Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Markus

Tematy filmowe, soundtracki czyli... muzyka filmowa

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

do wielu z tematów czy pelnych ścieżek dźwiękowych wymienionych wcześniej z powodów czysto osobistych dorzucę na samej górze jeden w wykonaniu P. Gintrowskiego zaczynający się do słow:

"... Jedno życie, a spraw tyle - ugryźć sam nie jesteś w stanie,

któż zastąpi cię na chwilę, solidarnie da ci zmianę?

Zmniejszy trosk twych utarg dzienny lekko, łatwo i przyjemnie,

zaufania godny zmiennik i na odwrót i wzajemnie

[...]

Serpentyny i pobocza wyczuwamy,

raz na ziemi, raz pod ziemią drogi kręte,

Radio Taxi, proszę czekać. Zaczekamy,

coś być musi, coś być musi do cholery za zakrętem..."

Zaś w ostatnim odcinku po pewnych zmianach...

"... Po warszawskich mknie ulicach

Nasza własna i kochana bardzo słodka tajemnica

Choć wybojów paszcze jeszcze w nos się śmieją,

krawężniki mają kanty dosyć ostre,

poprujemy pełną parą z tą nadzieją,

że się czai za zakrętem kawał prostej..."

Pomijając to także dołożyłbym z najwyższymi ocenami:

- Crime Story - Runaway [Del Shannon]

- Konwój [i temt przewodni C.W. McCalla

- Kellys Heroes [Żloto dla zuchwalych] i Burning Bridges

- Blues Brothers... całość!;)

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ewusz   

ŚCIEŻKA DŹWIĘKOWA Z THE BLACK HAWK DAWN- HELIKOPTER W OGNIU... idealnie dobrana do klimatu filmu :(

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

... kto i jaką muzykę do filmów pisał i jak to z nią bywało....

Witam;

kinematografia, ta duża i ta mała to temat już istniejący. Gdzieś jest. Co ciekawe, zwykle w ocenie tego co się podoba a co nie pomijamy, lub nie zauważamy tego co jest w tle : muzyki, piosenek związanych z filmem, fragmentów i tak dalej. Dziś owa muzyka jest jakby nieco zapomniana, choć "Deszcze niespokojne" do dziś gros z nas zna i umie zanucić, wyobrażając sobie pierwsze sceny z odcinka... Mało kto wie, że słowa napisała Osiecka... daleko nie szukać: Janosik, Stawka większa niż życie... Ba w Zmiennikach palce maczał duet Janczarski / Gintrowski... Jeden pisał drugi śpiewał...

Jak to z tą muzyką bywało? Za co ją lubimy, dlaczego tak a nie inaczej oceniamy, kto odcisnął na niej swe piętno...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Klasą są H. Zimmer i tytan E. Morricone, nieźle spisał się William Axt w "Greed".

A za mną na ogół chodzą dźwięki z produkcji Tarantino...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: wiem o tym, tylko gdzie w Polsce są takie nasze małe Morricony, Axty i inne? Może jest to muzyka Matuszkiewicza ze Stawki? A może 07 zgłoś się - Korzyńskiego i Korcza do spółki, a może Gintrowski - któy jest autorem do Zmienników? Przy okazji kilku piosenek w serialu? Kilka filmów, seriali - same gwiazdy, niemal pierwszej lub pierwszej wielkości... By dorzucić jeszcze Kilara, tego Kilara -> Przygody Pana Michała...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam;

secesjonista: wiem o tym, tylko gdzie w Polsce są takie nasze małe Morricony, Axty i inne? Może jest to muzyka Matuszkiewicza ze Stawki? A może 07 zgłoś się - Korzyńskiego i Korcza do spółki, a może Gintrowski - któy jest autorem do Zmienników? Przy okazji kilku piosenek w serialu? Kilka filmów, seriali - same gwiazdy, niemal pierwszej lub pierwszej wielkości... By dorzucić jeszcze Kilara, tego Kilara -> Przygody Pana Michała...

pozdr

tylko gdzie w Polsce są takie nasze małe Morricony

A i są.

Wojciech Kilar.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: zastanawia mnie jedna sprawa, dlaczego fakt, że ktoś pisał muzykę filmową, nawet do filmów z czasów byłego systemu, muzykę która w znakomitej części wypadków była rewelacyjna, wpadała w ucho, która jest kojarzona z pewnymi scenami, która jest CZYMŚ, nie stanowi w wielu wypadkach powodu do chwały?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

a po prostu ileś razy słyszałem audycje w radiu w stylu wielki bard, Gintrowski i to co i z kim robił, gdzie śpiewał. Jakoś o Zmiennikach się zapomina.... O Osieckiej powiedziano więcej niż wiele słów, i to takich zarówno prywatnych jak i bardziej oficjalnych... Deszcze się pomija. Korcz - a i owszem - ale o 07 zgłoś się, cisza, fakt mówi się o Borewiczu, ale bardziej jako o pośle [Cieślik], lub Polonezie którym jeździł w późniejszych odcinkach...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

kolega FSO napisał wcześniej:

dlaczego fakt, że ktoś pisał muzykę filmową, nawet do filmów z czasów byłego systemu, muzykę która w znakomitej części wypadków była rewelacyjna, wpadała w ucho, która jest kojarzona z pewnymi scenami, która jest CZYMŚ, nie stanowi w wielu wypadkach powodu do chwały?

Po czym wymienił głównie osoby nieżyjące.

Trudno więc ocenić jak oni się odnoszą do swej działalności.

Czy kolega zna wprost - opinie muzyków, że to co tworzyli za PRL-u jest ich niechlubną kartą?

Czy tylko kolega tworzy nieistniejące fakty.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

być może nie żyją. Ale przecież z racji tego, że jak sam zauważyłeś tworzyli naprawdę dobrą muzykę [nie tylko tę filmową] mówi się o nich nie raz i nie dwa... Wspomina, przypomina. O tym że Gintrowski maczał palce w Zmiennikach dowiedziałem się gdzieś przy jakiejś tam okazji lat temu wiele, ale jakoś nie słyszałem by wspominano, że ów bard i w ogóle coś takiego stworzył. Nie istnieje. Słuchałem kiedyś programu o Osieckiej - a jakże i muzyka i utwory i takie tam... Pancernych - jakoś nie bardzo, bo to może się nie wpisywało w to co program pokazywał. Już prędzej ów tekst mniej lub bardziej twórczo wykorzystał KSU... [1944]

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam;

a po prostu ileś razy słyszałem audycje w radiu w stylu wielki bard, Gintrowski i to co i z kim robił, gdzie śpiewał. Jakoś o Zmiennikach się zapomina.... O Osieckiej powiedziano więcej niż wiele słów, i to takich zarówno prywatnych jak i bardziej oficjalnych... Deszcze się pomija. Korcz - a i owszem - ale o 07 zgłoś się, cisza, fakt mówi się o Borewiczu, ale bardziej jako o pośle [Cieślik], lub Polonezie którym jeździł w późniejszych odcinkach...

pozdr

To pewnie dlatego kolega FSO ma problem z tym tematem muzycznym, jako że ta piosenka tak się nie nazywa. :)

Może trzeba poszukać informacji o "Balladzie o pancernych"?

fakt mówi się o Borewiczu, ale bardziej jako o pośle [Cieślik]

Widać znamy zupełnie różne seriale, ja do tej pory byłem przyzwyczajony, że głównego bohatera grał Bronisław Cieślak - ale nie śmiem polemizować z kolegą FSO w kwestii znajomości filmografii czasu PRL-u.

Słuchałem kiedyś programu o Osieckiej - a jakże i muzyka i utwory i takie tam... Pancernych - jakoś nie bardzo, bo to może się nie wpisywało w to co program pokazywał

To musiała być nader nadzwyczajna audycja radiowa, nie dość że można było jej posłuchać to jeszcze pokazywała... co jak na takie medium jak radio - jest szczególnie trudne technicznie. :P

Informacje są szczególnie ukryte, ot choćby:

http://webcache.googleusercontent.com/sear...lient=firefox-a

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

w kwestii Cieślaka - nie wiem czemu mi się w głowie zakodował jako Cieślik... Ale cóż, starość nie radość :)

Fakt radio medium dość skomplikowanym jest, lecz z racji braku tivi radia słucham namiętnie. Także w robocie, w niektóre dni niemal stale, zaś audycje ku pamięci, twórczość, są jednymi z lepszych. Audycji o Osieckiej słyszałem kilka, ale jakkolwiek okularnicy byli, listy były, kabarety i inne... to pancernych niet. Ale może nie wszystko słyszałem?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Posłuchajcie redaktora Sztompke - on nadaje te piosenki. Mówi przy okazji kto jest ich autorem. Kolega FSO nie ma racji. O tym się mówi - parafrazując, a może nawet cytując znane powiedzenie - kto i gdzie i kiedy te wszystkie piosenki napisał.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta