Jump to content
  • Announcements

    • Jarpen Zigrin

      Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

      Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Furiusz

Otoczenie osad wczesnośredniowiecznych - południowe Niemcy

Recommended Posts

Furiusz   

B. Engelhardt, F. Herzing, Z. Kobyliński, D. Krasnodebski, M. Kupryjanowicz, M. Michniewicz, Early Medieval wells from Pfettrach, Bavaria: cultural ecology of an early Bavarian village, "Archaeologia Polona" t. 37 (1999), s. 87-118. Jeśli idzie o rośliny uprawne to materiały palinologiczne wskazują na dużo różnych zbóż generalnie o zbliżonej wielkości upraw ale pewną ciekawostką jest bardzo duży udział, wręcz dominujący - portulaki warzywnej o której autorzy sądzą, że mogła być wręcz na stanowisku uprawiana - dziś jest to chwast. Do tego mamy leszczynę, poziomkę pospolitą, śliwę tarninę, malinę, jeżynę i różne bzy. Do tego konopie siewne, len zwyczajny i lnicznik siewny - o wszystkich trzech roślinach autorzy wspominają, że mogły być to rośliny uprawiane na stanowisku. Do tego dochodzi, najpewniej dziki, chmiel. Do tego dużo roślin typowych dla terenów podmokłych.

Z drzew bardzo dużo jest olszy dalej i zdecydowanie mniej licznie występuje buk i dąb a poniżej 5% materiału drewnianego na stanowisku to klon, topola, wierzba, grab, leszczyna, jodła, wiąz, brzoza, bluszcz (no to może nie drzewo), czeremcha zwyczajna, sosnowate, kruszyna pospolita, powojnik, jałowiec, różowate, cis a pojedyncze fragmenty to kalina i lipa.

Co interesujące cis pospolity - nigdy nie pojawia się w formie nieobrobionej i najprawdopodobniej był sprowadzany na stanowisko z jakiejś dalszej odległości do produkcji przedmiotów drewnianych.

Ciekawa jest też kruszyna pospolita - będąca barnikiem stosowanym do farbowania wełny.

Dodać należy, ze profile pyłkowe wskazują, ze okoliczny krajobraz, o ile był położony powyżej poziomu zalewowego, był mocno przekształcony przez człowieka już w VIII wieku AD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jakober   

(...) portulaki warzywnej o której autorzy sądzą, że mogła być wręcz na stanowisku uprawiana - dziś jest to chwast.

Właśnie w Niemczech z portulaką zetknąłem się parokrotnie. Jest używana "kulinarnie" choć może rzeczywiście - dziś jest swego rodzaju "ekscentrycznym" dodatkiem. W smaku przypomina... hm, chyba najbliższe do opisania smaku byłoby połączenie kaparów ze szczawiem :)

W kulinarnej kulturze Niemiec jest kilka warzyw, które u nas, w Polsce, kiedyś były chyba powszechne, a dziś są zapomniane lub przeżywają renesans. Myślę, że dotyczy to np. jarmużu czy skorzonery. Podobnie - pokrzywa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

Przed wyrażeniem zgody na Terms of Use forum koniecznie zapoznaj się z naszą Privacy Policy. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.