Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Tofik

Wojna 1633

Rekomendowane odpowiedzi

Tofik   

Zapraszam do dyskusji o tej wojnie (działaniach, skutkach itp.). W wojnie tej wyróżnia się dwa poważniejsze starcia:

- Sasowy Róg (do 2 tys. Tatarów, ponad 2 tys. Polaków),

- Kamieniec Podolski (ok. 24 tys. Turków, Tatarów, Wołochów i innych, ok. 8 tys. Polaków).

Dane za Podhorodeckim - i właśnie, czy nie przesadza on szacując siły tureckie na trzykrotnie większe od polskich? To mnie najbardziej nurtuje, czy jeden ambitny urzędnik turecki (Abaza pasza) mógł wziąć tyle wojska (zwłaszcza, że przed bitwą, w czasie marszu, atmosfera w armii nie była najlepsza i zapewne do jakichś dezercji doszło). Czy ktoś posiada dane wg innych historyków?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Kamieniec Podolski (ok. 24 tys. Turków, Tatarów, Wołochów i innych, ok. 8 tys. Polaków).

W pamięci utkwiło mi 10 tysięcy Polaków i 30 tysięcy armii turecko - tatarskiej.

W tym wojska kwarciane około 2.5 tysiąca, i to ono brało w bitwie( może raczej w potyczce ) ze strażą przednią Abazy-Paszy złożonej z Tatarów.

Potem do hetmana dołączyło około 8 tysięcy pocztów prywatnych, i okopawszy się pod Kamieńcem, wojska polskie odparły atak turecko - tatarski.

Pamiętam czytałem w necie( to jest chyba strona pt."Imperium tureckie"), że Abazy-Pasza okłamał sułtana twierdząc, że to on pokonał Koniecpolskiego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Pamiętam czytałem w necie( to jest chyba strona pt."Imperium tureckie"), że Abazy-Pasza okłamał sułtana twierdząc, że to on pokonał Koniecpolskiego.

Po bitwie przebierał chłopów i wysyłał ich do sułtana niby jako jeńców polskich. Nawet jakąś wieśniaczkę wysłał do Stambułu i kazał ją przedstawić jako córkę hetmana wielkiego koronnego. Chciał jeszcze zdobywać małe forteczki kozackie, co przychodziło mu z niebywałym trudem i omal nie doprowadziło do kompletnego zniszczenia jego armii przez Koniecpolskiego (hetman uznał to za cassus belli i chciał dalej ścigać Turków). Abaza pasza był krętaczem jakich mało, później w obawie o swą głowę, w 1634 r.ciągle namawiał do wojny (i źle trafił, bo posłowie tureccy byli zadziwieni, gdy widzieli potężne [jak na RON] masy wojska pod Kamieńcem, na dodatek z całkiem niezłymi morale).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Nawet jakąś wieśniaczkę wysłał do Stambułu i kazał ją przedstawić jako córkę hetmana wielkiego koronnego.

Pisało, że przedstawił ją jako żonę hetmana. Jednak to prawda, też pisało o tym na tej stronce, ale uznałem, że to nieprawda, bo mi się w głowie nie chciało zmieścić, by marny dowódca okłamał sułtana. A 20 tysięcy wojska co wróciło z nim do Turcji, też milczało?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Pisało, że przedstawił ją jako żonę hetmana.

Wg Podhorodeckiego - córka.

A 20 tysięcy wojska co wróciło z nim do Turcji, też milczało?

Z tego co pamiętam, o prawdziwej sytuacji sułtan dowiedział się jeszcze przed powrotem Abazy, choć głowy nie dam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Z tego co pamiętam, o prawdziwej sytuacji sułtan dowiedział się jeszcze przed powrotem Abazy, choć głowy nie dam.

Ale wyrok śmierci dostał w 1634 roku, gdy kłamstwo wyszło na jaw, gdy poselstwo wróciło do Polski. Cała ta kampania jest bardzo mało opisana, nie czytałem żadnego opracowania na jej temat. Wtedy na pierwszym miejscu, było oblężenie Smoleńska i przez co cała ta operacja hetmańska pozostawała w cieniu. Jednak ile mieliśmy szczęścia, że kasztelanem krakowskim był wtedy Stanisław Koniecpolski...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Ale wyrok śmierci dostał w 1634 roku, gdy kłamstwo wyszło na jaw, gdy poselstwo wróciło do Polski.

Ale wtedy już było po wszystkim. Głowę sułtana zaprzątały rokowania z Rosjanami, potem sam zaczął szykować się do wojny, ale na wieść o poważnych przygotowaniach polskich zrezygnował z wojny i na dowód pokojowej postawy ściął Abazę, który gorąco agitował za wojną.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta