Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Dareknh

Co stało się z majątkiem II RP

Rekomendowane odpowiedzi

Dareknh   

Mam takie pytanie do zawodowych historyków.

Co stało się z majątkiem II RP podczas ewakuacji rządu do Rumuni.

Czy są w ogóle jakieś informacje na ten temat. Ile pieniędzy z państwowej kasy udało się wywieść za granice?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Mam takie pytanie do zawodowych historyków.

No nie wszyscy tu są zawodowymi historykami, a znowuż nie tylko zawodowi historycy mogą coś wiedzieć ;)

Witam serdecznie na forum i dziękuję za założenie ciekawego tematu.

Akurat ja nie wiem za wiele, ale pamiętam, że udało się uratować rezerwy złota NBP, mimo, że Niemcy chcieli położyć na nich łapę. Złoto wywieziono pociągiem i opiekę nad nim przejęli Rumuni, zresztą skutecznie, jeśli dobrze pamiętam, przechowali je przez całą wojnę. Zdaje się, że spore zasługi dla bezpiecznego przewozu złota położył zamordowany później przez Żelazną Gwardię, premier Rumunii, Armand Călinescu. Zupełnie jednak nie pamiętam, ile tego złota było. I coś mi się jeszcze kołacze, że po wojnie wróciło do Polski.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W największym skrócie z pamięci:

Ilości nie jestem pewny, ale zdaje się na początku września z Warszawy wyjechało 15 ton złota. Ale to chyba nie było wszystko, bo część złota była porozrzucana po Polsce (coś kojarzę, że w całej Polsce było tego za ca. 350 mln. ówczesnych złotych polskich, plus sporo już zdeponowano wcześniej w bankach na zachodzie). Złoto ewakuowano przez Rumunię, następnie z Konstancy małym tankowcem do Turcji. Z okolic Istanbułu pociągiem do Syrii. Potem trafiło do Libanu. Z Bejrutu krążownik "Émile Bertin" przewiózł je do Tulonu (dokładnie pierwszą partię, drugą przewiozły francuskie niszczyciele). Potem leżało sobie w Nevers we Francji. Po klęsce Francji okręt francuski wywiózł je do Dakaru. Potem leżało sobie w Kayes (dzisiejsze Mali). Na początku 1944 r. przejęli je Polacy (z rządu londyńskiego), a później przewieziono je do Anglii, Kanady i Stanów Zjednoczonych. Do końca 1946 r. złoto przeszło ostatecznie do dyspozycji nowych władz polskich, czyli TRJN (BTW - Anglikom trzeba było co nieco zapłacić, np. za utrzymanie rządu londyńskiego).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

jak Bruno wspominał złoto wywieziono w sumie szczęśliwie, unikając wpadnięcia w ręce niemieckie. Niestety polskie piekiełko funkcjonowało w Londynie i nie przoszkodziło to w czasie rozliczenia tego co się działo dopytywać się dlaczego z funduszy państwowych były kopowane tak istotne rzeczy jak "tabletki od bólu głowy" dla osób zajmujących się przerzuceniem złota w bezpieczne miejsce.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dla mnie dosyć niesympatyczne, aczkolwiek jakoś tam zrozumiałe - "sorry Winnetou, biznes jest biznes" :) - było skrupulatne rozliczenie kosztów utrzymania polskich władz emigracyjnych, dokonane przez Anglików. Coś zdaje się na kilkanaście milionów ówczesnych funtów nas obliczyli. Nie omieszkali też wyszacować wydatków na broń i amunicję dla Polskich Sił Zbrojnych, ale to nam w końcu darowali.

Dopisek z 1 czerwca:

Losy złota w Rumunii opisała A. Kastory, Rozbiór Rumunii w 1940 roku, Warszawa 2002, s. 103-106.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta