Jump to content
  • Announcements

    • Jarpen Zigrin

      Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

      Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

      Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Furiusz

Oliwa z oliwek

Recommended Posts

Furiusz   

To jeden z ważniejszych produktów spożywczych w tzw diecie śródziemnomorskiej. W czasach rzymskich do Italii sprowadzany był w dużych ilościach, wiemy wręcz, że jeszcze w IV-V wieku AD rejon Byzaceny w Afryce Północnej kwitł własnie dzięki produkcji oliwy i jej eksportowi do cesarstwa zachodniorzymskiego. Jak jednak wyglądała praca i produkcja w takiej tłoczni oraz szczegóły eksportu? jak owe zakłady produkcyjne były rozmieszczone etc to już wiemy znacznie gorzej.

Co nieco wiemy dzięki pismom św. Augustyna który, co wydaje się dość proste, wykorzystywał obraz tłoczni czyli torcular, jako alegorię do przygniecenia człowieka przez troski i ból. Tak też jest w Enarrationes in Psalmos 80.1-3 tegoż, przy czym jak stwierdza święty pracę taka widział na własne oczy i każdy w sumie ją widział gdyż było to zajęcie popularne.

na bazie tego zdawkowego opisu T. Kotula, Torcular - prasa oliwna św. Augustyna. Enarrationes in Psalmos, "Archeologia" t.31 (1980), s.61-67 odtwarza to jak wyglądała praca w takiej tłoczni. Biskup Hippony ma na myśli prace, w której tłoczenie odbywa się pod ciśnieniem drewnianej belki, prelum, opuszczonej na kamienne łożysko, gdzie rozłożono miazgę owocową już uprzednio pozbawiona pestek. Wspomina o koszach na miazgę, fiscnae, oraz o zbiorniku, lacus, do którego ściekała wyciśnięta oliwa rowkami biegnącymi wokół łożyska i kanalikami odpływowymi. Omawia poszczególne etapy produkcji oliwy, poczynając od prymitywnej, lecz skutecznej metody rozdeptywania oliwek nogami, conculcatio, w celu uzyskania miazgi owocowej, jeszcze z pestkami. Z kolei następowało, jak czytamy, lekkie uciskanie owoców w prasie, tribulatio, aby strącić gorzka, wodnistą ciecz, amurca. Dopiero potem odbywało sie właściwe tłoczenie (pressura i pandus u Augustyna), przy czym gęsty płyn wolnej już od amurki oliwy spływał do zbiornika pod łożyskiem prasy, gemellarium. Zasób uzyskanej w ten sposób oliwy przechowywano w chłodnych magazynach, apathecae. ibidem s.65

Co wiemy o znaczeniu, produkcji i dystrybucji oliwy w czasach rzymskich, zwłaszcza Imperium Romanum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kiedy datuje się zakaz wywozu oliwy z terenów imperium?

Jaki podatek był nałożony na plantacje a jaki w porównaniu na pola ze zbożem?

Czy w Rzymie (traktowanym jako państwo) utrzymywano użycie oliwy do polepszenia jakości wełny, jak to było względem cienkowełnistej owcy zwanej tarentyńską (czy: grecką i attycką)?

/za: Z. Kaczmarek "Tkactwo w relacjach kulturowych Cesarstwa Rzymskiego z Barbaricum (I-III wiek n.e.)", Poznań 2013, Praca napisana pod kierunkiem Prof. zw. dr. hab. L. Mrozewicza/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Furiusz   
Czy w Rzymie (traktowanym jako państwo) utrzymywano użycie oliwy do polepszenia jakości wełny, jak to było względem cienkowełnistej owcy zwanej tarentyńską (czy: grecką i attycką)?

Nie pamiętam gdzie to czytałem ale podobno na terenie półwyspu iberyjskiego, a wełna pochodząca z tych terenów miała być wysoko ceniona w Rzymie, oliwek używano przy hodowli owiec, do karmienia ich, do tego dochodzić miała jeszcze jakaś specyficzna woda, co razem miało dawać lepszej jakości (i koloru!?) wełnę, złocistą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To trochę inne metody:

"Wełna tych owiec musiała być często (saepius) namaczana w winie i oliwie".

/tamże, s. 132; autorka opiera się na traktacie Kolumelli "De agricultura"/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

Przed wyrażeniem zgody na Terms of Use forum koniecznie zapoznaj się z naszą Privacy Policy. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.