Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tankfan

LC-08.

Rekomendowane odpowiedzi

Tankfan   

OBRUM i nie tylko obecnie pracują w Polsce nad nowym czołgiem, ma to być lekki czołg/wóz wsparcia ogniowego na podwoziu uniwersalnym (pod BWP, GTO, Armato-Haubicę samobieżną itp.), coś na wzór Szwedzkiego CV-90/120T.

Osobiście jestem wielkim przeciwnikiem szerokiego wprowadzania tego typu pojazdów jako zastępców normalnych MBT gdyż zapewniają poziom ochrony balistycznej na poziomie zaledwie b. dobrego BWP a aktywne systemy obrony które są reklamowane jako chroniące przed wszystkim tak naprawdę nie chronią przed wszystkim, są one tylko i wyłącznie uzupełnieniem pancerza i z całą pewnością nie chronią przeciwko szybko lecącym penetratorom APFSDS.

Oczywiście, takie pojazdy są przydatne, szczególnie dla jednostek które same nie posiadają lub nie mają w danej chwili wsparcia zwykłych MBT a nawet jeśli mają to przydaje się pojazd który wjedzie np. w ciaśniejsze uliczki.

To wizualizacja projektu OBRUM, ma szczątkową wieżę, hmmm może nawet nie bezzałogową ale z załogą poniżej pierścienia wieży (wieże bezzałogowe to takie które de facto nie mają załogi ani w sobie bezpośrednio ani w swoim koszu zamocowanym wewnątrz kadłuba, nie jest to również wieża typu OWS czyli zdalnie sterowanego modułu uzbrojenia-ZSMU), przypomina ona dość mocno Jordańską wieżę Falcon, sam osobiście nie przepadam za tą wieża ale już sam pomysł zastosowania czegoś takiego u nas, sprawia że mam nadzieję na rozwijanie się naszego przemysłu czołgowego i miejmy nadzieję kiedyś uświadczymy pierwszego prawdziwie Polskiego nowoczesnego MBT.

mbtkq9.th.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tankfan   

Ehm, nie rozumiem czemu mówisz że coś co jeszcze nie istnieje jest do dupy (ja wspominałem o idei zastępowania takimi pojazdami prawdziwych MBT i że taka idea jest błędna a same czołgi lekkie mogą się przydawać) i jeszcze porównujesz to z BMP-T który nie jest ani czołgiem, ani transporterem opancerzonym ani bojowym wozem piechoty a pierwszym przedstawicielem zupełnie nowej klasy bojowych pojazdów opancerzonych zwanych bojowymi wozami wsparcia czołgów, skądinąd BMP-T jest ciężej opancerzony od wielu różnych typów czołgów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FeuerMan   

Ale BMP-T to dla mnie nie najlepiej wygląda. Pancerz no może być ale wieża ma za słaby pancerz i za słabe armatki.. Ja bojowy wóz wsparcia czołgów tak sobie wyobrażam: Na podwoziu Namera oczywiście, na burtach panele pancerza chobham jak w CR2 w bezzałogowej, silnie opancerzonej wieży(uwaga :)) działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm (nie jestem pod wpływem :] ) i podwójna wyrzutnia rakiet no powiedzmy Spike dalekiego zasięgu albo Javelin. Oczywiście zamiast miejsc dla piechoty był by skład amunicji dla "Trzydziestki" czy jak wolisz "Morderczyni czołgów"

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tankfan   
Ale BMP-T to dla mnie nie najlepiej wygląda.

Czemu?

Pancerz no może być ale wieża ma za słaby pancerz i za słabe armatki..

Wieża jest bezzałogowa, nie potrzebuje pancerza bo tam nie ma załogi, dzięki temu jest lekka i lepiej można opancerzyć kadłub w którym już załoga jest. Poza tym podstawa tej bezzałogowej wieży gdzie siedzi dowódca i główny działonowy to solidna nisko profilowa konstrukcja, ma zapewne pancerz warstwowy + ERA Relikt.

30mm działka są wystarczające, można tym zwalczać BWP, APC, piechotę, strzelać do śmigłowców, są wystarczające.

Ja bojowy wóz wsparcia czołgów tak sobie wyobrażam: Na podwoziu Namera oczywiście, na burtach panele pancerza chobham jak w CR2 w bezzałogowej, silnie opancerzonej wieży(uwaga :( ) działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm (nie jestem pod wpływem :] ) i podwójna wyrzutnia rakiet no powiedzmy Spike dalekiego zasięgu albo Javelin. Oczywiście zamiast miejsc dla piechoty był by skład amunicji dla "Trzydziestki" czy jak wolisz "Morderczyni czołgów"

Dobra to zacznijmy powoli. Po cholerę ci wysoki i wielki kadłub HAPC Namer do pojazdu który ma być szybki, mały i lekki? Do tego jest dobrze opancerzony, z przodu wytrzyma wszystkie typy ręcznej broni przeciwpancernej, starsze i średnio nowoczesne typy amunicji kinetycznej, PPK odpalane z pojazdów, amunicję kumulacyjną dział czołgowych, burty ma obłożone ERA Relikt które też chroni wóz wystarczająco dobrze, reszta zabezpieczona jest ekranami ażurowymi.

Na burtach panele Chobham nie są potrzebne, jest tam lżejszy i równie skuteczny Relikt (bo Chobham to dobrze chroni tylko przed amunicją CE, nowoczesna amunicja KE już go penetruje z łatwością, tym bardziej że te panele to góra 20-25cm).

Wieża bezzałogowa w BMP-T już jest, taka wieża jest bezzałogowa więc nie musi być silnie opancerzona, jeśli zostanie uszkodzona bądź zniszczona można ją szybko wymienić, do tego jest lekka więc można lepiej opancerzyć przedział załogowy dla przykładu.

A po cholerę ci działko GAU-8/A Avenger kal. 30 mm?! Ty wiesz jakie to jest monstrum?! Przecież całe działko, lufy, bęben amunicyjny i system zasilania amunicją zajmują praktycznie cały kadłub samolotu A-10! Jak chcesz to posadzić na podwoziu gąsienicowym?! Dorośnij.

PPK i to cztery BMP-T już posiada, poza tym wyrzutnie są łatwo wymienialne i można używać różnych PPK. A taka ilość amunicji z tyłu kadłuba to samobójstwo, jedno trafienie w ten rejon z perforacją pancerza i cały tył rozerwany, wóz spalony a załoga martwa, BMP-T ma o tyle lepsze rozwiązanie że amunicja jest na zewnątrz wozu, do 30mm działek w dużych zasobnikach, PPK na zewnątrz, w środku trzymana jest amunicja tylko do km'u i dwóch 30mm granatników automatycznych.

Jeszcze co do działka Avenger, z przodu czy z boku nie zniszczy ono żadnego czołgu, dlatego A-10 atakują z góry lotem koszącym tak by amunicja trafiła w strop wieży i tył kadłuba gdzie pancerz jest słabszy.

Zastanawiam się czy ty w ogóle widziałeś na oczy BMP-T? :)

No to masz, przyjrzyj się:

tnk_bmpt%20001.jpg

bmpt.jpg

bmpt.jpg

bmpt1.jpg

Lista broni:

* two 30 mm 2A42 dual-feed cannons

* two AGS-17D 30mm grenade launchers

* 9M120 Ataka-V ATGM system (4 launchers)

* one 7.62mm machine gun

* additional weapons can be installed

Ty się nie bój, Rosjanie jeszcze nie tacy głupi są, dobrze wiedzą czego chcą, co im potrzeba i jak to zrobić, zresztą BMP-T na zdjęciach to dopiero wóz koncepcyjny, cała idea jest jeszcze rozwijana ale już cię poinformuję że na nasze nieszczęście Rosjanie zmienią skład plutonów i kompanii czołgów, to już nie będą same czołgi a czołgi i BMP-T.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta