Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
machon

Faraon

Rekomendowane odpowiedzi

machon   

witam wszystkich

mialbym do was takie pytanie, a mianowicie czy moglibyscie powiedziec mi jak najdokladniej jaki zakres obowiazkow, jak i jakie prawa miał faraon w starozytnym egipcie ??

dziekuje pozdrawiam

//JKM Regulamin Rozdział II 2 d)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
napata   

Boję się, że Ci nie pomogę. Nie dlatego, żebym nie chciał, ale dlatego że coś tak czuję, że informacja, której Ci udzielę nie będzie zbieżna z tą, jakiej oczekuje profesor(ka) historii w waszej szkole.

Można by odpowiedzieć bardzo krótko. Faraon był udzielnym monarchą i jako taki nie miał żadnych obowiązków, za to same prawa. ;) Był bogiem, synem Re i Amona. Naturalnie, rządzenie to też obowiązek i trzeba go wykonywać dobrze, ale to dotyczy wszystkich, bez wyjatku, monarchów w historii świata. Prawa bły ogromne. Nie tak, jak napisał B.Prus w "Faraonie" - król nie był zależny od nikogo, nawet od kapłanów. Sam był najwyższym arcykapłanem, sam był bogiem przecież. Naturalnie ludzie są różni, władcy też. Są tacy o słabych charakterach, którymi można manipulować, są i twardzi władcy, nie pozwalający na jakiekolwiek próby ograniczania swej władzy. Wydaje mi się, że łatwiej byłoby na tak postawione pytanie odpowiadać w odniesieniu do konkretnego faraona.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
król nie był zależny od nikogo, nawet od kapłanów

Jeśli chodz o Stare państwo to i owszem ale w Nowym państwie wyglądało to mjuż inaczej (pamiętajmy że na przykład Amenhotep IV (Echtanon) który podjął walkę z rosnącymi w siłę kapłanami - przegrał) Dlatego też pytanie postawione przez machona jest co najmniej nieprecyzyjne, chyba że satysfakcjonującą odpowiedzą jest to że musiał zajmować się państwem, dowodzić armią ect. które to "obowiązki" można znaleźć w każdym podręczniku Historii do podstawówki ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
napata   

Przykład Echnatona nie jest żadnym przykładem. Historia Egiptu zna setki faraonów, czy raczej ich imion, których znaczenie było bez porównania mniejsze niż Amenhotepa IV. Ale czego to dowodzi? Jedynie tego, że zarówno uwarunkowania chrono-polityczne, jak i osobowość każdego władcy (nie tylko egipskiego) niemal zawsze są różne. Z założenia, powtórzę to, faraon był niepodzielnym panem i władcą świata (czytaj: Egiptu) a także synem boga i bogiem we własnej osobie. Taka jest ideologia i o niej, mam nadzieję mówimy. Nie można podawać przykładowych imion władców, którzy byli słabi i ulegali nie tylko kapłanom, lecz również nomarchom, innym dostojnikom, krajom ościennym czy wręcz własnym charakterom. Takie przykłady można by mnożyć w nieskończoność.

Odnośnie samego Echnatona: Przy każdej okazji (niestety dość często) staram się obalać pewien stereotyp, pokutujący jak widzę niepodzielnie - Echnaton nie "walczył z rosnącymi w siłę kapłanami". On tylko wprowadzał w życie nową doktrynę religijną. Jego zamiary i cele były inne niż walka z potężniejszym coraz bardziej klerem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Przykład Echnatona nie jest żadnym przykładem.

ej a niby dlaczego??

faraon był niepodzielnym panem i władcą świata (czytaj: Egiptu) a także synem boga i bogiem we własnej osobie.

owszem z założenia tak - nie oznaczaq to jednak że posiadał taką władzę przez cały cas trwania starożytnegho Egiptu - W Stramy Państwie - owszem miał całkowicie despotyczna władzę - ale już po II Okresie Przejściowym (panowanie Hyksosów) znaczenie faraonów stale malało - począwszy od założyciela Nowego Państwa Ahmosa który godność faraona zawdzięczał zgromadzeniu nowych urzędników - nomarchów).

Echnaton nie "walczył z rosnącymi w siłę kapłanami". On tylko wprowadzał w życie nową doktrynę religijną.

Ośmielę sie niezgodzić - ja na lekcjach historii uczyłem się że Amenhotep IV zmienił Amona na Atona imię na Echnaton a stolicę na Achetaton przede wszystkim po to aby ograniczyć wpływy kapłanów Amona w Tebach. sam został kapłanem nowego boga a pozostali kapłani byłi "jego ludźmi". Podobno w jego zagadkowej śmierci maczali palce tebańscy kapłani Amona...

Jeśli masz jakieś argumenty na obalenie tej tezy proszę mnie oświecić ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
napata   
ej a niby dlaczego??

Nie uwazasz? Napisalem przecież. Zamiast Echnatona ja podam przyklad Didumes, albo Neferkaure, albo Sahathor, albo Hori, albo... i takich imion mógłbym wymienic setki. Amenhotep IV przy nich jest wladca poteznym.

owszem z założenia tak

I o założeniach ja mówię.

nie oznaczaq to jednak że posiadał taką władzę przez cały cas trwania starożytnegho Egiptu - W Stramy Państwie - owszem miał całkowicie despotyczna władzę - ale już po II Okresie Przejściowym (panowanie Hyksosów) znaczenie faraonów stale malało - począwszy od założyciela Nowego Państwa Ahmosa który godność faraona zawdzięczał zgromadzeniu nowych urzędników - nomarchów).

Czy nie zrozumiales moich poprzednich wypowiedzi? Na przestrzeni dlugiej historii Egiptu bylo wielu faraonow nie majacych wladzy lub posiadajacych ja czysto teoretycznie. O tym wlasnie pisalem. Echnaton posiadal wladze ogromną, w odroznieniu od tych wlasnie slabych efemerycznych regentow panujacych w roznych okresach.

Ośmielę sie niezgodzić - ja na lekcjach historii uczyłem się że Amenhotep IV zmienił Amona na Atona imię na Echnaton a stolicę na Achetaton przede wszystkim po to aby ograniczyć wpływy kapłanów Amona w Tebach. sam został kapłanem nowego boga a pozostali kapłani byłi "jego ludźmi". Podobno w jego zagadkowej śmierci maczali palce tebańscy kapłani Amona...

To źle Was uczą. Ja ośmielę sie stwierdzic, że ograniczanie władzy kapłanow nie było celem Echnatona. Powtórzę, ten poglad pokutuje od czasow realnego socjalizmu, kiedy to był biedny wyzyskiwany chłop, faraon despota i brzuchaci kaplani - tacy kułacy, jak wiesz co to takiego. ;) Mnie też tak uczono w szkole.

Nic nie wiadomo o jego "zagadkowej śmierci" a jeszcze mniej o "maczaniu palców przez kapłanów". Temat może intrygujący sensacyjny i ciekawy, ale sztuczny.

Jeśli masz jakieś argumenty na obalenie tej tezy proszę mnie oświecić

Argumentów to ja bym miał całe mnóstwo, tyle że na tym forum nie możemy cytować całych książek - nie zmieszczą się i nie wolno. ;)

Mam obalać tezę? Jaką Przez kogo postawioną? No bo przecież nie przez panią od historii czy autorów podręcznika. Te osoby nie stawiają tez, one je interpretują. Widać - źle w tym przypadku. Tezy stawiane są przez naukowców badających konkretne zagadnienie, no bo przecież nie całą 3000-letnią historię Egiptu. Wszystkie swoje wypowiedzi opieram na ich wiedzy, na ich badaniach, na ich tezach.

Temat nie może zostać zdominowany przez Echnatona. Jeśli chcesz, możesz założyć osobny temat jemu poświęcony. Zadaj konkretne pytania, podaj źródła, przedstaw swoje racje i wówczas z pewnością wiele osób odpowie. Tutaj proponuję już nie rozmawiać o Echnatonie. Takie posty nie na temat będę kasował.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta