Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Col. Frost

Iwan Bohun

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytałem gdzieś (nie napiszę gdzie, aby się samemu nie ośmieszyć ;-) ) o tym Kozaku, uczestniku powstania Chmielnickiego, i osobie na której to Henryk Sienkiewicz wzorował się tworząc Jurko Bohuna do swojej powieści "Ogniem i Mieczem".

Wyczytałem, że był wyborowym dowódcą. Uratował sporą część wojsk po Beresteczkiem, zdobył Winnicę, oblegał Kamieniec Podolski. Brał też (podobno) udział w zdobyciu Baru. W Perejasławiu odmówił przysięgi wierności Moskwie, a w czasie potopu szwedzkiego zabiegał o stanie po stronie RON. Walczył jeszcze potem w wojsku siedmiogrodzkim. Potem wrócił do kraju i walczył z Rosjanami, ale został oskarżony o zdradę. Pod tym samym zarzutem został rozstrzelany w 1664 roku.

Czy ktoś wie coś więcej na temat tego pułkownika, wiernego zarówno swoim braciom-kozakom, jak i Rzeczypospolitej (bo osobiście nie wierzę w tą zdradę)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Walczył jeszcze potem w wojsku siedmiogrodzkim

Ale przeciw Polsce. Po prostu poparł traktat z Radnot, a poparł go dlatego, iż widział szansę dla Ukrainy jako niezawisłe państwo.

Gorący przeciwnik uzależnienia się Ukrainy od Rosji. Po ugodzie cudnowskiej, przeszedł na stronę polską , ale nie wiem dokładnie za co, ale został zamknięty w więzieniu w Malborku, zwolniony za wstawiennictwem Tetery, został mianowany hetmanem nakaźnym na Zadnieprzu. Za spiski z Brzuchowieckim został stracony.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
A ja właśnie wyczytałem, że był przeciwny Brzuchowieckiemu.

Tak wyczytałem w książce Paweła Jasienicy " Rzeczypospolita Obojga Narodów - Galamitatis regnum" str. 218/219.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   
A ja właśnie wyczytałem, że był przeciwny Brzuchowieckiemu.

Brał udział w wyprawie przeciwko niemu. Ale w czasie oblężenia, Polacy zorientowali się że im coś nie idzie. I okazało się, że oblężonym donosił nie kto inny jak Bohun

Został rozstrzelany na początku 1664 roku, W Nowogródku Siewierskim.

Tak właśnie skończyła się kariera słynnego wodza kozackiego, o którym Ludwik Kubala napisał:

"Odwaga lwa,chytrość węża, przebiegłość lisa i lekkomyślność wichru drgały w każdej jego żyle .Wolność, step, wojna_były jego żywiołem"

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Jednak we wszystkich, krótkich notkach jakie spotkałem o Bohunie, przewija się jedna treść, żeIwan Bohun był zdecydowanym przeciwnikiem ugody kozaczyzny zarówno z Rosją ( ugoda w Perejasławiu z 1654 r.), jak i z Polską ( ugoda hadziacka z 1658 r.), po prostu chciał wolnej, niezależnej od nikogo, Ukrainy...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A ja natknąłem się na taką zmianke o Bohunie u Kaltenbergha :"Do masy kozackiej - chłopstwa Bohun nie należał. Piastując wysokie stanowiska w wojsku korespondował ze zwierzchnością koronną i pisywał listy min. do Lanckorońskiego, z których wynikało że jest rodowitym szlachcicem, pieczętującym sie mogiłą, synem dzierżawcy. W roku 1659 staje na czele powstania na Ukrainie, skierowanego przeciw powracającym ciemiężycielom-królewiętom,którym patronował powolny magnaterii hetman kozacki Wyhowski.Pojmany i więziony po upadku ruchu, został stracony w roku 1664, mając lat 62".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta