Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
LadyCassanove

Człowiek 7000 lat p.n.e.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W swoich ambitnych planach mam napisanie książki. Chciałabym jednak dowiedzieć się więcej na temat ludności, żyjącej 7000 lat p.n.e. (okolice udomowienia konia - info znalezione na wiki). Nie jestem historykiem i nie za bardzo się w tym orientuję, co i jak: jak mogli wyglądać, ubierać się, budowac domy, jaką mieli kulturę itd.

Gdyby znalazł się ktoś, kto by mi wskazał te informacje, choćby linkami do jakiś artykułów, albo samodzielnie opisał, byłabym wdzięczna.

Prosze pisać tu, jak i bezpośrednio na ala.szu_szu@wp.pl lub na gg 7898007.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez LadyCassanove

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
amon   

Aby byla w miare interesująca, wybrałam sobie okres starożytny i dalszy. Chciałabym jednak dowiedzieć się więcej na temat ludności, żyjącej 7000 lat p.n.e.

No to mamy problem bowiem 7 tysiąclecie p.n.e nie jest okresem historycznym którym jest w ramach starożytności.

Z drugiej strony czy warto brać się za pisanie książki której teamtyka jest autorowi obca ?

Mało to podobnych pozycji leży tonami w lokalnych marketach ?

Edytowane przez amon

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Niejasne zdanie usunięte ;)

A czy warto pisać - myślę, że jak dowiem się tego, czego trzeba i spróbuję napisać przynajmniej obrazowo co i jak, to wówczas się okaże, czy warto. Poznałam kiedyś wiele książek i wielu autorów, którzy dopiero po zaznajomieniu się w jakimś temacie pisali o nim książkę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Przed przystąpieniem do pracy najpierw musisz zebrać wszelką dostępną bibliografię, i teksty źródłowe (im więcej, tym lepiej dla twej przyszłej pracy). Sporo też będzie literatury anglojęzycznej, i tu bez dobrego tłumacza polegniesz ... :( Musisz odbyć długie i żmudne kwerendy po różnych bibliotekach, czytelniach i archiwach. Zatem - powodzenia :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zaprawdę, ja przegiąłem z ziemniakiem, ale kolega ciekawy mnie przebił...

:lol:

Teksty źródłowe z okresu 7000 p.n.e.?

Będzie ciężko...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Zaprawdę, ja przegiąłem z ziemniakiem, ale kolega ciekawy mnie przebił...

:lol:

Teksty źródłowe z okresu 7000 p.n.e.?

Będzie ciężko...

Fakt - punkt dla Ciebie. Do zagadnienia podszedłem niejako automatycznie, tak, jak uczyli tego na metodologii :))) A pierwszy "pisany" tekst żródłowy pojawi się dopiero za 1400 lat w dolnej Mezoptamii. Jednak - istniały już od dawna (tj. w epoce magdaleńskiej) dzieła sztuki wykonane ręką ludzką - malowidława w hiszpańskiej Altamirze, i francuskiej Lascoux.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ale mi nie chodzi o teksty pochodzace z 7000 lat p.n.e. a o teksty, które opisują tamte czasy, no wiecie... archeologiczne, jakies naukowe. W czasach dinozaurów przecież w ogóle pisma nie było (i ludzi), a wiasomo o tych czasach dużo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

W takim razie mam pytanie: jak się zamierzasz do pisania tej książki zabrać, skoro nie masz bladego pojęcia o metodologii, tudzież dobieraniu źródeł ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta