Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

    • Jarpen Zigrin

      Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

      Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
STK

Kuchnia regionalna - polecane lokale

Rekomendowane odpowiedzi

STK   

Kuchnia regionalna - polecane lokale, czyli gdzie można zjeść dobrą kuchnię regionalną. Oczywiście mile widziane sugestie, co do wyboru menu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Bukowina Tatrzańska karczma "U Leśnego" bodajże przy ul. Kościuszki.

Nowy lokal, ładny wystrój pasujący do nazwy lokalu, a do tego przystępne ceny.

Jadłem placki ziemniaczane z rydzami, zupę czosnkową, moskol i wędzony karczek.

Czyli standard kuchni góralskiej. Porcje były spore, a jedzenie godne polecenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
widiowy7   

Trasa A7, generalnie Warszawa-Gdańsk. Jadąc z Wawy miejscowość Strzegowo. "Bar pod sosnami". Micha świetna, wszystko świeże i ceny nie wygórowane. Polecam jadącym na Warmię :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Restauracja U Ducha Gór w Karpaczu , fajny lokal , spore porcje , z regionalizmów , chciałem z Kolegami i Koleżankami ( Narty )zamówić Owieckie z rożna , ale dostaliśmy jedynie prosiaka :unsure: , mimo to polecam lokal .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
widiowy7   

A co tam można zjeść regionalnego? : )

Świeżonka :)

To chyba mazowiecki wymysł, przynajmniej nazwa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gdansk-Wrzeszcz bar-pub "Stacja".

Miesci sie w dawnej stacji benzynowej niedaleko Teatru "Miniatura".

Ostatnio jadlem wysmienitego tatara z lososia i zrazy nadziewane rydzami.No,przynajmniej to pierwsze danie mozna uznac nad morzem za regionalne.Bylo troszke glosno,ale i sezon swiateczny wiec ludzi sporo.Czeka sie na zamowienie dlugo,ale jak ktos ma czas to polecam.Dla palaczy na zewnatrz wygodna sofa,gazowy grzejnik i pledy.

Sopot.

Restauracja "Wieloryb".Smaczne przystawki z ryb i wysmienita zupa rybna.Zaskakujace wnetrze.Nad nami zwisa wieloryb,a na scianach masa golasow Neptunow, syren i morskich animaliow.Fajna lazienka.Zdjecia rozneglizowanych pan z poczatku XX wieku,a z glosnikow plynie lekcja jez.wloskiego.

Miesci sie nieopodal kosciola Sw.Jerzego,ale po drugiej stronie torow kolejowych.Sopot maly wiec wystarczy spytac przechodniow.

Edytowane przez Mariusz 70

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś ma ochotę na dobrą gęś polecam Oberżę Złota Gęś w Siewierzu. To znany lokal. Odwiedzany przez znane osoby: http://www.zlotages.pl/index.php?dzial=goscie To mnie właśnie skusiło do odwiedzenia tego miejsca z rodziną. Nie żałowaliśmy. Gęś była naprawdę dobrze zrobiona i podana ze smakowitą żurawiną.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warszawskie doswiadczenia z ostatnich dni:

"Bierhalle" na Nowym Swiecie.

Jako Prusak(krolewski)nie moglem sobie tej wizyty odmowic.Golonka(palce lizac) z pieca o wadze 1200 gr.podawana na deseczce z masa kapusty i kartofelkami.Do tego musztarda,chrzanik i kufle o pojemnosci 1 litra.Jednym slowem duze,meskie wyzwanie.Piwo pilem pszeniczne,ktore firma sama, zdaje sie produkuje.Pycha.Warto tez popchnac to wszystko kieliszeczkiem Zubrowki,serwowanej w pieknie oszronionych kieliszkach.Desery sie nie zmiescily,ale dodatkowe kufle owszem.Obsluga bardziej niz uprzejma,kelnerki w strojach... :rolleyes:

Ceny niestety wysokie,ale warto czasem tak sobie poswawolic.

"Zapiecek", Stare Miasto,ul.Swietojanska.

Pierogi jadla wprawdzie moja kobita(chwalila),ja sie skusilem na zurek z kielbaska,grzany miodek i piwko czeskie.Wszystko smaczne,ceny przystepne,lokal mily choc ciasny,a i lokalizacja swietna.Klopotem jest mala elastycznosc obslugi.Np.chcialem dodatkowa kielbaske,a tu sie okazuje,ze normy firmowe nie pozwalaja,ze jakies rozliczenia itp.banialuki. :(

"Da Vinci",pizzeria na grochowskiej ul.Grenadierow.

Moim zdaniem swietny pomysl w warunkach polskich blokowisk.Przyjemny skromny lokal,ladny ogrodek na osiedlowym trawniku,mozliwosc ogladania meczy ,wyscigow itp.na duzych ekranach,a i wloska kuchnia w Polsce cieszy sie zawsze powodzeniem.Do wyboru kilka swietnych piw,dla mniej zamoznych np.2,5 litra Tyskiego za 25 zlotych.Obsluga przesympatyczna.

Edytowane przez Mariusz 70

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
z regionalizmów , chciałem z Kolegami i Koleżankami ( Narty )zamówić Owieckie z rożna , ale dostaliśmy jedynie prosiaka

W Karkonoszach to prędzej kozę z rożna, bo owce tam zdaje się tradycyjnym zwierzęciem hodowlanym i jadalnym nie były. Przynajmniej wg. M. Staffy, jeżeli dobrze pamiętam.

Zapraszam do dyskusji w innym miejscu:

https://forum.historia.org.pl/topic/14473-zwyczaje-kulinarne-na-ziemiach-odzyskanych/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
widiowy7   

Warszawskie doswiadczenia z ostatnich dni:

Jeśli już jesteś w Warszawie, polecam tawernę "Korsarz". Tak mniej więcej róg Obozowej i Płockiej.

Zwłaszcza w tą sobotę. Gra "Stara Kuźnia" i EKT-Gdynia.

Micha smaczna, pi razy około 17- 19 złociszów i uwaga , pełnowymiarowa.

Piwo niestety 8 PLN, chyba że się weźmie pięciolitrowy baniak. Wtedy wychodzi 6 PLN .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Miejsc, gdzie dobrze karmią mamy kilka, polecam ośrodek Unitra w Polańczyku, w wakacje można tam kupić obiad: pierwsze i drugie danie plus kompot za 16 zł, ceny w ośrodku są wyższe ale jedzenie znakomite, pstrągi rewelacyjne. W ub. roku starali się podawać potrawy regionalne ale nie cieszyły się popularnością. W Smereku jest świetnie karmiąca Oberża Dolny Smerek, potrawy ale kuchni kresowej np solanka, wędzone ryby, wędzona słonina, domowe przetwory, smalec itd. Były i surówki z niedźwiedziego czosnku ale nie cieszyły się popularnością. W tym roku weszli w pierogi, to chyba będzie to. W Sanoku jest dwie restauracje z jadłem regionalnym, jedna koło skansenu. Tej nie polecam, druga na rynku. Skleroza nie boli, ale jest uciążliwa. Nie pamiętam jak nazywa się ta karczma. Bardzo dobrze, w miarę tanio i obficie dają jeść w knajpce obok pomnika Szwejka, chyba nazywa się U Szwejka. Kuchnia jednak galicyjska, pyyyycha.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już jesteś w Warszawie, polecam tawernę "Korsarz". Tak mniej więcej róg Obozowej i Płockiej.

Zwłaszcza w tą sobotę. Gra "Stara Kuźnia" i EKT-Gdynia.

Micha smaczna, pi razy około 17- 19 złociszów i uwaga , pełnowymiarowa.

Piwo niestety 8 PLN, chyba że się weźmie pięciolitrowy baniak. Wtedy wychodzi 6 PLN .

Juz jestem w Gdansku,ale dziekuje i przy okazji z pewnoscia skorzystam :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W Gdańsku jest chyba knajpa, która odniosła dzięki Gesslerowej niesamowity sukces. Jest chyba na Długim Targu i przed nią jest stragan z rybami, a więc klient sam sobie wybiera co zje. Zadziałało znakomicie i mają teraz ogromny ruch.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Maczanka

2/3 litra mleka, 1/3 litra wody, 4 jajka, mąka, sól i pieprz do smaku, przysmażona na tłuszczu cebulka.

Mleko z wodą zagotowuje się, wrzące odstawia się aby trochę ostygło, wbija się do niego jajka, dokładnie "rozkłóca" i gotuje na bardzo małym ogniu. Do dotowanej cieczy dodaje się mąkę, tyle ile wlezie, tak aby potrawa miała konsystencję budyniu. Po zakipieniu dodaje się do niej przyprawy i cebulkę. Można cebulę przysmażyć na wędlinie np. boczku czy szynce, potrawa wtedy jest jeszcze smaczniejsza.

Smacznego!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.