Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
biker76

Książki o Wehrmachcie

Recommended Posts

biker76   

Jest na polskim rynku jakaś pozycja książkowa opisująca wszystkie istniejące wówczas jednostki wehrmachtu - od 1939 do 1945r.?

Tomasz N   

Chyba nie. Przyczynki są jak chociażby "Niemiecka broń pancerna" Lalaka i Jędrzejewskiego. Czy jest coś takiego o piechocie, nie wiem. A jakie jednostki Cię interesują ?

biker76   

Głównie chodziłoby mi o artylerię i piechotę. Nadal staram się zgłębić zagadkę, którą dałem w temacie Dziadek w wehrmachcie - czyli historia służby mojego dziadka.

Poza poszukiwaniami w niemieckich zbiorach, bo opierając się na tych twoich zdjęciach to niewiele wyciągniesz, skieruj swą uwagę na ostatni przydział - czyli wyspę, spróbuj od końca - jakie jednostki tam stacjonowały itp.

Tomasz N   

Ja bym sprawdził Rembertów. Jeżeli wrócił, to trafił do rezerwy, a wtedy w przebiegu służby w książeczce wojskowej i innych aktach wpisano mu dokładnie przebieg służby łącznie z PSZ i WH.

Mam akurat taką polską powojenną książeczkę krewnego z takimi wpisami.

Tomasz N   

Napisałbym do CAW-u, podał dokładnie dane dziadka (data miejsce urodzenia miejsce zamieszkania) i zapytałbym się czy coś mają o nim.

Tomasz N   

Żebyś nie myślał, że żartuję.

To książeczka wojskowa mojego wuja (przepraszam, że nie edytuję, ale w edycji nie da się wklejać):

antek01.jpg

antek02.jpg

widiowy7   

Ciekawy przebieg służby Tomaszu

Ale pierwszy wpis. Nie mogę rozszyfrować. 190 p.p... :)

widiowy7   
190 p. panc

:)

5 DPanc we wrześniu 1939 r miała 31 Ppanc.

Do marca 1941 r tak się Wehrmacht rozbudował czy jakaś propaganda? Numery pułków nie po kolei?

Tomasz N   

Nigdy tego nie analizowałem. Tak wpisał. Pewnie to był raczej Pz Gr Reg, ale tak streszczono go w książeczce. W aktach może być to dokładniej rozwinięte.

widiowy7   

Ale może być i propaganda.

Bo jeśli niemiecka dywizja pancerna była dwupułkowa, a dywizji było pięć. No tak ale w dywizjach lekkich też chyba były pułki pancerne. Ale tu trzeba poszukać.

Tomasz N   

Raczej nie propaganda tylko przekłamanie. Może te p. panc to nie pułk pancerny czy pułk grenadierów pancernych, a "przeciwpancerny" (Pz Jag Abt) ? W czołgu w końcu siedział dopiero w 1942, wpierw przy armacie.

Będę to musiał sobie wyjaśnić.