Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
kamilson

1 samolot w powstaniu warszawskim

Rekomendowane odpowiedzi

kamilson   

Witam!!!

Słyszałem już nie pamiętam gdzie że w powstaniu warszawskim brał udział jeden niemiecki samolot którym sterował polski powstaniec i miał aż 10 bomb ! i zniszczył 5 tygrysów i ponad 100 niemców zabił(karabinami w skrzydłach) lecz został zestrzelony ale czy to prawda ?hmm... kurcze zapomniałem już gdzie to czytałem

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ciekawe skąd miał ten samolot i skąd startował niby? Poza tym jak miał 10 bomb to jakiś niemały bombowiec, a takich samolotów nie obsługuje jedna osoba (w ogóle bomboce nie obsługuje jedna osoba). No i co za celność - z 10 bomb 5 tygrysów hah. I trudnoby takim samolotem zastrzelić z bocznych, naskjrzydłowych karabinów ponad 100 Niemców, ba 10 Niemców zastrzelić z tego wydaje się trudne do wyobrażenia. O ile w ogóle takie karabiny posiadał damy bombowiec.

Może jeszcze walczący w powstaniu warszawskim mieli po jednej rakiecie V-1 i V-2, z której znieszczyli pół dywizji pancernej i pół dywizji piechoty wroga?

Edytowane przez NRohirrim

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam!!!

Słyszałem już nie pamiętam gdzie że w powstaniu warszawskim brał udział jeden niemiecki samolot którym sterował polski powstaniec i miał aż 10 bomb ! i zniszczył 5 tygrysów i ponad 100 niemców zabił(karabinami w skrzydłach) lecz został zestrzelony ale czy to prawda ?hmm... kurcze zapomniałem już gdzie to czytałem

A o słoniach na spadochronach nie słyszałeś przypadkiem? ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   
A o słoniach na spadochronach nie słyszałeś przypadkiem? ;)

Bajeczka z samolotem -jedna z bajek z Powstania-w rodzaju choćby tej z 17 tysiącami hitlerowców zabitych w czasie PW.....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   
Z tymi 17 000 akurat można się zgodzić.

W jakim sensie?

Bo Bach w meldunku z 5 X 1944 zameldował swoim przełożonym straty:9022 ludzi w tym 1570 zabitych.I to jest włąsciwy rząd wielkości jeśli chodzi o straty hitlerowskie(mimo że nie obejmuje to Kampinosu,kilku dni na Pradze i strat z kilku pierwszych dni.Raport Bacha potwierdzają wszystkie zachowane meldunki niemieckie z okresu PW-podał własciwe rzedy wielkości choć nie w pełni znał straty z kilku pierwszych dni walk ,nie miał też danych z Kampinosu ,Pragi,likwidacji Mokotowa i Żoliborza .

Zaś bajeczka o 17 tysiącach zabitych hitlerowców (upowszechniana w Polsce a nawet wpisywana do podręczników i encyklopedii )to wmawianie naiwnym że KAŻDY uzbrojony w broń palną powstaniec zabił i ranił kilku Niemców i to przy całkowitej przewadze hitlerowców w środkach ogniowych i pełnej możliwości ewakuacji rannych na tyły zaś słabiutko uzbrojeni i z reguły słabo wyszkoleni powstańcy zabili tylu Niemców co milionowa,w pełni uzbrojona regularna armia polska w 1939 dysponująca lotnictwem,bronią pancerną i tysiącami dział i mozdzierzy .

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

O tych kwestiach zapraszam najlepiej do bezpośrednich tematów tego się tyczących.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.