który "otrzymałby" propozycję nie musiałby robić nic w zamian - przecież bojarzy sami go chcieli

Polacy też chcieli Walezego, Wazów i Sasów, którzy nadawali im przywileje.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta