Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
piterzx

Quiz - Polska pod Zaborami

Rekomendowane odpowiedzi

piterzx   

Witam,

Tym razem pytanie ciekawe, aczkolwiek nie powinno sprawić wielu problemów.

12 maja 1829 car Mikołaj I dla upamiętnienia swej koronacji na króla polskiego wydał dekret, w którym ustanowił pewne odznaczenie. Proszę podać nazwę owego odznaczenia, za co był nadawany oraz ile razy tego nadania dokonano.

Zapraszam do szukania odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Znak honorowy Orderu św. Stanisława.

Kandydatem mógł być każdy wojskowy w randze oficera, który ukończył co najmniej 15 lat wzorowej służby oraz każdy cywilny urzędnik państwowy na stanowisku odpowiadającym randze oficera, za taki sam okres pracy.

Łącznie nadano ten znak tysiącu oficerom i 1045 urzędnikom cywilnym

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   

Witam,

Znak honorowy Orderu św. Stanisława.

Jest to nazwa potoczna mająca zastosowanie tylko do typu cywilnego, gdyż ten był na wstążce od Orderu Św. Stanisława, zaś wojskowy od Virtuti Militari. Pełna nazwa to "Znak Honorowy za Długoletnią i Nieskazitelną Służbę", lecz odpowiedź uznaję ;)

Kandydatem mógł być każdy wojskowy w randze oficera, który ukończył co najmniej 15 lat wzorowej służby oraz każdy cywilny urzędnik państwowy na stanowisku odpowiadającym randze oficera, za taki sam okres pracy.

Łącznie nadano ten znak tysiącu oficerom i 1045 urzędnikom cywilnym

Zgadza się, podaj tylko jeszcze ile razy odbyła się ceremonia nadania i pytanie jest Twoje.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Z tego co doczytałem, nadano te wszystkie odznaczenia tylko raz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   
Z tego co doczytałem, nadano te wszystkie odznaczenia tylko raz.

Bardzo dobrze sie doczytałeś ;) Pytanko wędruje do Ciebie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

A coś całkiem luźnego. Czym dowodził Piotr Wysocki, gdy dostał się do rosyjskiej niewoli?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Poprzednie potwierdzenie mi chyba nie wyszło, a więc Pancerny Twoja kolej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Kto był szefem sztabu Ludwika Mierosławskiego w 1848 roku ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   

Myślałem, że pytanie jest łatwe, podam odpowiedź: Stanisław Kalikst Poniński (1805-1860)

Nowe pytanie z Powstania Listopadowego: "...Atak ten tylko z szarża pod Samosierrą porównać można. Tam góry, tu miasto obsadzone piechotą jeden szwadron zdobył"

O jaką bitwę chodzi?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   

Witam,

Myślałem, że pytanie jest łatwe

Pytanie rzeczywiście nie było trudne, lecz nawet fachowa literatura dość rzadko zagłębia się w zagadnienia dowództw i sztabów w powstaniu poznańskim i krakowskim, dlatego nie dziwię się, brakowi odpowiedzi...

O jaką bitwę chodzi?

Cóż, opis wnioskując raczej "na ślepo", bo po, jak wnioskuję, jest to relacja, a co więcej bitwa ta nie była zbyt znaczną, z tego, co pamiętam... Strzelam na Sokołów Podlaski, lecz, jeśli jest tak rzeczywiście, to relacja jest trochę nieścisła :roll:

Pozdrawiam :(

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
Strzelam na Sokołów Podlaski, lecz, jeśli jest tak rzeczywiście, to relacja jest trochę nieścisła :roll:

Zapewne Masz rację.Sorki ,już poprawiam: to była wypowiedź gen.Dezyderego Chłapowskiego o szarży szwadronu mjr.Franciszka Mycielskiego w drodze na Litwę.Wtedy szwadron był pod komendą gen Henryka Dembińskiego.Takie szarże podnosiły na duchu powstańców i myślałem ,że były znane.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   

Witam,

Cóż, znowu nikt prócz mnie nie próbuje odpowiedzieć :roll: Powoli przyzwyczajam się do tego...

to była wypowiedź gen.Dezyderego Chłapowskiego o szarży szwadronu mjr.Franciszka Mycielskiego w drodze na Litwę.Wtedy szwadron był pod komendą gen Henryka Dembińskiego

W takim razie jedyną możliwością jest atak na Rajgród. Pytanko Ci się udało, podchwytliwe trochę, bo relacja Chłapowskiego jest trochę nieścisła, ale pytanie świetne :P

Takie szarże podnosiły na duchu powstańców i myślałem ,że były znane.

Były znane, ale było kilka podobnych, jak choćby wspomniany przeze mnie Sokołów Podlaski.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Pancerny   
W takim razie jedyną możliwością jest atak na Rajgród

Wyśmienicie .Zadajesz.

P.S

może bitwa pod Domanicami

Jednak nie Jesteś osamotniony.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   

Witam,

W takim razie, na rozluźnienie pytanko, które nie powinno sprawić większych problemów.

Zatem odpocznijmy trochę od militariów i zagłębmy się w lekko w politykę/dyplomację. Otóż, w 1867 roku w Paryżu cara Aleksandra II spotkała pewna niemiła sytuacja związana z Polską. Proszę podać imię i nazwisko osoby, a także treść słów, które rzuciła ona wtedy Aleksandrowi.

P.S.

Jednak nie Jesteś osamotniony.

Zaczynam powoli, m.in. dzięki Koledze Andrzejowi80 (czyżby ten sam, który udziela się na xad'zie?), odzyskiwać wiarę w ciekawe dyskusje w zaborach... :P

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta