Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Literatura - matura

Recommended Posts

dzionga   

Nie powiedziałam, bo po prostu nie znam tego Vademecum :P W każdym razie sama korzystałam z tych podręczników, ale do matury rozszerzonej to za mało, jeżeli myślisz o podstawowej to wystarczy :P

Ja osobiście w przygotowywaniu się do matury rozszerzonej polecam poćwiczyć pisanie wypracowań, poczytać co nieco (ja np. z Vademecum nie korzystam, tylko ze zwykłych historycznych książek), przy okazji porobić z tego notatki, bo się bardzo utrwala (albo popisać na forum do czego serdecznie zachęcam), zaznajomić się trochę z kartografią :D

beniamin   

A ty już jesteś po maturze czy dopiero przed ?

A co do tematu to te wypracowania też mi sprawiają trudność, ogólnie to nie wiem do czego mam zacząć nauke. Jak narazie to wiem, że trzeba dużo czytać książek, podręczników, robić notatki, przeglądać obrazki. Znasz moze jeszcze jakieś metody ?

dzionga   
to te wypracowania też mi sprawiają trudność

Koniecznie musisz nad tym popracować, bo tu można bardzo dużo punktów stracić (aż 20!), najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim nauczycielem, poproś go, żeby dał Ci jakieś wypracowania, a potem je sprawdzał.

gólnie to nie wiem do czego mam zacząć nauke

Ja zaczęłam do Wolskiego i jego "Starożytności" :P Potem "Dzieje średniowiecznej Europy" Kwiatkowskiego, następnie "Polska Piastów" Jasienicy i teraz zaczęłam "Polskę Jagiellonów" również Jasienicy. Mam nadzieję, że to przyniesie pożądane rezulataty :P

Znasz moze jeszcze jakieś metody ?

Czytać i pisać na Forum. Naprawdę, bardzo dużo mi to daje.

dzionga   

To nie jesteś na rozszerzonym profilu?? Rozumiem, że chcesz zdawać rozszerzoną historię?

A jak myślsz zdąże sie nauczyć do maja

Powiem tak- będzie ciężko. Musisz zacząć już teraz i siedzieć z tym po kilka godzin dziennie, rozwiązywać arkusze maturalne z poprzednich lat, no i przede wszystkim ćwiczyć pisanie wypracowań.

Zależy Ci na jakim mniej więcej wyniku?

dzionga   

No to myślę, że dasz radę. Ja, jeżeli zdążę, to przeczytam jeszcze Boże Igrzysko Daviesa.

dzionga   

Robimy niezłego OT, ale jeszcze Ci powiem, że to trochę mało :D Ze 4 przynajmniej poświęcaj, tym bardziej jeśli nie masz już historii ;)

K-H   

No to może ja teraz zapytam, co sądzicie o moich materiałach.

-zestawy podręczników: Akademia WSiP (używamy na lekcjach,coś okropnego, odejście od chronologii, problemowe ujęcie epok, wszystko się miesza i teraz muszę sama nadrabiać) i dlatego mam jeszcze komplet OPERONU.

-repetytoria: ParkEdukacja, "Paszport Maturzysty" wyd. Eremis (autor - Włodzimierz Sochacki), oraz PWN Matura na 100%.

-3 zestawy zadań maturalnych OPERON

-Tablice Historyczne ParkEdukacja, Kalendarium dziejów Polski Wydawnictwo Literackie

I jak ocenilibyście? Zaczynam pracę i jak na razie przyjemnie mi się uczy.

dzionga   

Ja osobiście widziałam repetytorium z Operonu i to mnie zniechęciło do czegokolwiek z tego wydawnictwa :wink:

K-H   
Ja osobiście widziałam repetytorium z Operonu i to mnie zniechęciło do czegokolwiek z tego wydawnictwa :wink:

Też widziałam repetytorium i mnie nie urzekło ;) Wydaje mi się że mam lepsze :) Z tym, że wg mnie podręcznik jest dobrze napisany. Z tym, że niedawno zauważyłam w nim pewną nieścisłość i musiałabym zapytać na forum starożytności...

Nauczyciel w mojej szkole prowadzący fakultety polecił nam zakupić sobie słownik historyczny. Dziś to zrobiłam - Kupiłam "Słownik historii Polski i świata"wyd.Videograf. Wydaje mi się rzetelną pozycją.

dzionga   

Mi się w Operonie podoba tylko duża ilośc mapek i obrazków, bo u mnie nie ma żadnego, ale jestem bardzo zadowolna, bo mam podział na Polskę i świat i jest bardzo przejrzyście zrobione, czego o Operonie powiedzieć nie można :wink: