Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Albinos

64 rocznica Powstania Warszawskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Albinos   
"Nadmuchiwaniem" pamięci o PW zajmują się ludzie, którzy chcą to robić, których to pasjonuje, jaki jest sens im tego zabraniąc i kazać im zajmować się Monte Cassino?

Dokładnie, chociaż przyznać trzeba, że w tym przypadku jest o tyle łatwiej, iż wszystko może odbywać się w Warszawie. Z kolei obchody Monte Cassino w Polsce to już nie to samo.

Może pojadę na Targówek jak będę w Warszawie? W sumie to nigdy takiej rekonstruowanej bitwy nie widziałem, a pewnie warto.

Zdecydowanie warto.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Szumo   

Jutro o 17 inscenizacja szturmu Cytadeli. Niestety nie będę miał okazji się na nią wybrać. Ktoś, kto tam będzie byłby tak miły, by opisać jak było? :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja za to jestem prawie pewny, że w dniach 30 lipca 2-3 sierpnia będę w Warszawie i mam nadzieje, że choć troche poczuje klimat Powstania :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Szumo   
Ja za to jestem prawie pewny, że w dniach 30 lipca 2-3 sierpnia będę w Warszawie i mam nadzieje, że choć troche poczuje klimat Powstania :D

Klimat dało się odczuć bodajże 2 lata temu, kiedy nad Warszawą latał Halifax zrzucając ulotki przypominające rocznicę powstania, które były jednocześnie biletami wstępu do muzeum. :D W tym roku zapewne nie będzie aż tak tego klimatu czuć, jednak na mnie od dziecka największe wrażenie robią syreny. Nie wiem dlaczego, ale jak o 17 wyje cała Warszawa, to aż się człowiekowi gorąco robi. ^^

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
dzionga   
Nie wiem dlaczego, ale jak o 17 wyje cała Warszawa, to aż się człowiekowi gorąco robi. ^^

Ja wiem :D Wystarczy myśl, że dokładnie 64 lata temu wszystko się zaczęło. I to piękne uczucie, że ludzie pamiętają o tych ofiarach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Ty zapytales o przewidywane relacje radiowe i telewizyjne juz 3 tygodnie przed data. W sierpniu eter bedzie - zapewne - pelen odpowiednich filmow i programow.

No tak, tyle że tutaj nie chodzi raczej o relacje z obchodów 1 sierpnia czy tego, gdzie po raz setny puszczany będzie "Kanał", ale właśnie o rekonstrukcje czy też nowe publikacje.

Odpowiadam, za co przepraszam, z poslizgiem.

Jesli o rekonstrukcje chodzi - pelna zgoda. To ma potezna sile uswiadamiajaca :D

Zareagowalem alergicznie na ten temat, bo gdy slysze 'relacja z obchodow...' , to moj umysl przywoluje obraz defiladki, w ktorej tle stoja sobie garnitury. Pyski wymienne. Politycy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Zareagowalem alergicznie na ten temat, bo gdy slysze 'relacja z obchodow...' , to moj umysl przywoluje obraz defiladki, w ktorej tle stoja sobie garnitury. Pyski wymienne. Politycy.

Tutaj w pełni się zgadzam. Gdy patrzę na naszych oficjeli, zastanawiam się, czy oni te obchody urządzają dla Powstańców, czy dla siebie. Staram się w swojej naiwności wierzyć, że dla Powstańców.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   
Tutaj w pełni się zgadzam. Gdy patrzę na naszych oficjeli, zastanawiam się, czy oni te obchody urządzają dla Powstańców, czy dla siebie. Staram się w swojej naiwności wierzyć, że dla Powstańców.

Gdy usłyszysz słowo polityk, to spluń.

Gdy byłem w wojsku, wiele lat temu, jakoś tak znalazłem sie koło Pomnika Nieznanego Żołnierza.Rocznica Powstania. I salutowałem tym starszym panom i paniom.

Zasłużyli na to, choć regulamin nic o tym nie mówił.

Robiłem to od siebie dla Nich.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
I salutowałem tym starszym panom i paniom.

I o to chodzi w tych obchodach.

Pedros mam nadzieję, że w choć niewielkim stopniu pomogłem Ci wczuć się w atmosferę Warszawy na przełomie lipca i sierpnia :lol: I jeszcze raz sorry za tę pomyłkę co do spotkania z Bartoszewskim.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Jak zapewne większość z Was wie udało mi się być w Warszawie w dniach 31 lipca-1 sierpnia i nie żałuję tego. Wyruszyłem pociągiem o 6:35, na miejscu byłem o 9:30, zostawiam bagaż w hotelu i do Muzeum Powstania Warszawskiego, gdzie umówiłem się z naszym kolegą Albinosem. Najlepsze Muzeum w Polsce- jestem tego pewien, mimo tego, iż chodziliśmy tylko ok. 1,5h a można by 3-4h, jednak czas goni. Obiecuję sobie, gdy następnym razem będe w Warszawie to poświęce temu miejscu zdecydowanie więcej czasu. Po wszystkich przeżyciach oddaje się pod przewodnictwo naszego kolegi, ruszamy do liceum do którego uczęszczali m.in. Andrzej Romocki, Bronek Pietraszewicz, jak i sam Albinos. Następnym naszym celem jest Kościół Św. Wojciecha, który, można powiedzieć jest zbiorową mogiłą. Po tym ruszamy w kierunku Placu Bankowego na którym odbył się desant Czata 49, w Ogrodzie Saskim Albinos pokazuje mi po krótce którędy szedł Andrzej Morro. Dalej udajemy się w kierunku Kolumny Zygmunta, po drodze, na Miodowej widzimy tablice upamiętniającą miejsce gdzie spadł Liberator, mijamy na Placu Krasińskich pomnik Powstania Warszawskiego. Tutaj telewizja rozkłada swój sprzęt- wieczorem mają się odbyć uroczystości. Po krótkim podziwianiu Zamku Królewskiego, idziemy w stronę Kościoła św. Jana Bożego, tutaj rozstaję się Albinosem i dalej muszę radzić sobie sam :P Szybko do hotelu, orzeźwiający prysznic i do Empiku, gdzie ma sie odbyć spotkanie z Władysławem Bartoszewskim. Gdy tam docieram informują mnie, iż ma to być w Juniorze na ulicy Marszałkowskiej. Po krótrkim błądzeniu dochodzę na to miejsce, jednak niestety żadnego spotkania tam nie było, cóż poradzić, ruszamy na plac Krasińskich, gdzie mają odbyć się uroczystości. Gdy tam docieramy, swoje przemówienia wygłaszają m.in. pan prezydent, pan premier, prezydent Warszawy, z niecierpliwością czekam jednak na oratorium pt. "Kto Ty jesteś?- czyli adresaci". Planowo miało się to odbyć o godzinie 20, jednak wszystko się opóźniło, więc aby nie tracić czasu idę do kościoła(nie pomnę nazwy), który znajduje się na przeciw Pomniku Powstania Warszawskiego. Przepiękny jest Chrystus Katyński, Kaplica Katyńska oraz tablice upamiętniające ludzi, którzy zginęli zamordowani przez NKWD. 21:30- zaczyna się spektakl, jestem naprawdę pod wrażeniem, na każde pytanie i odpowiedź z wierszu "Kto Ty jesteś?" prowadzący przedstawia nam jedną sylwetka łączniczki lub łącznika oraz wykonywane są piosenki, których teksty są związne z nimi. Śpiewają m.in. Marian Opania i Grzegorz Markowski. Pełen niesamowitych wrażeń wracam do hotelu. Nazajutrz rano jadę metrem na Mokotów, gdzie w parku im. Orlicza- Dreszera ma rozpocząć się Marsz Mokotowa. Słucham przemówień- m.in. gen. Ścibora- Rylskiego oraz przewodniczącego Zgrupowania "Baszta"(nie pamiętam jak się nazywał), uroczyste złożenie wieńców i ruszamy przez Puławską w kierunku Dworkowej. W pewnej chwili pokazuje mi się znajoma twarz- moja była sąsiadka, ale co ona ma na ręce? Biało czerwona opaska z napisem "AK- Baszta". 14 lat mieszkałem pod nią i nie wiedziałem, że brała udział w powstaniu! Wstyd! Nie mam niestety czasu podejść, gdyż wszystko już ruszyło. Zatrzymujemy się przy tablicy upamiętnającej twórców piosenki "Marsz Mokotowa". Policyjna orkiestra zaczyna grać, co niektórzy pod nosem śpiewają "Nie grają nam surmy bojowe". Idziemy dalej, na Dworkową, zatrzymujemy się w miejscu gdzie skapitulował Mokotów(jeśli źle mówię, proszę mnie poprawić) i znów rozbrzmiewa piosenka poświęcona tej dzielnicy, tym razem wszyscy co znają tekst śpiewają na głos. Wszystko powoli ma się ku końcowi, a ja udaję się w strone metra, następnie autobus i jestem na Powązkach. Kupuję znicze i ruszam w stronę grobów Andrzeja Romockiego, Bronka Pietraszewicza, Janka Romockiego, Tadka Zawadzkiego i innych wielkich ludzi. Chwila modlitwy, zapalam światełka, następnie widzę, iż powstańcy zbierają pieniądze na sprzątanie grobów, ja również ich wspomogę. Przy okazji pytam się jednej z pań, gdzie znajduje się grób Janka Rodowicza. Na cmentarzu cywilnym, a więc muszę się cofnąć. Docieram na miejsce i rozpoczynam poszukiwania, jednak jest to jak szukanie igły w stogu siana, pytam miłej, starszej pani, czy może ona wie, jednak nic z tego, jestem zawiedziony. Muszę już wracać, czas goni, nie mogę się spóźnić na pociąg, po drodze jednak zatrzymuje się znów na Placu Krasińskich i tam zapalam swój ostatni znicz...

Teraz takie luźne przemyślenia : starsi ludzie są ogromnie mili dla przyjezdnych, jeśli nie wiecie gdzie jesteście spytajcie się ich, z uśmiechem Wam pomogą :D Zauważyłem jednak też, iż nie lubią,a wręcz nienawidzą partii PO oraz Władysława Bartoszewskiego. Na Placu Krasińskich podczas uroczystości, był problem z wpuszczaniem powstańców na miejsca siedzące, jedna pani, której nie chcieli wpuścić chciała rzucać kamieniami do prezydent Warszawy. Rozumiem jej zdenerwowanie, walczyła o to miasto, jednak kulture i szacunek również trzeba mieć.

Na koniec chcę ogromnie podziękować Albinosowi, bez którego nie zobaczyłbym nawet połowy tych miejsc, które okazje miałem zwiedzić. Jestem Ci ogromnie wdzięczny!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta