Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Granat

Red Orchestra

Rekomendowane odpowiedzi

Granat   

Red Orchestra : Ost Front 41-45 - jest to gra która przeszła bez większego echa przez wszystkie rynki gier. Jednak, jest to bardzo dobry FPS. Jego najważniejszą cechą jest REALIZM, tak dobitnie odtworzony, że o celowniku to w tej grze można pomarzyć. Gra korzysta z zaawansowanego silnika fizycznego, czyli oddaje doskonale fizykę na polu bitwy. Tak więc pociski czołgowe pod złym kątem odbijają się od pancerzy, pociski wystrzelone na dalekie odległości "opadają" i wiele innych.

Oprócz tego w grze znajduje sie... karabin przeciwpancerny PTRD :]

Czy ktoś słyszał / grał ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Moja ukochana gierka. Nie ma dnia żebym nie pograł, po prostu kocham tę grę.

Wg mnie świetnym pomysłem było oddanie realizmu Frontu Wschodniego i wielu nieznanych dla społeczności pól bitew, jak Dolina Baksanu, Arad, Gdańsk czy Konigsplatz w Berlinie. Oprócz tego jest olbrzymia liczba plansz do grania przez Internet, jak Pariserplatz w Berlinie, Kriegstadt(Berlin), Kurlandia...itd. No i duzo uniwersalnych plansz, jak Italy(że niby walczymy we Włoszech jako Rosjanin albo Niemiec), Dubrava czy Blitzkrieg.

W grze znajdują się bronie, których na próżno będziemy szukać w innych FPS-ach, jak: PTRD, Mauser Gewehr G-41, Walther P-38, MP-41, snajperskie wersje SWT-40 i Mausera G-43, PPD-40 i PPS-43 oraz granaty dymne RDG-1 i NebelEihandgranate Nb.39. Poza tym, spora liczba pojazdów: od samochodów pancernych BA-64 i cięzarówek ZiS-5V do ISU-152 i KW-2. Oprócz tego świetnie zachowana balistyka i to co mnie najbardziej się podoba: pociski z czołgów są świetnie widoczne i można doskonale obserwować ich tor lotu. Kolejnym dobrym pomysłem, były zróżnicowane dość mundury(Niemcy-Wehrmacht, Waffen-SS i Volkssturm, Rosjanie-dwa typy mundurów ACz) oraz wprowadzenie wymiennych luf do MG-34 i MG-42. Wadami są: trochę słaba grafika(ale i tak lepsza niż w wielu grach), czasem banalne i małe plansze i .... nie ma praktycznie się do niczego przyczepić. Polecam każdemu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   
Niemcy-Wehrmacht, Waffen-SS i Volkssturm, Rosjanie-dwa typy mundurów ACz

+ mundury czołgistów ( co wpływa trochę na niekorzyść dla rosjan - z daleka zwykły "Striełok" z mosinem, nie rozróżni czyś Niemiec czy swój [ czołgiści mają mundur... ciemny :P]

Dobre jest to, że nigdy nie wiesz ile dokładnie masz kul w magazynku ( chodzi mi o automaty ). Po prostu licz w pamięci każdą kulę z ppsz :P

Gra jest oparta na dość powszechnym podziale na role :

1. Striełok/Shutze

Posiada najuboższy wydawałoby się ekwipunek. Dostaje 2 granaty odłamkowe, karabin powtarzalny ( ruscy mają 3 do wyboru na niektórych mapach - niemce tylko kar98k ) + bagnet który można naczepić i z okrzykiem HURRAAA ruszyć na wroga ( nawet nie wiecie jak to ich zaskakuje ;) ) Karabin powtarzalny po każdym strzale trzeba ręcznie przeładować przyciskiem "strzał". Ilość osób na serwie - nieograniczona

2. Striełok awto/ Shutze mit MK

"lepsiejszy" strzelec. Posiada taki sam ekwipunek jak poprzednik, tylko zamiast karabinu powtarzalnego, ma samopowtarzalny :] Ilość osób - zazwyczaj 4.

3. Awtomatczik/ Stosstrupe

Żołnierz z 2 granatami i pistoletem maszynowym. Do wyboru od 1 do 3 dla czerwonoarmistów i 2 dla Niemców ( + StG )

Ilość - różna, na niektórych mapach 4, na niektórych 12 :clap:

4. Pulemietczik / MG-Shutze

Posiada RKM, jednak może celnie strzelać tylko gdy zaprze się o jakąś przeszkodę ( np. framuga ). Posiada lornetkę, pistolet oraz 2 granaty. Ilośc - 2

5. Snajper / Sharfshutze

Snajper :P. Posiada karabin snajperski ( samopowtarzalny lub nie - do wyboru ) pistolet oraz 2 granaty. Ilośc - 1 lub 2

6.Komandir otdielenija / Gruppenfuhrer

Dowódca na polu walki. Posiada lornetkę którą pokazuje na mapie punkty zbiórek, oraz wzywa artylerię poprzez radio. Posiada najczęściej jakiegoś PM'a rzadziej karabin samopowtarzalny. Posiada dodatkowo pistolet i 2 granaty dymne. Ilośc - 1

7. Sapier / Sturmpioniere

Saper, człowiek do zadań specjalnych. Często bez jego pomocy drużyna przegrywa ( jak w przypadku dowódcy :P ) Gdy nie ma czego już wysadzać może zakradać się do czołgów i kłaść dynamit na nich :] Posiada jakąś broń ręczną ( często PM, rzadziej karabin ) 2 granaty oraz 2 ładunki wybuchowe. Ilość - 1 do 3

8. PT-Sołdat/ Pak-Soldat - moja ulubiona klasa

Posiada karabin przeciwpancerny PTRD ( rus ) lub 3 panzerfausty ( ger ). Rosjanin ma do tego pistolet, lornetkę i 2 granaty, a Niemiec ma po prostu normalną broń. Sztuka w tym aby trafić czołg w jego czuły punkt ( odwzorowany z realiami ) PTRD, świetnie też nadaję się przeciwko czołgistom wyglądającym przez właz :P Wadą jest to że aby strzelać z PTRD należy się położyć.

ilość - 2-3

9. Ekipaż tanka/ Panzerbesatzung

Załoga czołgu uprawniona do jeżdżenia czołgiem ( normalna piechota nie może ). Posiada pistolet i 2 granaty. Ilość - zależnie od mapy od 2 do 20 :]

10. Komandir tanka / Panzerfuhrer

Dowódca czołgu, posiada PM, pistolet 2 granaty i lornetkę. Jest uprawniony do jeżdżenia czołgiem oraz wzywania artylerii.

No, to tyle :P

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Najciężej zawsze jest być erkaemistą(Pulemietczik/MG-Schutze)-zawsze na Tobie koncentruje się ogień z każdej broni. Kolejny, który obrywa, to snajper(Snajper/Scharfschutze), saper(-----) i dowódca(--------). Do tej pory nie ma i nie było gry w całości opartej o Front Wschodni, nie licząc zapowiadanego od paru lat ''Wehrwolfu'' od Ukraińców, a tu lepiej wszystko wygłąda, lepiej niż w Call of Duty.

Najgorszą jednak jest rzeczą to, że nie można się poddać. Kiedy chciałem pójść do towarzyszy, to mnie zawsze sprzątał Gruppenfuhrer.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   
Najciężej zawsze jest być erkaemistą(Pulemietczik/MG-Schutze)-zawsze na Tobie koncentruje się ogień z każdej broni.

Tak, bo niestety widać twoje strzały. Na dodatek huk jest tak charakterystyczny, że grając na słuchawkach tak jak ja, każdy zorientuję się skąd strzelasz. No i to że musisz się zaprzeć aby strzelać "na stojaka" lub wyjęcie pistoletu, sprawia że jesteś bezbronny na dalekie i średnie dystanse.

Kolejny, który obrywa, to snajper(Snajper/Scharfschutze)

Zgoda ale tylko od innego snajpera - bo inni nie widzą z daleka czy to snajper czy zwykły strzelec.

saper(-----)

Też ciężko poznać z daleka. Ginie najczęściej gdy ma zespół idiotów którzy nie potrafią współgrać lub chociaż rzucić zasłonę dymną. Ja gdy jestem w takiej sytuacji, zamiast się skradać - wybiegam szaleńczym sprintem z ładunkami w ręku i biegnę najprostszą drogą ( przy okazji celuje do mnie z 5 strzelców - ciekawie to wygląda jak nie trafiają :P )

dowódca(--------)

Najczęściej ginie od snajpera lub innego dowódcy - bo tylko oni poznają z daleka że to dowódca. Inaczej ginie jak każdy inny żołnierz.

Ja bym tu dodał załogę czołgu ( a szczególnie rosyjską ). Ruscy czołgiści mają ciemny kolor munduru więc gdy biegają poza maszynami są często omyłkowo zabijani, ruskie czołgi są słabsze w większości ( no - IS 2 to jest super maszyna ale taki T34 się chowa przy niemieckich ) oraz te niemieckie panzerfausty które są wg mnie za mocne ( przebijają pancerz pod jakimkolwiek kątem O_o ) szczególnie że towarzysze mają "tylko" rusznicę którą trzeba ładnie wymierzyć i obrać odpowiedni kąt.

Najgorszą jednak jest rzeczą to, że nie można się poddać. Kiedy chciałem pójść do towarzyszy, to mnie zawsze sprzątał Gruppenfuhrer.

Zawsze możesz popełnić honorowe samobójstwo. Gdy nie masz szans, skończyły się posiłki, zostałeś sam - odbezpiecz granat i bieeegniiij. Może zrobisz kamikadze ? Może ktoś cię po drodze zastrzeli a twój granat dokończy ? Może po prostu oderwiesz sobie łapy :wink:

a tu lepiej wszystko wygłąda, lepiej niż w Call of Duty.

Call of Duty to przy tym jakaś czysta balanga :D Tutaj każda prawie mapa jest ciemna i brudna. O wiele więcej jest też kryjówek, które cały czas odkrywam pomimo kilku miesięcy grania :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Ja tak miałem. Lol. Mieliśmy szturmować okop, jako Niemcy. Oczywiście, dowódca nie wpadł na p[omysł rzucenia granatu dymnego, nikt też nie pomyślał, żeby załatwić obsługę działa i erkaemu, bo po co. I przez całą sesję nie zdobylismy nawet tego okopu, tracąc pełno ludzi.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta