Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mgroc

Handel zamorski

Rekomendowane odpowiedzi

mgroc   

Na studiach mam do napisania pracę o tytule 'przedstaw przeobrażenia społeczne zaistniałe pod wpływem handlu zamorskiego.' Szczerze mówiąc nie jest to temat dla mnie najszczęśliwszy, może ktoś podrzuci mi jakieś propozycje zmian społecznych?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
mgroc   

Chciałem się skupić na rozwoju miast, opisać Hanzę jako organizację mającą wielką moc, armię i wpływy zdobyte właśnie dzięki handlu, nie studiuję historii, tylko politologię, więc nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

No cóż Nowogród Wielki też podobno należał do Hanzy, więc gdzie ta zamorskość ? No i gdzie te obyczaje ? W Hanzie były jakieś specjalne ?

A może tak szerzej ? Transoceanicznie, transśródziemnomorsko (to w antyku). Resztę chyba umiesz sobie sam dopowiedzieć.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
mgroc   

Domyślam się, że muszę pisać o handlu transoceanicznym, mimo to nie usłyszałem od Ciebie żadnych przykładów wpływu handlu na społeczeństwo, więc jak możesz łatwo wywnioskować, Twoja odpowiedz nie jest mi w najmniejszym stopniu przydatna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Ja jestem prosty techniczny interesujący się raptem 4 dniami na 50 km kw jakiś czas temu. I mimo to na podstawie wiedzy z liceum potrafiłbym napisać w 2 minuty całkiem zgrabny konspekt takiej pracy. Więc może Ci się jednak zechce popracować, poczytać, pomyśleć, a nie czekać ?

Może jednak mała porada. Potraktuj sprawę od tyłu. Zainteresuj się przemianami społecznymi na świecie i w nich poszukaj udziału handlu zamorskiego. A potem opisz to we właściwej kolejności.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
mgroc   

chodzi o handel zamorski, nie tylko transoceaniczny, jezeli chodzi o czas, to od poczatku nowozytnosci, do konca xixw.

poza tym, moze ktos zna jakies podreczniki gdzie szeroko opisana jest historia spoleczna, poza historia spoleczna europy prof. skrzypka?

Edytowane przez mgroc

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Sorry. Grypsko mnie męczy i jestem zmierzły. A handel niewolnikami pasuje ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Warto rozpatrzeć dlaczego w dawnej Anglii "interest" pojmowano jako "reasons of state".

Warto zajrzeć do:

J. Kieniewicz "Od ekspansji do dominacji, Próba teorii kolonializmu" i prac Fernanda Braudela.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Może praca była na dziś ?

Myślałem o takiej wprawce przez dwa stulecia, poświęconej pewnemu drzewu znad Amazonki.

Czyli jak wyglądałoby zeszłoroczne Euro gdyby tych 22 uganiało się za świńskim pęcherzem ?

(A potem można wziąć w obroty inne produkty)

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta