Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
fodele

Komu dziękować za prezenty?

Rekomendowane odpowiedzi

fodele   

Wychowałam się w tradycji mówiącej o tym, że prezenty bożonarodzeniowe zawdzięczam dobroci św. Mikołaja, choć w szkole usiłowano mi wmówić Dziadka Mroza. Ale już moja kuzynka z Wielkopolski była przekonana, że przynosi je Gwiazdor. W kolędach amerykańskich króluje niepodzielnie niejaki Santa Claus... W Grecji dzieci w grudniu piszą listy do św. Bazylego z Cezarei!

Kto w końcu odpowiedzialny jest za uszczęśliwianie maluchów!? :blink:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ArekII   

Inny kraj, inny obyczaj. To tak samo jakbyś się zapytał który Bóg jest prawdziwy. Czy ten od chrześcijan, czy ten z islamu...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fodele   

Nie wnikam w religię czy wyznanie, chodzi mi o tradycję :) Traktuję temat bardziej, nazwijmy to, rozrywkowo. Ciekawa jestem np. do jakich świętych (bądź świeckich) osobników zwracają się z prośbą o prezenty dzieci w Hiszpanii. I czy przykładowo w Katalonii wygląda to inaczej (vide Wielkopolska).

Interesuje mnie też dlaczego postać św. Mikołaja i św. Bazylego w pewnym momencie złączyła się w jedność w kulturze Greków. Tu nikt nie potrafi mi na to odpowiedzieć. Większość wzrusza ramionami mówiąc "bo tak". Ale to nie jest satysfakcjonująca mnie odpowiedź ;)

Kto Tobie wkładał prezenty pod choinkę Arekll ? :xmas:

Edytowane przez fodele

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Arek II nie zrozumiał chyba intencji piszącej...

nie o teologiczne spory chodzi, a o trochę uśmiechu przy okazji świątecznego tematu. Gdyby chodziło o coś poważniejszego to temat nie zostałby umieszczony w HP.

Z drugiej strony rozpatrując to z punktu widzenia dziatwy - kwestia jest paląca, źle zaadresowany list nie trafi do tego co rozdaje prezenty... i będzie wielkie rozczarowanie.

No chyba, że wszyscy wymienieni założyli kooperatywę.

ja fodele wychodzę z czysto utylitarnego założenia, zatem najchętniej dziękowałbym Śnieżynce - i to osobiście, inne postacie z racji płci nieco mnie odstręczają, a ich brody nadto są obfite.

Ja ostatnio rozmawiałem z pewnym Piotrusiem o jego liście do św./lub nie (alternatywna wersja dla ateistów) Mikołaja, zaskoczył mnie tym, że doń nic nie napisał.

Napisał do... Spider-Mana.

O tempora...!

:lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ArekII   

Mamusia stówkę mi rzuciła :D

Jak byłem jeszcze mały to oczywiście pisałem listy do św. Mikołaja który kładłem na parapecie i czekałem na prezent :)

Szczerze mówiąc to o Dziadku Mrozie dowiedziałem się dość późno może w gimnazjum. Wydaje mi się że zza PRL to właśnie Dziadek Mróz dawał prezenty.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja mam zdjecia z przedszkola z Dziadkiem Mrozem.Nawet taka czape-mitre ma na glowie rodem z panstwa sowietow.Jednak nazywalo sie te postac sw.Mikolajem,moze wiec byl to kostium z bierutowsko-gomulkowskich jeszcze czasow.Generalnie wychowanie w domu bylo jak nalezy i zawdzieczalo sie prezenty oczywiscie sw.Mikolajowi.Nikt sie w jakies sowieckie wzorce przeciez nie bawil,no chyba ze istnieli jacys specjalnej troski ideowi zboczency.Ja osobiscie jednak takich dewiantow nie spotkalem.

Inna sprawa mnie natomiast zastanawia.

Sw.Mikolaj jest patronem marynarzy,czy chodzi o te sama osobe?Moze kol.Gregski, z racji profesji ,sie blizej w zagadnieniu orientuje?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

To zależy gdzie...

u mnie - nie, mój Dziadek - Dziadka Mroza powitałby siekierą.

W sumie, przy jego poglądach i charakterze, nawet nie wiem czy i Śnieżynki by tak nie potraktował.

:(

U mnie "praktykowano" św. Mikołaja.

A mój syn, będąc bardzo, bardzo młodym pacholęciem po tych wszystkich ostrzeżeniach, że Mikołaj nie da ci prezentu jak będziesz taki niegrzeczny (a był - po tatusiu), kiedy wreszcie wszedł Mikołaj (: szwagier) padł na dywan jak rażony gromem i przestał się ruszać.

Na pytanie:

- Oskarku co ci się stało?

odpowiedział:

- Umieram.

I przeleżał tak przez całą wizytę Mikołaja.

Ot potęga wyobraźni...

Z drugiej strony - sprytna bestyja, na odpuszczenie win liczył...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Amica   

U nas w Wlkp u boku Gwiazdora często pojawiała się jego pomocnica gwiazdka - o niej też proszę nie zapominać. Prezenty przynosi też dzieciątko, aniołek , słyszałam też o bałwanku.

jeśli chodzi o gwiazdory byli to parobcy przebrani w kożuch odwrócony włosem na wierzch, przepasani pasem skórzanym, czapka (kapturek) na głowie wywrócona barankiem do góry, twarz usmarowana sadzami, krótki bat w ręku. Każą dzieciom odmawiać pacierz; nie umiejących go biją, przenosząc z figlów bicie to i na dziewki. Przybycie swe głoszą brzękiem dzwonka. Gwiazd jednak żadnych nie noszą.Orzy nim jest gwiazdka czyli drugi chłopak lub kobieta w bieli (w białą przybraną koszulą) z rózgą i dzwonkiem w rękach zapowiadającym przybycie jako i z koszykiem pełnym owocu i zabawek do dzieci . Przychodząc do czyjego domu gwiazdor puka do drzwi kijem a gwiazdka dzwoni

"Wielkopolski rok obrzędowy: tradycja i zmiana" Andrzej Brencz Wydawnictwo Poznańskie, 2006

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

W Hiszpanii 6-go grudnia dzieci dostaja przyslowiowa fige z makiem,bo po prostu taka tradycja tu nie istnieje(nie wszystkie jednak,bo ja mile drobiazgi rano w bucie jednak znalazlem).Co gorsza podobnie jest z wigilia Bozego Narodzenia.Tez figa,choc tradycja rozpieszczania najmlodszych powoli sie za sprawa mediow przyjmuje.Rano pierwszego dnia Swiat tez nic nie ma,a na upominki dzieci czekaja do dnia Trzech Kroli.Wtedy nawet male wioski sa swiadkami uroczystego przejazdu JKM,a na grzeczne dzieci spada istny deszcz upominkow.Te niegrzeczne dostaja nie rozgi a...wegiel :huh:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Amica   

A oto lista imion osób które przynoszą świąteczne prezenty w różnych krajach

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christmas_gift-bringers_by_country

...i parę słów na temat historii tej tradycji

http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_gift-bringer

Edytowane przez Amica

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

(...)

W Grecji dzieci w grudniu piszą listy do św. Bazylego z Cezarei!

Kto w końcu odpowiedzialny jest za uszczęśliwianie maluchów!? :blink:/>

W kwestii św. Bazylego to chyba zaczęło się od spotkania z Julianem Apostatą...

Z podanej listy mnie spodobał się: jakucki "Lord of the Cold", przypomina mi stare dobre czasy Warcrafta:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fodele   

Poczytawszy trochę o życiu Mikołaja biskupa Miry i Bazylego z Cezarei, dochodzę do wniosku, że nie wiem ku któremu z nich bym się przychyliła... Jeden i drugi ma na koncie sporo dobrych uczynków.

Tak myślałam i myślałam... Ponieważ Mikołaj ma pod opieką ludzi morza (a trochę ich jest i odpowiedzialne to zajęcie), to może jednak słusznie oczekującą na prezenty dziatwę Grecy powierzyli Bazylemu :unsure:/>

A "Claus" to zdrobnienie od Mikołaja?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta