Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Jarpen Zigrin

Olimpiada historyczna 2009/2010

Recommended Posts

Właśnie skończyłem ;].

Poprzednia część, od której zacząłem nie podobała mi się, dlatego zacząłem wszystko od początku. Pisanie sześciu stron zajęło mi ponad 5 godzin, ale najważniejsze, że to już koniec ;)

Wiking   

Cześć.

Wiecie może jaki temat był na II turze (ten w styczniu) z XIX wieku (najlepiej ze wszystkich epok)?

To niezmiernie ważne.

Dziękuje z góry za odpowiedzi.

youpendi   

Jestem boska ;d

Napisałam pracę, akurat idealnie 6 stron razem z bibliografią. Wołam siostrę żeby się jej pochwalić moim dziełem, a ona się pyta czy mamy jakieś obostrzenia co do wyglądu. To ja jej mówię o czcionce, rozmiarze, i o interlinii.

siostra: a ile ma wynosić ta interlinia?

ja: 1,5 wiersza

siostra: przecież ty tu nie masz takiej interlinii.

ja: jak to nie mam?!

No i się okazało, że ustawiłam odstępy na 1,5pkt, a interlinia była 'pojedyncza'. i wiecie co jest najlepsze?

że muszę skrócić tą pracę o 4 <sic!!> strony :ściana:

Edited by youpendi

Avaritia   

Andreas, w regulaminie niestety jest napisane, że czcionka musi być rozmiaru 12. Tak więc nie pozostaje nic innego jak skrócić pracę. A co do mojej pracy - mam na razie 2 strony, zostały jeszcze 4 i koniec :)

Andreas   

O, przepraszam, nie czytałem. Ja akurat w tej olimpiadzie nie biorę udziału, mam już cztery inne z historii, więc dałem sobie spokój. No cóż, ja nie lubię skracania prac.

Narya   
Jestem boska ;d

Napisałam pracę, akurat idealnie 6 stron razem z bibliografią. Wołam siostrę żeby się jej pochwalić moim dziełem, a ona się pyta czy mamy jakieś obostrzenia co do wyglądu. To ja jej mówię o czcionce, rozmiarze, i o interlinii.

siostra: a ile ma wynosić ta interlinia?

ja: 1,5 wiersza

siostra: przecież ty tu nie masz takiej interlinii.

ja: jak to nie mam?!

No i się okazało, że ustawiłam odstępy na 1,5pkt, a interlinia była 'pojedyncza'. i wiecie co jest najlepsze?

że muszę skrócić tą pracę o 4 <sic!!> strony :ściana:

W skracaniu najlepiej skracać część środkową, gdzie jest argumentacja, chyba, że masz za długi wstęp i zakończenie. Osobiście preferuję eseje historyczne (bo to jest w gruncie rzeczy taki esej szkolny) typu: wstęp (przedstawienie aktualnego stanu wiedzy historycznej), rozwinięcie (polemika z wstępem i własne twórcze interpretacje na podstawie źródeł etc) oraz zakończenie (własne wnioski wynikające z polemiki). :)

youpendi   

Moja praca nie ma ani rozwinięcia ani zakończenia :) Ma tylko króciutki wstęp (6 linijek) a reszta to opis danej sytuacji i od raz jest moje zdanie i wnioski, ponieważ poruszam bardzo różne kwestie i nie moge najpierw wyjaśnić o co chodzi, a pod koniec pisać wnioski, bo byłby misz masz -.-

Generalnie to poskracałam tą pracę tak, że opuściłam wszystkie przymiotniki, zdania wybitnie złożone, parę zdan niekoniecznie ściśle dotyczących kolonii (ku mojej rozpaczy usunęłam naprawdę wiele o Napoleonie), wycięłam krótkie historie kolonizacji danej krainy.

także liczę na dostateczny z plusem, bo sama za ta pracę nie dałabym nic więcej - ale liczę, że mi coś nauczycielka podpowie to wskoczę na dobry :P po prostu zbyt mało wyczerpująco opisałam każdy z tematów.

Ewentualnie możesz zmniejszyć marginesy ;D

Mi też wyszła jedna strona za dużo, więc pobawiłem się trochę z tym i wyszło idealne + dorzuciłem to co nauczycielka mi podpowiedziała ;].

Misha   
Czy do waszych szkół przyszły już wyniki olimpiady?

Owszem. Już tydzień temu. Nie spodziewałem się takiego tempa u asystentów panów doktorów, magistrów i innych z UŚ. Udało mi się przejść z tematem ze starożytności. Gratuluję innym szczęśliwcom, którzy są już pewni II etapu :)