Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
OLIWKA14

Legiony Polskie

Recommended Posts

harry   

Ha, fakt, druga nieco później. Co za bardzo nie zmienia ww. faktów.

. POnadto szkolono poźniejszych wiarusów wojen Napoleońskich.

Legie tworzono przede wszystkim z dezerterów i jeńców z armii austriackiej, więc byli to żołnierze już wyszkoleni. Z około 25 tysięcy ludzi, którzy przewinęli się przez Legię Polsko - Włoską i Legię Naddunajską, do Księstwa Warszawskiego wróciła tylko jedna formacja - kompania weteranów i inwalidów, około 200 ludzi. Reszta użyźniła pola Włoch, Niemiec, Hiszpanii i Haiti. Gdzie w tym pożytek dla Polski - nie wiem.

Powstanie hymnu 'Mazurek Dąbrowskiego'

Melodia mazura była znana wcześniej, Wybicki tylko napisał słowa. Jest też wersja, że nie napisał, a zanotował tekst śpiewany przez żołnierzy. Nie powstał więc żaden hymn, tylko piosenka. "Mazurek Dąbrowskiego" stał się hymnem dopiero w 1927 r.

...że nie dali się wchłonąć i polski naród jakoś przetrwał.

Polski naród przetrwał dzięki tym, którzy nie dali się wplątać w awantury wojenne Napoleona. Trupy się nie rozmnażają.

Edited by feldwebel Krzysztof

widiowy7   

Nie iem dokładnie, ale chyba z Legionów Dąbrowskiego, wywodziła się późniejsza Legia Nadwiślańska. Przynajmniej gros ułanów płk. Konopki.

Polski naród przetrwał dzięki tym, którzy nie dali się wplątać w awantury wojenne Napoleona. Trupy się nie rozmnażają.

A to tak można było się nie wplątać? Z wszystkich wojsk, walczących u boku Napoleona, po zakończeniu działań wojennych, wróciło ich całkiem sporo. Z czegoś armia Królestwa Polskiego się składała.

Nie iem dokładnie, ale chyba z Legionów Dąbrowskiego, wywodziła się późniejsza Legia Nadwiślańska. Przynajmniej gros ułanów płk. Konopki.
Legia Nadwiślańska nie mogła się wywodzić z Legionów, bo ich już nie było. Legia Nadwiślańska została sformowana rozkazem cesarskim z maja 1807 r. na Śląsku. Wedle zamiarów byłych legionisótw ludność polska na Śląsku miała się rzucić do wojska, a następnie wyzwolić Polskę. Nie rzuciła sie jednak, i to do tego stopnia, że z zamierzonych 9000 rekrutów zebrano niecałe 3000. Napoleon rozkazał zabrać więc około 5000 poborowych z Księstwa Warszawskiego dla uzupełnienia stanów, a następnie wyprowadził Legię ze Sąska do Niemiec, gdzie została wcielona do armii wirtemberskiej.

Drugim oprócz weteranów oddziałem, który dotarł na Śląsk, byli ułani w liczbie około 300 ludzi. Do Księstwa już nie dotarli, utworzono z nich pułk ułanów Legii, który uzupełniono podobnie jak legionową piechotę. Do Polski dotarli dopiero w 1812 r., przez Hiszpanię.

A to tak można było się nie wplątać? Z wszystkich wojsk, walczących u boku Napoleona, po zakończeniu działań wojennych, wróciło ich całkiem sporo. Z czegoś armia Królestwa Polskiego się składała.

Straty w kampaniach były tak wielkie, że nie można było utworzyć żadnej rozsądnej jednostki. Z kilkunastu tysięcy ludzi, których Poniatowski wyprowadził na zachód, wrócił niecały tysiąc. Po zwolnieniu wszystkich jeńców i powrocie maruderów w istopadzie 1814 r. udało się zebrać ok. 30 tys. żołnierzy, z tego tylko połowę piechurów. Wielu z nich nie nadawało się już do wojska ze względu na stan zdrowia. Ponadto wiosną następnego roku wielu żołnierzy i oficerów zostało zwolnionych, a równie wielu zdezerterowało na wieść o ucieczce Napoleona z Elby. Już w połowie 1815 r. trzeba było zarządzić przymusowy pobór do armii.

Ogółem straty Księstwa Warszawskiego ocenia się na 100 tys. ludzi ze stu osiemdziesięciu tysięcy, których udało się zmobilizować w latach 1807 - 1813.

widiowy7   
Legia Nadwiślańska nie mogła się wywodzić z Legionów, bo ich już nie było. Legia Nadwiślańska została sformowana rozkazem cesarskim z maja 1807 r. na Śląsku.

Legionów nie było, ale w służbie Królestwa Neapolitańskiego pozostały pułk piechoty i pułk jazdy. Dawni legioniści.

W Brzeziu (Finkenstein ) ,Napoleon wydał dekret 5 kwietnia 1807 r. o organizacji wojsk polskich, przychodzących z Włoch.

Przy okazji, pułk tych "neapolitańskich" ułanów jako jedyny na świecie, w tym czasie, walczył lancą.

bavarsky   

Epizod;

"W parę dni później odbyła się podobna uroczystość w 1 pułku ułanów, lecz połączona z ogromnym pijaństwem.

W Luszniewie urządzono na naszą cześć zabawę. A więc przyjechali z okolicy państwo Brońscy, Pileccy, Wyganowscy, cała masa Jelskich, gdyż co drugi majątek w tej okolicy do nich należał.

Najoryginalniejszy był senior tego rodu siwiuteńki pan Jelski (*, który kiedy mu się przedstawiłem, zapytał mnie:

-Nim będziemy mówić, będzie pan łaskaw mi powiedzieć kto pana rodził, z kim pan żonaty.

Dopiero gdy uważał, że jestem godny tego, rozmowę rozpoczął.

Na dzień ten austriacki oficer ustąpił kilku pokoi i prześliczny był to widok ułanów w rabatach z obu pułków, tańczących na sali.

Podczas kolacji wzruszające było, kiedy stary pan Jelski wznosił toast za zdrowie Wojska Polskiego i zaczął:

-100 lat minęło, kiedy w tej samej sali dziadek mój przyjmował ks. Józefa Poniatowskiego z jego ułanami. Nie ufałem Wam to przyznaję, jednak żeście mnie swoim sercem, swojemi zapatrywaniami zwyciężyli."

Ze wspomnień Jana Dunina-Brzezińskiego, pt. Rotmistrz Legionów Polskich. Wspomnienia z lat 1914-1919, Pruszków [2004?], s. 145-146.

(* Starszy pan Jelski, na imię miał Aleksander i żył w latach 1834-1916.

Właściciel Zamościa pod Mińskiem i Dudzicz pod Baranowiczami, etnograf, kolekcjoner i publicysta, w swoim dworze zgromadził wiele pamiątek po Karolu Prozorrze, członku Rządu Tymczasowego Litwy i innych osobach z jego rodziny.

Furiusz   
Czy trochę nie przesadzacie ograniczając działalność legionów we Włoszech do czasu wycieczki na Haiti ? Na Antyle wysłano tylko jedną z trzech polskich półbrygad, reszta została na żołdzie włoskim do 1806 roku. Całkiem im tam było dobrze, skoro większość nie chciała wracać. W 1807 na Śląsk trafiło kilkuset szabel i bagnetów tzw. Legii Polsko-Włoskiej. Z ziemi włoskiej do Polski wróciła kompania weteranów. Tym się udało ;)

Do tego trzeba dodać tzw. Legię Północną, stworzoną z dezerterów i jeńców z armii pruskiej, która walczyła na Pomorzu zimą 1807.

Brali jeszcze udział w walkach w 1805 z Austriakami pod Saint Cyr'em, bitwie pod Maidą w 1806. S. Przewalski, Józef Grzegorz Chłopicki 1771 - 1854, Warszawa 1995 s. 29 podaje, że poza stratami w działaniach wojennych - za niski stan osobowy oddziału wysłanego na Śląsk odpowiada także polityka Józefa Bonapartego który chciał zatrzymać przynajmniej część żołnierzy w Neapolu, jako swoją gwardię.

Furiusz   

Hmm wydaje mi się, że w początkach niepodległości polska armia wykorzystywała każdy możliwy typ oporządzenia jaki udało się jej zdobyć, w tym amerykańskie. Amerykańska kawaleria używała skórzanych kamizelek, więc może o to chodzi? link ze zdjęciem