Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
FSO

Beasts of Freedom

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

niedawno ukazał się film Beasts of Freedom mówiązy o tym co się działo na rynku muzycznym i jak muzyka wpływala na ludzi w tym okresie. Odrzucając wszelkie "naddane kwestie politycznie" nie można odrzucać faktu, że w tym okresie polski rock, ciężkie uderzenie przeżywało swój najlepszy okres. Od połowy lat 70 tych - już Budka Suflera, z przebojami które się zna do dziś, [Jolka, jolka pamiętasz, Sen o Dolinie, Jest taki samotny dom, Za ostatni grosz], potem Lady Pank, KSU, Bajm, Lombard, OZ, Turbo, Perfect, T'Love i cała masa innych kapel, które zna się z jednego czy dwóch numerów, które nawet dziś przeszywają swoim tekstem, wykonaniem, aranżacją prostotą i tym co sprawia że zostaje nam ów numer w głowie. Co stało za tym, że były to złote lata polskiej muzyki rockowej [szeroko pojętej zresztą]. Poza nią także istniały n.p. Wały Jagiellońskie [prześmiewcze], Shakin' Dudi których kawałki do dziś są legendą, choć dziś w zasadzie nie miały by żadnych szans na zaistnienie gdziekolwiek? Co stało za sukcesami i "wysokimi lotami" tej gałęzi rozrywki? Czy tak naprawdę piosenki te niosły za sobą zew wolności?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

taka muzyka to dobry odstresowywacz, i myślę że dla młodzieży tamtych lat była pewnego rodzaju ukojeniem, zapomnieniem, jak zresztą dla mnie ja słucham takiej muzy (łatwo bym się wśród nich odnalazła, utożsamiam się z punkowcami, ale niekoniecznie w kwestii ubioru, ogólnie stylu hehe chodzi mi o muzykę) ale trzeba wziąć pod uwagę że nie wszyscy lubią darcie mordy ;] mimo wszystko uważam że liczy się najbardziej tekst, przekaz, niekoniecznie wykon. Na przykład "dorosłe dzieci" Turbo, i wszystkie zespoły które są przedstawione w tym filmie, zasługują na docenienie. Mnie rozkładają na łopatki ballady TSA:

"idąc cmentarną aleją, szukam ciebie, mój przyjacielu" ...

film genialny, polecam obejrzeć. Dostępny w częściach na YT.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

muzyka końca lat 70-tych [od pierwszych utworów Budki Suflera po koniec 80-tych: pierwsze płyty Big Cyc] to tak naprawdę okres kiedy pokolenie tuż powojenne [Miałem dziesięć lat gdy usłyszał o Nim [Presleyu -F.] świat] zaczęło się buntować przeciw temu co było - polityce, ludziom, ich zachowaniu, wszystkim. Zespoły powstawały i padały w tempie błyskawicy. Jarocin... Piękne inteligentne teksty muzyka taka lub inna - i cenzura która sprawiała że coś co szło w eter musiało mieć swoją wartość.

Dorosłe dzieci [tytuły piszemy zgodnie z ortografią!] Turbo - to przecież aktualne i dziś - ba to słowa o ludziach którzy roku '82 czy '83 krzyczały na jarocińskim festiwalu upojeni różnymi utensyliami "chcemy być sobą, chcemy być sobą - wreszcie", którzy kontestowali zastany świat "jak co dzień rano, bułkę maślaną popijam kawą nad gazety plamą, nikt mi nie mówi, wiem co mam robić..." Teraz dzieci ich dzieci są tymi którzy budują świat gdzie słowa przyjaźń, dziękuję nie istnieją... budują świat gdzie w wieku 30 lat ich dzieci odkrywają zaczarowane teksty utworów mówiące "chcemy być sobą"...

"Nauczyli nas regułek i dat / Nawkładali mądrości do łba / Nauczyli co dobre co złe [...] Tylko wciąż nie wiemy jak żyć...."

"Ojczyznę kochać trzeba i szanować / Nie deptać flagi nie pluć na godło / Należy też w coś wierzyć i ufać / Ojczyznę kochać nie pluć na godło" [to z T'Love] - zespół pustych nic nie znaczących hasał... Daleko szukać takich haseł dziś?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta