Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Narya

Negacja Holokaustu

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

JJ - errare humenum być;) - ale ad rem:

To że Żydzi zrobili z H / S niezły biznes to jedno, poza tym wcale nie pisałem że tylko Żydzi potrafią to robić. Taki biznes pewnie robi spora część nacji - starając się wykorzystać to co się stało. Pisałem o H/S z racji tego, że w Polsce jest to bardzo wyraźne, wlaśnie z racji faktu że sami w tej kwestii mamy nieczyste sumienie. Skala owego wyniszczenia byłąby zupełnie inna gdybyśmy to my Polacy nie pomagali albo czynnie albo biernie i gdyby do tej pory w wielu środowiskach nie było antysemityzmu. Powoływanie się na to że "tu uciekal / tam go bili" rodzi podobne reakcje - oni mogą to my też.

Zwróć uwagę jakby działa forma : jest to trudna karta w stosunkach polsko - ukraińskich [np. Wołyń]. Nie jesteśmy bez winy, zróbmy coś by to się nie powtórzyło. Zaczynamy rozmawiać. Kończymy handel wymienny w sklepie. Przyjezdza delegacja żydowska - siadamy rozmawiamy i sami wytrącamy argumenty typu "to wina ich samych / nam się należy bo..." z rąk.

Co do H/S jako przedmiotu - coś takiego powinno być, może nie tylko to, ale o tym - o tym co rodzi nienawiść, co rodzi "nic-nie-robienie", bierność, czy aktywna zemsta. Wcale nie jest tak, jak twierdzi 100icki że to ma się nijak do Czerwonych Khmerów. To i to była nienawiść, to i to były chore idee, z tym że H. był tu w naszym domu, obok nas samych. I jedno i drugie uczy nas tego samego, z tym że to co się działo tysiące km dalej nie oddziaływuje tak jak to co się działo za oknem czy koło naszej furtki.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
100icki   

"100icki - ludobojstwa Khmerow czy Hutu nie miały miejsce na terenie Izraela, z kolei Holocaust (chcemy tego czy nie) zawsze będzie związany z obozami śmierci zlokalizowanymi w Polsce i nie można o tym zapominać."

Powiem szczerze że nie b. rozumiem to stwierdzenie

To oznacza że muszą sypac głowę popiołem

tylko za to że ze jakiś szaleniec na terenie podbitego

zniewolonego kraju realizował swoje chore wizje ?

Uważam również że przypadki – nie najlepsze słowo – mordowania, ograbiania, prześladowania Żydów

przez Polaków nie usprawiedliwiają postrzegania całego Narodu Polskiego jako urodzonych antysemitów.

ps czyli z geograficznego punktu widzenia nie ma nic złego w stwierdzeniu

polskie obozy śmierci ?

pozdrawiam

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
JJ   
Uważam również że przypadki – nie najlepsze słowo – mordowania, ograbiania, prześladowania Żydów

przez Polaków nie usprawiedliwiają postrzegania całego Narodu Polskiego jako urodzonych antysemitów.

Nikt niczego takieg nie napisał i wątpię czy twierdzi. Nie ma urodzonych antysemitów ani urodzonych germanofilów. Nienawiść to choroba nabyta a nie wrodzona.

To oznacza że muszą sypac głowę popiołem

tylko za to że ze jakiś szaleniec na terenie podbitego

zniewolonego kraju realizował swoje chore wizje ?

Rzeczywiscie nie zrozmiałeś. Nie syp głowy popiołem. Pamiętaj o tych popiołach. Pamiętaj o ofiarach, bo to byli mieszkańcy tego kraju. Twojego kraju. Pamiętaj o ofiarach bo to byli Twoi bliźni z innych krajów, wyrwani ze swoich domów przemocą i przywiezieni, tu, na obcą im ziemię, i zamordowani. Pamiętaj o nich i pielęgnuj pamięć o tym co się tu stało. Mieszkasz tu i to właśnie Twoja odpowiedzialność: pamięć. Pamięć o szaleństwie i zbrodni.

Zydzi, w dużej części obywatele polscy, zostali tu zamordowani i tylko Ty, Ja zostaliśmy aby przypomnieć o nich światu. To jest Twoja i moja odpowiedzialność.

Żyj normalnie, jak człowiek potrafi żyć. Ale o tym my, Polacy, zawsze musimy pamiętać. Bo nasi dziadkowie, nie-żydzi, byli tego świadkami. Bo kazano im w tym żyć. Patrzeć na to i słyszeć. Bo dzień w dzień przez 6 lat gwałcono ich człowieczeństwo. Dla naszych dziadków, będących ostatni pokoleniem pamiętającym Zagładę, Ty musisz pamiętać. To jest też dług wobec nich.

ps czyli z geograficznego punktu widzenia nie ma nic złego w stwierdzeniu

polskie obozy śmierci ?

pozdrawiam

Jest, bo to przymiotnik wprowadzający w błąd. Obozy śmierci w okupowanej przez Niemców Polsce - to jest prawidłowe stwierdzenie.

PS Gdybyś jednak, jak chciałeś, pamiętał o Zbrodniach Czerwonych Khmerów i ludobójstwie w Rwandzie też by korona z głowy nie spadła. pozdrawiam

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

100icki : są dwa problemy, wcale nie takie banalne jak chcesz to widzieć - owe "przypadki" o jakich piszesz w rzeczywistosci byly wcale popularmne i normalne. Tak normalne że nawet w meldunkach AK wzbudzaly przerażenie, mimo że przed wojną kraj nie byl az taki tolerancyjny za jaki chcialoby się go uważać. Antysemityzm i pogromy byly na porządku dziennym. Polityka AH byla możliwa do zrealizowania na terenie naszego kraju, wlaśnie m. in. dlatego że takie bylo postrzeganie Żydów i tego co oni sobą reprezentują, tego jak sam Kościól bronil zachowań antysemickich. To co się dzialo w czasie wojny można sobie wyobrazić sluchając relacji powojennych, patrzac na zachowania Polaków w momencie powrotu tych Żydów którzy jakimś cudem ocaleli w H / S.

Z tych powodów wlaśnie tak ważne jest mówienie o tym co się dzialo, tak jak ważne jest mówienie o zachowaniach Polaków tych godnych i tych niegodnych, bo milczenie i bierność w takim wypadku oznacza zgodę.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Taka ciekawostka. Wpiszcie sobie proszę w Google "Jerzy Ulicki-Rek". To nasz rodak mieszkający na stałe w Australii. Albo człowiek chory, albo ćwierć-idiota, na pewno bezgranicznie bezczelny. Głosząc swoje poglądy negujące Holocaust, zwrócił się nawet do muzeum w Oświęcimiu z prośbą o dostęp do archiwów. I jeszcze się k....n jeden dziwi, że mu odmówiono. Jego bezczelność jest tym większa, że nawet swoje pokręcone teorie próbował "sprzedać" na polskim forum społeczności żydowskiej (https://forum.jewish.org.pl/viewtopic.php?t=3803). Chyba jednak totalny wariat... Nawet zarejestrowałem się na tamtym forum (ciekawostka - swoją drogą bardzo trudno się tam zarejestrować osobie z zewnątrz, nie wiem jak Ulickiemu się udało) żeby temu szaleńcowi odpowiedzieć (nawet się przygotowywałem, moja ciotka zajmowała się zawodowo badaniem Ziklon-B), ale ktoś rozsądny zamknął temat ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Vissegerd: nie dziw się, takich malych Ulickich - Reków mamy na potęgę. Nie ma ich na necie, nie ma na sztandarach powiewających w miejscach pamięci. Oni są tacy zwykli ludzie kupujący chleb w zwyklym kiosku. Spytani o H. mówią, że tego nie bylo, że przecież to sami Żydzi sobie sprawili śmierć, że to Polaków zabijano. Z nimi są dwa problemy:

1. Są zbyt mali by mieć jakikolwiek wplyw na media, by przekazywaly poglądy dalej, by ktokolwiek ich pociągnąl do odpowiedzialności za to co mówią i w jaki sposób

2. Są akurat na tyle duzi i na tyle zwykli by część polskiego spoleczeństwa ich traktowala tak poważnie jak się da i traktowali ich jak pewną normę.

U nas też jest taki Ulicki - Rek, polski zwyczajny, nazywa się Świtoń.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
100icki   

"PS Gdybyś jednak, jak chciałeś, pamiętał o Zbrodniach Czerwonych Khmerów i ludobójstwie w Rwandzie też by korona z głowy nie spadła."

Drogi JJ

Ja tylko chciałbym byś pamiętał o moich urodzinach

skoro domagasz się bym pamiętał o twoich ;)

Uważam że jest to sprawiedliwe i logiczne

pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   
Taka ciekawostka. Wpiszcie sobie proszę w Google "Jerzy Ulicki-Rek". To nasz rodak mieszkający na stałe w Australii. Albo człowiek chory, albo ćwierć-idiota, na pewno bezgranicznie bezczelny. Głosząc swoje poglądy negujące Holocaust, zwrócił się nawet do muzeum w Oświęcimiu z prośbą o dostęp do archiwów. I jeszcze się k....n jeden dziwi, że mu odmówiono.

Viss, takich idiotów paru się znajdzie. Czasami zastanawiam się czy to aby nie był ich sposób na życie?

Może sami nawet nie wieżą w to co piszą, a robią to tylko w tym celu żeby wzbudzić zainteresowanie swoją osobą, w chorym znaczeniu tego słowa.

Polecam opis odnośnie kłamstwa oświęcimskiego [ podaję opis w wersji angielskiej, bowiem Polski jest do bani] zamieszczonego na wikipedi http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_denial

Macie tam choćby sprawę Irvinga i innych mu podobnych kretynów.

Gdzieś czytałem w internecie [ w wersji angielskiej] opis z jego podróży do Brzezinki. Wieże strażnicze czy też baraki nazwał słabą Polską mistyfikacją... zresztą źle wykonaną.

Pozdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
JJ   

Ja odwiedziłem dziś stronę takich negacjonistów. Zaprzeczają wszystkiemu oprócz tego, że Niemcy w czasie II wojny zostali najbardziej pokrzywdzeni.

Generalnie Żydom nic się nie stało a Treblinka to był zwykły obóz przejściowy. "Zbadali" to na miejscu "wybitni" badacze i stwierdzili, że nie znaleźli żadnych ciał. Generalnie jeśli zginęło kilkadziesiąt tysięcy Żydów to z powodu tyfusu ale nie z powodu Niemców. W Auschwitz byly regularne wizyty Czerwonego Krzyża i każdy mógł pozorozmawiać z jego przedstawicielami w cztery oczy. Było 12 wielkich kuchni i opieka dentystyczna. W orkiestrze obozowej każdy miał swój własny instrument. No i można było wysyłać listy i kartki. A krematoria? Jakie krematoria? W Auschwitz były wielkie sale z natryskami i sauny.

W ten sposób można dowieść rzeczywiście że ofiar nie było 6 milionów a nawet że nie było ofiar bo przecież nikt ich nie zabijał tylko sami umierali.

Gdyby w ten sam sposob próbowano tłumaczyć mord katyński zrobiono by to pewnie tak: "Polacy po prostu niefortunnie upadali na plecy i w ten sposób nadziewali potylice na wystające gałęzie. NKWD nie mogło nic zrobić i po prostu chowało zmarlych. Skala wypadków była bowiem dość duża."

Strona i jej treść jest tak surrealistyczna, że oglądając ją człowiek ma wrażenie jakby się naćpał. Te same znane zdjęcia z wojny z zupełnie abstrakcyjnym opisem. Tam też funkcjonuje termin 'kłamstwo oświęcimskie" - ale jako oznaczenie "falszywej" historii obozu jaką się oficjalnie uznaje. Makabra!!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ostatnio przeczytałem o tym, iż istniała(a może nadal istnieje, nie mogłem znaleźć) strona internetowa pod hasłem Północnoamerykańska Negacja Holocaustu(North American Holocaust Denial). Zamieszczali materiały w języku niemieckim, hiszpańskim, angielskim oraz mieli plany dotarcia do Rosji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Gdyby w ten sam sposob próbowano tłumaczyć mord katyński zrobiono by to pewnie tak: "Polacy po prostu niefortunnie upadali na plecy i w ten sposób nadziewali potylice na wystające gałęzie. NKWD nie mogło nic zrobić i po prostu chowało zmarlych. Skala wypadków była bowiem dość duża."

W sumie jak coś takiego pojawi się kiedyś... gdzieś... to nie zdziwię się nawet za bardzo. Swego czasu na forum axis ( http://forum.axishistory.com/viewtopic.php...16&start=15 ) spotkałem się z twierdzeniem, jakoby Stalin od początku wojny chciał Polakom pomóc, w całej wojnie zginęło ledwie 300 000 obywateli Polski, z czego w Powstaniu Warszawskim około 20 000...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Niestety - jest coraz więcej "wybitnych" badaczy. Mnie tutaj nasuwa się skojarzenie z amerykańskim systemem prawnym [jak się gdzieś rąbnę - Bruno wybacz i popraw]- każda strona i oskarżenie i obrona ma prawo powolać swoich specjalistów w danej sprawie. W zasadzie każdy pogląd moze być zaprezentowany i podparty większym lub mniejszym autorytetem dowodzącego dane slowa. Sporą grupę wśród nich stanowią "specjalizujący" się w wydawaniu tylko i wylącznie opinii sądowych na podstawie tego co wycztali gdzieś w książkach. To są wlaśnie tego typu spece.

Poza tym, podejrzewam, że wiele osób mówiących takie poglądy sami są nieprzychylnie nastawieni do różnych nacji, żadni rozprawienia się z wrogami. Mówienie że Holocaustu czy Oświęcimia nie bylo, oznacza że oni sami nie są groźni - bo patrzcie N. tyle krzyczeli a skończylo się na niczym a jak robili obozy to zapewniali większą higienę niż generalom...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   
Taka ciekawostka. Wpiszcie sobie proszę w Google "Jerzy Ulicki-Rek". To nasz rodak mieszkający na stałe w Australii. Albo człowiek chory, albo ćwierć-idiota, na pewno bezgranicznie bezczelny. Głosząc swoje poglądy negujące Holocaust, zwrócił się nawet do muzeum w Oświęcimiu z prośbą o dostęp do archiwów. I jeszcze się k....n jeden dziwi, że mu odmówiono.

Może to był błąd? Może trzeba było go zaprosić pokazać oprowadzić?

Ludzie czasem godzą się z rozumem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Don Pedrosso, idiotów nie brakuje, nie sieją ich, a sami się rodzą. Wystarczyło poczytać sobie o Zyklon-B i wszystko by było wiadomo. Dokładnymi raportami na temat tej substancji i jej użycia dysponują chociażby zakłady chemiczne w Bitterfeld (dawne zakłady IG Farben), gdzie Z-B produkowano, prawdopodobnie muzeum w Oświęcimiu, oraz któraś z polskich firm chemicznych, nie pamiętam już która. Na pewno dokładne raporty znajdują się w zbiorze akt tajnych WP. Współtwórcą raportów był zresztą jeden z inżynierów IG Farben z czasów wojny, inż. Woliano (pisownia fonetyczna, nie wiem jaka był oryginalna). Zresztą, pod koniec wojny produkowano substancję też w samym Oświęcimiu. Wystarczyłoby więc, żeby Ci świetni "badacze" poczytali sobie o tej substancji, to zrozumieliby jej działanie i możliwość likwidacji ludzi. Faktycznie, docelowo Z-B służył do dezynfekcji, to prawda, ale później zaczęto go stosować do uśmiercania, zdaje się, że nieco inny miał skład ten "morderczy".

gregski, próżny trud, taki matołek i tak "wie swoje" :(

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta