Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
widiowy7

Rewolucja węgierska 1956 rok.

Rekomendowane odpowiedzi

Wolf   

Dudas stojący na czele trzytysięcznego oddziału powstańczego i generał Bela Kiraly (będący komendantem Budapesztu)wywierali wpływ na rozwój sytuacji na miejscu. Nb. Dudas nie uznawał rządu Nagya i dążył do stworzenia własnego ośrodka władzy a "po drodze" rozbił bank państwowy.Kiraly z kolei dopuszczał do samosądów i rywalizował z generałem Maleterem.

Informację ,że Szabad Europa głosiła wśród innych taki postulat w stylu -"wojska radzieckie opuszczą Węgry pod białymi sztandarami" (przy czym przedstawiała to jako postulat ogółu powstańców-w istocie był to postulat oddziału Dudasa) zaczerpnąłem z "Kontrewolucja piórem i bronią" Janosza Beresza. Jeżeli B. zmyślił sobie taki cytat z Szabad Europa/transmitowanych przez nią postulatów to Twoją rzeczą jest to udowodnić.

Beresz przemilczał że Kiraly i Dudas to eks-komuniści(choć pisał o jakiejś "zdradzie" generała Kiralya ) a Nagy i Maleter wręcz dobrzy "znajomi" NKWD ale cytować co lepsze kawałki z Szabad Europa cytował dokładnie .

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

O cytat to ja prosiłem a propos narad w ambasadzie jugosłowiańskiej i prosiłem o umocowanie to w odpowiednim czasie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   

Czas -pomiędzy I a II interwencją radziecką tzn przełom X i XI 1956(nomen omen dokładnie -1 XI święto zmarłych) i nie narad a konsultowania się przez niektórych członków rządu Nagya (Zoltan Szanto,Losonczi)czy będzie się można schować w ambasadzie Jugosławii w przypadku białych pogromów (eskalacji białego terroru a-la 1919 i powodzenia wystąpień analogicznych do wystąpień oddziału Dudasa) ,w przypadku powodzenia zbrojnych wystąpień przeciwko ekipie rządowej Nagya).

Źródło to samo a dokładnego cytatu w tej chwili nie podam bo nie mam go przed sobą.

Jeszcze co do radykalnych pomysłów -wspierany przez czołgi armii węgierskiej szturm budapesztańskiego komitetu partii( a potem lincz części spośród jego obrońców z sekretarzem partii w stolicy Imre Mezo na czele nb. Mezo był zwolennikiem Nagya i popierał go ) był takim właśnie radykalnym pomysłem ,który upewnił Chruszczowa i Tito,że Nagy nie kontroluje(albo nie chce kontrolować) sytuacji w kraju skoro można rozbić czołgami stołeczny komitet partyjny w stolicy.

Co do postulatu szybkiego i pełnego opuszczenia kraju przez wojska radzieckie to postulat taki rząd Nagya zgłaszał całkiem oficjalnie(acz bez kawałków o białych flagach głoszonych przez Szabad Europa za grupą Dudasa jako postulat powstańców ) a generał Maleter we własnym mniemaniu przyjechał 3 listopada 1956 doprowadzić do wycofania Armii Radzieckiej z Węgier do dnia 15 stycznia 1957.

Nagy ogłosił na pewnym etapie neutralność Węgier i wystąpienie z UW -dzięki uprzejmości części prasy amerykańskiej publikującej na pierwszysch stronach fotki marines(z ochrony ambasady USA ) wśród powstańców czy uzbrojonych emigrantów węgierskich ZSRR b.szybko miało jasność jak będzie wyglądała ta "neutralność " Węgier w Europie podzielonej na 2 bloki militarne i w warunkach/ w czasie trójstronnego anglo-francusko-izraelskiego ataku na Egipt.

Jako ciekawostkę ze zródeł rosyjskich -na pewnym etapie po I interwencji(gdy kierownictwo partii i rządu Wegier zażądało wstrzymania prowadzonej z rozwijającym się sukcesem akcji militarnej sił radzieckich i rządowych (o którą samo poprzednio wystąpiło )a Nagy groził swoją dymisją w przypadku ataku na najsilniejsze zgrupowanie powstańcze doprowadzajac do odwołania tegoż ataku niektórzy oficerowie radzieccy z dowódcą stacjonującego na Wegrzech korpusu na czele istotnie wysuwali postulat aby w tej sytuacji gdy politycy nie pozwalają działać a wojsko ponosi tylko bez sensu straty wycofać się z Budapesztu i w ogóle Węgier.Na natychmiastową ripostę ambasadora Andropowa że wtedy komuniści węgierscy zostaną wyrżnięci generał radziecki zaproponował że mogą zabierać się z nimi.

Andropow zareagował uwagą iż jeśli tak to jutro będą już tutaj Amerykanie co początkowo przyjęto z pewnym niedowierzaniem.30 X 1956 za wycofaniem wojsk radzieckich z Budapesztu a jeśli trzeba to z Węgier w ogóle wypowiedział się na posiedzeniu kierownictwa radzieckiego ktoś ważniejszy od dowódcy korpusu-minister obrony ZSRR i członek ówczesnego kierownictwa państwa -marszałek G.Żukow.

Do czasu aż była możność zapoznać się z prasą zachodnią a tam-na pierwszych stronach obok satysfakcji z linczów -uzbrojeni żołnierze amerykańscy (marines)wśród powstańców.

Jeżeli komuś zależało na przekonaniu radzieckich że akcję kontroluje i wspiera USA to cel osiągnął a jesli sądzono że fotki żołnierzy amerykańskich z powstańcami w Budapeszcie i demonstracyjne wizyty wojskowych zachodnich/NATO w powstańczych sztabach przejdą bez echa i nie wywołają reakcji radzieckich -to bardzo się przeliczono.Dodatkowo -pogrom stołecznego komitetu partii dowodził że Nagy nie panuje już nad sytuacją nawet w stolicy.

Także Chiny 30 X 1956 wystąpiły przeciwko wyprowadzaniu sił radzieckich z Węgier czy choćby Budapesztu -takie zdanie wyraziła delegacja chińska występująca w imieniu Mao.

Analogicznie Thorez i Togliatti już w X chcieli zdławić "kontrrewolucję" a ściślej chcieli by jak najszybciej zrobił to ZSRR.

30 X 1956 rozpoczęła się także trójstronna (brytyjsko-francusko-izraelska )agresja na wspierany przez ZSRR Egipt.

Wreszcie-ze zródeł dyplomatycznych i wypowiedzi ambasadora Bohlena wynikało że USA nie będą na serio przeciwstawiać się tej interwencji.1 listopada w Brześciu zawiadomiona o interwencji została delegacja Polski z Gomułką,Cyrankiewiczem i Ochabem-jako jedyna spośród partii UW wyraziła zdanie odrębne ale zgodziła się ,ze wydarzenia na Węgrzech ostatnio przerosły w kontrrewolucję i nie ma innego wyjścia niż interwencja.Potem zawiadomiono Rymunię,Bułgarię(Rumunia oferowała wręcz udział wojskowy-działłą b.silny antagonizm rodem jeszcze z 1919 r i DWS )Jako ostatni radziecką interwencję zaakceptował Tito w czasie spotkania z Chruszczowem na wyspie Brioni 2/3 XI -to on wysunął Kadara(zamiast Ferenca Munnicha) na stanowisko premiera nowego rządu Węgier. Domagał się także potępienia b.genseków Rakocsiego i Gero co Chruszczow zaakcpetował.

Nb. Chruszczow na Brioni wspominał Tito ,że w Moskwie w kulminacyjnym momencie pojawił się emeryt Rakocsi(od lata 1956 po wymuszonej dymisji -w ZSRR) z propozycją że "chętnie pomoże" ZSRR przywracać porządek w Peszcie.Chruszczow go wypędził.

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

To być może całkiem słuszna ocena sytuacji, atoli ja zadałem proste pytanie:

proszę podać źródło i fragment mówiący o tym, że Węgrzy toczyli w ambasadzie jugosłowiańskiej dysputy, ze strachu przed innymi.

Jest z tym jakiś problem?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   

Źródło już podałem (dzieło Janosza Beresza)a do fragmentu nie mam w tej chwili dostępu.

Nb. w necie w biografii Zoltana Szanto jest potwierdzenie takiego faktu( poszukiwania ewentualnego azylu w ambasadzie Jugosławii).1 XI 1956 to krótko po rozgromieniu budapesztańskiego komitetu partyjnego gdy Dudas rozwijał swoje działania i tworzył alternatywną władzę.

A i wojskowi (generałowie Maleter,Kovacs, Kiraly i kierowany przez nich ruch ) nie bardzo się wówczas 1 listopada podporządkowywali rządowi Nagya.

Nb na Węgrzech generalnie woli obecnie się przemilczać że w toku rewolucji były zaciekłe walki nie tylko węgiersko-radzieckie ale i węgiersko-wegierskie.I to nie tylko ze znienawidzonymi awoszami,ale i milicją ,częścią wojska(które początkowo z polecenia rządu występowąło przeciwko powstańcom) oraz wewnątrz sił powstańców. Przykładowo-kto dziś pamięta że taki Maleter kazał rozwalić 12 powstańców opodal kinoteatru Korvin usiłując przywrócić jakąś dyscyplinę.Albo że Dudas zbrojnie zaatakował i zagrabił bank.

Stąd nieporozumieniem jest podawanie na jednym biegunie zsumowanych strat węgierskich a na drugim-radzieckich.

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Poszukiwanie azylu nie jest tożsame z prowadzeniem rozmów w ambasadzie jugosłowiańskiej, ze strachu.

Poczekam zatem jak kolega WOlf zaprezentuje swe źródła.

(...)

Nb na Węgrzech generalnie woli obecnie się przemilczać że w toku rewolucji były walki nie tylko węgiersko-radzieckie ale i węgiersko-wegierskie.I to nie tylko ze znienawidzonymi awoszami,milicją ,częścią wojska(które początkowo z polecenia rządu występowąło przeciwko powstańcom) ale i wewnątrz sił powstańców.

(...)

To ciekawe, ale ja odniosłem inne mniemanie.

Zatem kolega może podać tytuły książek całkowicie pomijających ten aspekt?

Ja na ten przykład znam inną literaturę, ale specjalistą w zakresie Madziarów nie jestem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   

Tworzy się podział-Węgrzy-Sowieci(plus Awosze) generalnie pomijając takie aspekty do kogo strzelała(a nawet-dokonywała nalotów lotniczych) część armii węgierskiej w pierwszych dniach rewolucji. Przemilcza się że po zakończeniu 1 interwencji strzelanina bynajmniej nie ustała-do kogo strzelano skoro żołnierzy radzieckich na ulicach nie było?

Albo-jak zakwalifikować takie działania i ofiary jak np zabity brat przyszłego premiera Gyuli Horna czy sam Gyula Horn który(będąc przez chwilę w Gwardii Narodowej czyli formacji przypomnę dowodzonej przez generała Kiraly mającej być trzonem nowych sił zbrojnych) ostatecznie z pepeszą w ręku i legitymacją partyjną w kieszeni ochraniał mosty w imieniu rządu Kadara.

Edytowane przez Wolf

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tworzy się... atoli absurdalna sytuacja, kiedy kolega nie może przytoczyć cytatów.

Zatem może z kolejnym postem kolega Wolf poczeka, aż sięgnie do swych źródeł.

Tak dla wiarygodności swego przekazu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wolf   

Generalnie -straty radzieckie i wegierskie podaje się w 2 kolumnach pzrzemilczając "drobny " detal że powszechne były węgiersko-węgierskie walki bratobójcze. Co do Maletera-jak podać cytat do tego że generalnie opisując jego biografię przemilcza się polecenie zastrzelenia 12 powstańców?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta