Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Andreas

Polska atakuje ZSRR

Rekomendowane odpowiedzi

marcin29   

A po obaleniu Stalina, biała emigracja Rosyjska rzuca się Polsce z miłości w ramiona oddając Kijów,Mińsk i kraje kaukazkie :wink:

Tak się składa że czytałem książke S.I Olańskiego-Dunina o białych w latach 20 i 30,40,nie kochali oni Polaków,a ich koncepcje to były albo monarchia,dyktatura wojskowa,faszyzm w stylu włoskim bądź niemieckim.Nie mówie tu o eserowcach,anarchistach lecz o emigracji oficersko-żołnierskiej, a jak wyobrażali sobie przyszłą Rosje Własow i jego ludzie,różnie ale jedno było jasne to miała być Wielka Niepodzielna Rosja.

A jaj, już to widze Polacy dokonują to co nie udało się III Rzeszy,a wcześniej Napoleonowi,Lenin oddał II Rzeszy spory kawał terenu ale ocalało 95% ziem.A wielka smuta i Polacy w Moskwie było tylko temu możliwe że toczyła się wojna domowa,bojarskie rody się wycinały.

A powiedzmy dochodzi do przewrotu Stalin ginie,w Rosji dyktatura wojskowa i nasz genialny wódz Rydz-Śmigły ma przeciw sobie Żukowa albo Koniewa.Tylko megaloman może myśleć że Polska razem z takimi potęgami jak Rumunia,Litwa,Łotawa,Estonia,Finlandia mogły by pokonać ZSRR czy nawet nową,białą Rosje. A powiedzmy że nawet Ukraina się odrywa,to z wdzięczności oddali by Polsce Lwów,ile czasu by minęło aż Ukraińcy,może z poparciem Rosji ruchyli by po swoje ziemie i miasta Lwów,Lublin,Sandomierz,Sanok.

ZA CUD NAD WISŁĄ POWINNO SIĘ W WARSZAWIE WYSTAWIĆ POMNIK STALINOWI

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
A po obaleniu Stalina, biała emigracja Rosyjska rzuca się Polsce z miłości w ramiona oddając Kijów,Mińsk i kraje kaukazkie

A po diabła nam kraje kaukaskie, same problemy :D

A tak poważnie, "krojenie" Białej Rosji mija się z celem. Po co nam wtedy w ogóle taka wojna, zamiana jednego wroga na drugiego? Tu masz rację bezsens.

nie kochali oni Polaków,a ich koncepcje to były albo monarchia,dyktatura wojskowa,faszyzm w stylu włoskim bądź niemieckim.Nie mówie tu o eserowcach,anarchistach lecz o emigracji oficersko-żołnierskiej, a jak wyobrażali sobie przyszłą Rosje Własow i jego ludzie,różnie ale jedno było jasne to miała być Wielka Niepodzielna Rosja

A ktoś mówił tutaj, że kochali? Chyba nie. Pamiętaj o jednym, "wróg mojego wroga jest moim przyjacielem", to tak ogólnie. Nie musieli nas kochać żeby odzyskać władzę w sojuszu z nami. O koncepcjach Wrangla już tu na forum pisałem (oczywiście, w czasach, o których mówimy już nie żył, ale chciałem pokazać jakąś realność koncepcji). Oczywiście, masz zupełną rację, że idea wielkiej i niepodzielnej Rosji była meritum, jak wyżej wspomnieliśmy.

Bez wywołania rewolty u Sowietów nie mamy najmniejszych nawet szans na cokolwiek (zresztą nawet z rewoltą w Rosji te szanse są nikłe, ale skoro gdybamy, to gdybamy jak chciał autor tematu). Najwyżej pomachalibyśmy sobie szabelką przez parę tygodni i zapewne skończyli gorzej niż Finowie w 1940 roku. Choć sam przyznasz, że to niesamowite, jak ten mały kraik radził sobie w wojnie zimowej z przygniatającą wręcz przewagą przeciwnika.

A jaj, już to widze Polacy dokonują to co nie udało się III Rzeszy,a wcześniej Napoleonowi,Lenin oddał II Rzeszy spory kawał terenu ale ocalało 95% ziem.A wielka smuta i Polacy w Moskwie było tylko temu możliwe że toczyła się wojna domowa,bojarskie rody się wycinały.

Eeee, nie przesadzajmy, ani Napoleon, ani Hitler nie podjął współpracy z Białymi. Zresztą Napoleon nawet nie mógł (sic!). Każdy z ich ślepo wierzył w swój geniusz oraz we własne siły i to ich zgubiło. Dodajmy, że Stalinowi pomogli alianci, gdyby nie ich dostawy, to dłużej by ta wojenka trwała, nie wiem jak by się skończyła...

Co do smuty, to może cofnijmy się do Iwana Groźnego, albo lepiej, do Lecha, Czecha i Rusa (bo to mniej więcej tego typu porównanie) :wink:

A powiedzmy dochodzi do przewrotu Stalin ginie,w Rosji dyktatura wojskowa i nasz genialny wódz Rydz-Śmigły ma przeciw sobie Żukowa albo Koniewa.Tylko megaloman może myśleć że Polska razem z takimi potęgami jak Rumunia,Litwa,Łotawa,Estonia,Finlandia mogły by pokonać ZSRR czy nawet nową,białą Rosje. A powiedzmy że nawet Ukraina się odrywa,to z wdzięczności oddali by Polsce Lwów,ile czasu by minęło aż Ukraińcy,może z poparciem Rosji ruchyli by po swoje ziemie i miasta Lwów,Lublin,Sandomierz,Sanok.

Wierzysz w to, że inne kraje poszłyby z nami? Bo ja nie, to już się robi fantastyka, a nie historia alternatywna. Tłuc najpierw Bolszewików po to, żeby potem naparzać się z Białymi. Toż to już totalny bezsens. IMHO tylko wtedy taka wojna ma jakikolwiek sens (choć i tak w nią wątpię), jeśli zamienia się wrogie państwo komunistyczne na przyjazne "białe", inaczej po co? Ja podążam po prostu tokiem myślowym św.p. Stołypina, nie widzę innej możliwości.

A co to ma wspólnego z niniejszą dyskusją? Oczywiście wszyscy wiemy, że "olał" rozkazy z góry i Tuchaczewskiego, ale to się nijak ma do tematu... Jakiś OT. Pomijam, że przesadziłeś trochę, bo zrobiłeś sobie najzwyklejsze jaja z ludzi, którzy wtedy przelewali krew za kraj, więc jeśli to żart, to niesmaczny i nie na miejscu, bo Stalin to jeden z największych zbrodniarzy XX wieku. Tak uważam. Równie dobrze można powiedzieć, że za odzyskanie Śląska mamy postawić pomnik Hitlerowi, tak to wygląda...

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
adam1234   

Czy Ty sugerujesz, że wygraliśmy bitwę warszawską dzięki Stalinowi?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Marcin, jak przypominam, zakłada kolejne tematy o antyamerykaniźmie, zeby pokazać, że komunizm to dobra ideologia. Mój dziadek kiedyś powiedział, że ''ta dzicz ze Wschodu była jeszcze gorszą cholerą od Niemców''. I miał rację. A Ty wyjeżdżasz z tekstem, że Stalin nam pomógł wygrać wojnę. Tyle, że ten sam Stalin ''pomógł'' nam pozbyć się kilkuset tysięcy obywateli i 76 tys. km kw.

I jeszcze jedno: nie pisz CapsLockiem, bo to brzmi jakbyś krzyczał, po drugie po przecinku używamy spacji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tak na poparcie mojej teorii rewolty w ZSRR, z innego tematu (quiz Wrzesień 1939):

W jednej z bitew wygranych przez Polaków wzięliśmy jeńców, którzy, przynajmniej w części przyłączyli się do naszych oddziałów i walczyli w nich do końca...
Motyw niechęci powrotu jeńców sowieckich do swoich był powszechny. Często można się na niego natknąć.

Nie wiedziałem nawet o tym, ale jak widać nie myliłem się, co do nastrojów ludności ZSRR :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
marcin29   

Moja rodzina pochodzi z Wielkopolski, to co wyprawiali tam Niemcy to był koszmar,ktoś kto twierdzi że Armia Czerwona była gorsza od SS,Selbschutzu kpi sobie z ofiar tych formacji.A co do antyamerykanizmu to zapytajmy księży z Chile, ofiary DINA, formacji szkolonej przez CIA co sądzą o polityce USA w tamtym reginie, chyba że księża z Chile to agenci KGB. Przykładania do krytyki USA tylko miary Polskiej bardzo spłyca i upraszcza problem, tak jak i twierdzenie że przeciwnicy USA to komuniści, bo w takim razie zwolennicy USA to faszyści.Tyle OT.

Wracając do tematu.Wydaje mi się że trzeba sbie zdawać sprawe że Polska nie mogła pokonać ZSRR, bo było to ponad jej siły.Zwycięstwo w 1920 było prawdziwym cudem, zawdzięcza to zwyciestwo Polska, ofiarności obywateli ale i błędom Stalina, utrudniło to Tuchaczewskiemu który był dobrym strategiem wygranie tej wojny, a ułatwiło naszym sztabowcom opracowanie i przeprowadzenie planu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Overcome   

Hmmm...nie żebym był wybitnym specjalistą, ale myślę, że w razie ataku Polski na ZSRR sprawa potoczyłaby się podobnie jak z agresją Niemiec( z tym że my odzyskalibyśmy znacznie mniej terenów, gdyż na pewno nie mielibyśmy możliwości na takie manewry jak Niemcy).Armia Czerwona po uzyskaniu przewagi kontratakowałaby i "do widzenia".Zresztą, sukcesy Niemców w pierwszych latach agresji były spowodowane jedynie lepszym dowodzeniem, co było bezpośrednim następstwem stalinowskiej czystki.Gdyby nie ona, wojna prawdopodobnie byłaby znacznie krótsza.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta