Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
maxgall

Poszukiwany KHKM R. XV

Rekomendowane odpowiedzi

maxgall   

Witam,

Czy ktoś posiada może (lub ma dostęp) Kwartalnik Historii Kultury Materialnej R. XV z 1967r (2 kwartał)?

Konkretnie chodzi mi o publikację K. Lepszy na stronach 300-320: "Inwentarz polskich okrętów królewskich. Wismar 1629."

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

maxgallu, pewnie gdybym podreptał do pobliskiej biblioteki to bez problemu. Jeśli Ci bardzo zależy, to właśnie zaczynam miesięczny urlop, więc mogę pogrzebać. Jeśli chodzi o samą informację, to uprzejmie służę.

Wismar 1629:

Król Dawid

Tygrys

Wodnik

Arka Noego

Panna Wodna

Biały Pies

Delfin.

Te okręty dotarły do Wismaru w styczniu. Potem dołączyły jeszcze:

Święty Jakub

Feniks

Do tego doszło 6 okrętów koalicji, całością dowodził ks. Filip Mansfeld. W grudniu 1630 roku "Król Dawid" internowany został w Travemünde (gdzie się schronił).

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
maxgall   

Dziękuję, ale informacje które podałeś są mi akurat znane.

Mnie interesuje całość publikacji K. Lepszego. W ostatnim numerze "Okrętów Wojennych" pojawił się artykuł opisujący "Pannę Wodną" i jest tam sporo dodatkowych informacji z tegoż "Inwentarza...", takich jak: wymiary, uzbrojenie (tak na marginesie: troszkę różni się od podanego przez Koczorowskiego), ilość amunicji, żagli, wyposażenie...

Miałem nadzieję że ktoś może chciał by się pozbyć - na Allegro jest ale numer z 3 kwartału :P

...pewnie gdybym podreptał do pobliskiej biblioteki to bez problemu...

No tak - Ty to sobie możesz nawet pooglądać w oryginale "Architectura Navalis" Furtenbacha

:rolleyes:

pozdr

dodano 23.12.2008:

Jedno slowo komentarza: to nie "Inventarz..." różni się od danych z Koczorowskiego, ale dane z artykułu J. Borowińskiego w Okrętach Wojennych - jak zwylke okazało się że lepiej samemu sprawdzić źródła... :rolleyes:

pozdr

Edytowane przez maxgall

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ech, tak myślałem, że znasz te dane, wybacz proszę :rolleyes:

Jak znajdę czas to postaram się wygrzebać ten numer w czytelni, sam jestem ciekaw. Jedną czytelnię (miejską) mam 300 metrów od domu, więc jest szansa, że mi się uda.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
maxgall   

Witam,

Pomysł z biblioteką/czytelnią był bardzo kuszący (wręcz nowatorski :rolleyes: ) jednak fatygowanie Cię drogi Vissegerdzie i to jeszcze podczas Twojego urlopu, wydało mi się nieco niestosowne.

Tak więc, po małej wycieczce, stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknego ksera z "Inwentarzem...", a przy okazji poznałem uroki nowej siedziby Biblioteki Ślaskiej (full wypas :rolleyes: )

Tak więc teraz tylko szybki kurs języka niemieckiego i ...

pozdr

Edytowane przez maxgall

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta