Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Gnome

Premierzy II RP (do maja 1926 r.)

Premierzy II RP, którzy najlepsi? (do maja 1926 r.)  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1.

• Ignacy Daszyński - 14 XI 1918 - 17 XI 1918
      1
    • Jędrzej Maraczewski - 18 XI 1918 - 16 I 1919
      1
    • Ignacy Jan Paderewski - 16 I - 9 XII 1919
      1
    • Leopold Skulski - 13 XII 1919 - 9 VI 1920
      0
    • Władysław Grabski - 23 VI - 24 VII 1920
      0
    • Wincenty Witos - (Rząd Obrony Narodowej) - 24 VII 1920 - 13 XI 1921
      3
    • Antoni Ponikowski - 19 IX 1921 - 5 III 1922, 10 III - 6 VI 1922
      0
    • Artur Śliwiński - 28 VI - 7 VII 1922
      0
    • Julian Ignacy Nowak - 31 VII - 14 XII 1922
      0
    • Władysław Sikorski - 16 XII 1922 - 26 V 1923
      0
    • Wincenty Witos - 28 V - 14 XII 1923
      0
    • Władysław Grabski - 19 XII 1923 - 14 XI 1925
      3
    • Aleksander Skrzyński - 20 XI 1925 - 5 V 1926
      0
    • Wincenty Witos - 10 - 14 V 1926
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Gnome   

Kolejny temat z cyklu kto lepszy?

Tym razem na tapetę bierzemy premierów II RP (cezury które przyjąłem są chyba dosyć jasne, ale żeby nie było wątpliwości jako datę początkową traktuję tutaj rozwiązanie Rady Regencyjnej zaś końcową jest finał przewrotu majowego).

Tak więc których trzech premierów II RP uważacie za najlepszych w tym okresie, oczywiście mile widzialne uzasadnienie swoich "typów".

Jako, że niektórzy z nich sprawowali swój urząd kilkukrotnie, "głosujemy" na dany gabinet.

Moja trójka wygląda następująco (będzie w kolejności sprawowania urzędu):

1. Jędrzej Moraczewski - "ogarniecie" sytuacji w kraju, unormowanie kwestii socjalnych oraz przygotowanie do wyborów parlamentarnych.

2. Wincenty Witos w okresie RON, za wkład w skonsolidowanie społeczeństwa w trudnych chwilach.

3. Władysław Grabski (19 XII 1923 - 13 XI 1925) - tutaj chyba nie trzeba uzasadniać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Zagłosowałem na rząd ludowy Daszyńskiego. Za iście socjalny manifest. ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   
Zagłosowałem na rząd ludowy Daszyńskiego. Za iście socjalny manifest. ;)

Jakby na to nie spojrzeć to nie ma tam rządu z 7 XI, a o tym piszesz, ale wszystko jasne (sam też szanuję i doceniam działania rządu Daszyńskiego), poza tym możecie oddawać swoje głosy na trzech premierów (gabinety).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Poprawić głosu nie mogę, bo myślałem, że jest tylko jedna opcja. Faktycznie, moje przeoczenie datacji - przepraszam.

Ale wybrałbym Daszyńskiego (za jego zaangażowanie i pracę), a także Moraczewskiego i Grabskiego.

(Nie wiązać mojego wyboru z poglądami politycznymi!)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zdecydowanie Wincenty Witos i Rząd Obrony Narodowej. W najtrudniejszym momencie zrobił wszystko, co trzeba, żeby można było skutecznie odeprzeć bolszewicką nawałę. Uratował wszystko nie podając do opinii publicznej dymisji Piłsudskiego.

Potem wymieniłbym Władysława Grabskiego za skuteczne reformy i Paderewskiego za Wersal oraz doprowadzenie do uznania Polski przez mocarstwa zachodnie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta